Uzmanlar Uyardı:18 Şehir Aktif Fay Hattı Üstünde!

Türkiye'de bilinen etkin 550 fay hattının varlığına işaret eden İTÜ'lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 18 şehrin fay hattı üstünde olduğuna işaret etti.

02.11.2020-16:09 - (Son Güncelleme: 02.11.2020-16:07) Uzmanlar Uyardı:18 Şehir Aktif Fay Hattı Üstünde!
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında gerçekleşen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından dikkatler etkin fay hatlarına döndü. Meseleyle alakalı açıklamalarda bulunan İTÜ'lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, dikkat çeken tespitler yaptı.

7 VE 7 ÜZERİNDE BİR DEPREM...

Türkiye'nin tamamının deprem tehlikesi altında olduğuna işaret eden Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:

'Öncelikli olan yer tabii ki; Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye'nin can damarının İstanbul'da atması nedeniyle... Bunun dışında Bingöl Yedisu kırılmaya çok yatkın. Yine Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir.'

Açıklamasının akabinde de Türkiye'de 550 adet bilinen diri fay hattı olduğuna işaret eden Tüysüz, 'Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde... Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya' diye konuştu.

'ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR'

Dikkat edilmesi gereken tedbirlere de değinen Tüysüz, 'Depreme hazırlıktan başka bir şey yapamayız. Bir afet kültürünün geliştirilmesi deprem, sel, çığ, kuraklık gibi tüm afetleri kapsayacak biçimde önlemlerin alınması gerekiyor. İkincisi de deprem açısından bakacak olursak yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın mutlaka önüne geçmeliyiz; başka yol yok' ifadelerine yer verdi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal