Üreticide 5 lira markette 20 lira: Aradaki fiyat farkı nereye gidiyor? Vatandaşlar isyanda!

Soğuk havaların etkisini yitirmesiyle beraber patlıcan, kabak, domates gibi sera ürünlerinde üretim arttı. Buna bağlı olarak da üreticide fiyatlar daha önceki etiketlere göre geriledi. Kabak 5, patlıcan 10 liraya düştü. Fakat söz konusu ürünlerin market raflarındaki fiyatı 4 kata çıkıyor.

14.04.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 14.04.2022-09:36) Üreticide 5 lira markette 20 lira: Aradaki fiyat farkı nereye gidiyor? Vatandaşlar isyanda!

Kış ayları boyunca gündemi meşgul eden sebze fiyatları marketlerde cep yakmayı sürdürüyor. Özellikle örtü altı üretim olarak bilinen sera ürünlerinin fiyatları, sıcaklığın giderek artmasıyla beraber üreticide indirime girmiş olsa da marketler fiyatları indirmeyip tersine katlamakta ısrarcı olmaya devam ediyor.

Öyle ki üreticiden rafa gelen domatesin yolculuğunda ortalama 5 lira maliyet meydana geliyor. Fakat Antalya’daki bir hal ile market fiyatları arasındaki fark neredeyse 4 katına çıkmış durumda.

Patlıcanda fark 4 kat

Antalya Kumluca Hali, İstanbul Hali ve market fiyatları kıyaslandığında üretici ile market rafı arasındaki uçurum en az iki kat oluyor. Öyle ki bu fark bazı ürünlerde üç hatta dört kata yaklaşıyor. Örnek vermek gerekişe son dönemde fahiş oranda yükselen fiyatıyla dikkatleri toplayan patlıcan havaların ısınmasıyla birlikte bollaştı. Durum böyle olunca, üreticide fiyatlar giderek gerilemeye başladı. Geçen haftalarda üreticide 25-30 liraya kadar çıkan patlıcan bu hafta Antalya'da 10-12 liradan alıcı buluyor.

Üreticide 5 lira markette 20 lira: Aradaki fiyat farkı nereye gidiyor? Vatandaşlar isyanda!

Söz konusu fiyata komisyon ve nakliye giderleri de koyulduğunda İstanbul Hali'nde 15-20 lirayı buluyor. İstanbul Hali'nde en pahalısı 20 lira olan patlıcanın markette en ucuz fiyatı ise 32 lira. Bu fiyat bazı yerlerde 42 lirayı bile buluyor.

Kabak tadı verdi!

Patlıcanda görülen durumun bir benzeri salatalıkta da yaşanıyor. Havalardaki sıcaklığın artmasıyla birlikte üretiminde bolluk yaşanan salatalık üreticide 6-7 liraya satılıyorken markette yaklaşık üç katına çıkarak 15-22 lira arasında değişiyor. Üreticide fiyatı en çok azalan ürünlerden biri ise kabak...

Antalya Hal'inde fiyatı 4-5 liraya kadar düşen kabak, İstanbul Hal'inde ortalama 5 liraya çıkan masraflar sebebiyle 10 liradan satılıyor. Fakat aynı ürün markette 20 liradan alıcı buluyor. Biber ve fasulyenin fiyatı ise üreticide hâlâ oldukça fazla. Her iki ürünün fiyatı da ortalama 20 liradan raflarda yerini alıyor. Fakat bu ürünlerin fiyatı yine markette iki hatta bazı yelerde üç katına kadar yükseliyor.

Cezalar artmalı

Üretici ile market arasındaki bu yüksek fiyat farkları, vatandaşları da artık canından bezdiriyor. Bu duruma özellikle sosyal medyada ciddi eleştiri getiren vatandaşlar, "Bu marketler sürekli maliyetleri bahane ediyor. Fakat ne kadar hesaplarsanız hesaplayın 4-5 kat pahalıya satılmasını gerektiren bir maliyet yok. Ve ısrarlar bundan geri adım atmıyorlar. Devletin cezaları artırması gerekiyor." şeklinde konuşuyor.

Üreticiden alıyorlar

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksek Tavşan ise önümüzdeki günlerde havaların iyice ısınmasıyla fiyat düşüşlerinin artacağını belirterek, "Kilogram başına ortalama 4-5 TL'lik masraf oluyor. Yani Antalya'da üreticide ya da halde 4-5 lira olan bir ürünün İstanbul ya da Ankara haline gelişi 9 lirayı buluyor. Bunda tüm masraf ve komisyonlar var.

Üreticide 5 lira markette 20 lira: Aradaki fiyat farkı nereye gidiyor? Vatandaşlar isyanda!

İstanbul Hal'inde 9 TL olan bir ürünün markette en fazla yüzde 40 artmış olması gerekli. Yani bu ürün 13 liradan satılmalı. Ancak bu ürün maalesef iki hatta üç kata kadar çıkabiliyor. Ki bazı büyük zincir marketler direkt üreticiden ürün alıyor. Böyle olunca komisyoncu masrafı da kalkıyor" ifadelerini kullandı. Havaların sıcaklığının giderek düştüğünü belirten Tavşan, önümüzdeki günlerde ürünlerin daha da artacağını, bu sayede fiyatlarda düşüşün görüleceğini açıklamalarına ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal