Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Putinizm ve Denazifikasyon
Hasan Birgül
Putinizm ve Denazifikasyon
03.03.2022 Perşembe 13:23

Denazifikasyon, kısaca tanımlayacak olursak Nazi programı içerisine görev almış insanların toplumda önemli yer teşkil eden kurumların ve sistemlerin temizlenmesi ve ileride oluşabilecek problemlerin önlenmesi amacıyla hazırlanan bir sistem programıdır saygıdeğer okurlar. ABD’nin işgal ettiği bölgelerde Wehrmacht ve ona bağlı sivil tüm kuruluşları dağıtılmıştır. Denazifikasyon sistemi çok yönlü olarak Nazi ideolojisinin başta fiziki olarak daha sonra ise zihni olarak bertaraf etmeyi amaçlandı. Peki ben neden bugün bunu araştırıp yazdım hemen paylaşayım sizler de biliyorsunuz yeni Nazi avcısı şu sıralar Rus Çarı Putin.  Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal ederken ve askerlerini sokarken gerekçe yapıp hedefe koyduğu Neo-Naziler konusu tüm dünyada merak uyandırdı. Meseleye Kiev'den bakanlara göre Ruslar Neo-Nazi grupların varlığı ve etkisini abartarak yalandan bir gerekçe ürettiler. Ukraynalı Ruslar ise başından itibaren faşizmin planlı bir şekilde diriltildiğini söylüyor. Komple teorisyenlerine gün doğdu anlayacağınız saygıdeğer okurlar. Bugün Rus İşgalinin 8. Günü Putin her yeri bombalayarak Nazi arıyor, Kiev sokaklarında artık insanlık suçunun bariz karşımıza çıktığı ve durumun kötüye gittiği bir süreci izliyoruz. Dünya resmen çaresizce bu savaşı izliyor. Joe Biden, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana "Avrupa için en büyük tehdit" olarak adlandırdığı şeye yanıt olarak yaptırımlar uyguluyor. Çok tuhaf değil mi? ABD’deki belirli Think-Tank stratejistleri, Biden ‘ın Ukrayna'daki Ruslarla savaşmak için Amerikan kuvvetleri göndermeyeceğini söylediği için, artık Rus askeri harekatının daha fazla önlenmesine çok ciddi bir katkısının olamayacağını görüyoruz. Canlı yayında botokslu suratıyla Başkan Biden ‘ın çaresizliğini görmeliydiniz. NATO’nun en önemli müttefikinin bu halde olması gerçekten çok üzücü saygıdeğer okurlar. Modern Çar Vladimir Putin, Ukrayna'nın bağımsızlığına karşı bir meydan okumayla, Rus birliklerine, tanklarına ve topçu birliklerine, onları tek taraflı olarak bağımsız ülkeler olarak tanıdıklarından ve müttefik ilan ettikten saatler sonra iki ayrılıkçı bölgeye yani Donetsk ve Luhansk’a girmelerini emretti.



Vladimir Putin yıllardır insanlık suçu işliyor. Sonuç tabi ki gerekeni yapacağız. Vladimir Putin'in rejimi, Rus medyasının Ukrayna'yı işgaline savaş olarak atıfta bulunmasını yasakladı. Bunun yerine, Ukrayna'yı neo-Nazilerden kurtarmak için bir operasyon olarak çerçeveledi ne acı ama gerçekten de bu görüşe inanan siyasetçiler maalesef günümüzde hala bürokrasi yapabilmektedir. Devlet tarafından işletilen RIA haber ajansı, Rusya'nın “tarihte ikinci kez Ukrayna'nın Nazizm'den kurtuluşu için sorumluluk yükünü üstleneceğini savunarak korkunç propaganda yayınladı. Okuyuculara, Gamalı haçı kozmetik kapatıcı ve yüksek kaliteli tozla hafifçe kaplayan Nazizm’in, Ukrayna devletliğini inşa etmenin ana yöntemi olduğu söyleniyor. Şimdi, Rusya, Avrupa'nın farkında olmasa bile, tüm Avrupa'nın çıkarları için bir ‘’Denazifikasyon’’ operasyonu yürütmektedir. Yukarıda kapsamlı şekilde anlatmamın sebebi budur. Bu propaganda incelemeye değer, çünkü propaganda, özellikle kriz zamanlarında Putin'in diktatörlüğünü sürdürmede önemli bir rol oynuyor.


Ve Putin'in diktatörlüğü olmadan, Ukrayna'da kesinlikle savaş olmazdı. Rusya'nın askeri kampanyası umduğunun gerisinde kaldıkça propagandaya daha fazla güvenecektir. Yıllar geçtikçe Putin, Rus halkına Rusya ve Ukrayna hakkında birçok çelişkili şeyler anlattı. Cumhurbaşkanı olarak ilk iki döneminde (2000-08), Rusya'yı çağdaşlaştırma ve Batı ile ilişkilerini derinleştirme emelleri vardı. Fakat gerçek gücü tattıktan sonra, öncelikle onu nasıl koruyacağını düşünmeye başladı. Modernleşme polis devleti vahşetine yol açtı ve şimdi tarihteki yerini düşünerek, Ukrayna olmadan Rusya'nın dünya gücü olamayacağı sonucuna vardı. Yine de göreve geldiğinde, Ukrayna hala Rus yandaşıydı ve Kremlin hala üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın kalplerini ve zihinlerini kaybeden 2014'teki Ukrayna topraklarının %7'sini ele geçirmesiydi. Rusya'yı modernleştirememek ve Ukrayna'yı uzaklaştırmak arasında Putin, gelecek nesil Rusların affetmeyeceği birçok affedilmeyen hata yaptı. İlk günlerde Putin'in kendisinin Rusya'yı Avrupa Birliği'ne ve hatta NATO'ya getirmeyi düşündüğünü hatırlayın. Ukrayna'nın egemenliğini inkâr etmek onun aklında değildi. Bakan, Mayıs 2002'de Ukrayna'nın NATO'ya katılma istekliliği beyanı hakkında soru sorulduğunda Putin şu yanıtı vermişti;

“NATO ' nun genişlemesi için olduğu gibi, bu konuda tavrımız biliyorsunuz. Fikrim değişmez, ancak bu, Ukrayna'nın Avrupa'da ve genel olarak Dünya’da barışı ve güvenliği güçlendirmeyi amaçlayan süreçlerin aralarında kalması gerektiği anlamına gelmez. Ukrayna egemen bir devlettir ve kendi güvenliğini sağlama yolunu bağımsız olarak seçme hakkına sahiptir.”

Fakat Ukraynalılar 2004 yılında gerçekleşen turuncu devrim adı altında gerçekleşen yolsuzluk ve seçim sahtekarlığını protesto etmek için sokaklara döküldüklerinde Putin açıkçası biraz çekinmişti. Ya Ruslar da aynısını yapmaya karar verir mi? Bilinmez ama Putin’in Baharı yakındır. 2008 Yılına gelindiğinde Putin yeni bir duruş benimsemişti. Bükreş 'teki NATO-Rusya Konseyi toplantısında konuşan bakan, şu anda Ukrayna' ya karşı saldırgan bir savaş başlatmasına yol açan gerekçenin erken bir ön izlemesini sundu. Batılı hükümetler onu ciddiye alsaydı, son üç ayını niyetlerini tahmin ederek geçirmezlerdi ve muhtemelen Ukrayna'ya daha fazla silah ve para sağlayacaklardı. Putin yaptığı açıklamalar da;

“Ukrayna'nın güneyinde, tamamen, sadece Ruslar vardı. Orada hiçbir ilgimizin olmadığını bize kim söyleyebilir? ... Genel olarak Ukrayna'da nüfusun üçte biri etnik Ruslardır. Resmi nüfus sayımına göre 45 milyonun 17 milyonu Rus. Kırım'da sadece Rusların yaşadığı bölgeler var, Rusların %90'ı. Ukrayna bugünkü haliyle Polonya'dan, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Çekoslovakya, Romanya'dan toprak aldı. Ülkenin doğusunda ve güneyinde Rusya'dan devasa topraklar aldı. Bu karmaşık bir devlet yaratımıdır. Ve buna NATO sorununu, başka sorunları da eklerseniz, devletin kendisini tamamen varoluşun eşiğine getirebilirler.” 

Vladimir Putin, Ukrayna'ya karşı savaşını o ülkeyi Nazilerden kurtarmak için bir kampanya olarak döndürmeye çalışsa da Hitler'in oyun kitabından oynayan bizzat kendisi oldu. Holokost kurbanlarının soyundan gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin önderliğindeki kahramanca direnişle karşı karşıya kalan Rusya, propaganda savaşını çoktan kaybetmiştir.