Et Fiyatlarındaki Dalgalanmaya Düzenleme! Sığır başı 2 bin 500 TL destek verilecek!

Kırmızı et fiyatları kontrolü için düzenleme başladı. Et ve Süt Kurumu, kesim ve satış yapan sığır yetiştiricilerine sığır başına 2 bin 500 lira ödeme yapılacak.

13.04.2022-10:31 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-17:04)

Et piyasanın düzenlenmesi yönünde Resmi Gazete'de 2 Nisan'da geçerli olmak üzere Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Verilen karar, hayvancılığı sürdürme adına katkı sağlamak, tüketici ve besiciyi korumak aynı zamanda piyasada oluşmuş olan fiyat dalgalanmasının önüne geçmek ve kamunun yararı kapsamında özellikle ramazan ayına yönelik kırmızı et piyasasının düzenlenmesi sebebiyle hazırlandı. 


Sığır yetiştiricilerine müjde! Sığır başına 2 bin 500 tl ödeme

Kırmızı et fiyatlarının dengesinin üretici ve tüketici aleyhinde bozulmasını önlemek sebebiyle 2 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri arasında ramazan ayında ESK tarafından kesim ve satışı yapılan/yaptırılan her bir sığır başına 2 bin 500 lira ödenecek. Yapılacak olan ödemeler, ESK tarafından düzenlenip icmal karşılığında gerçekleştirilecek. ESK tarafından sığırların kesim ve satışı belirlenecek bazı kriterler çerçevesinde ise yapılacak ve yaptırılacaktır. Kesimi gerçekleştirilen hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin de yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmal, ESK tarafından hazırlanıp Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvancılık Genel Müdürlüğüne (HAYGEM) gönderilecek. Hazırlanacak olan icmallerde yer alınan bilgilerin sorumluluğunu ESK üstlenecek. HAYGEM, ESK'den gelmiş olan icmali, kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek bütçe imkanları dahilinde Ziraat Bankası yoluyla sığır yetiştiricilerinin hesabına aktarılacak. Karar dahilinde yapılacak ödemeler için gereken kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ayrılması planlanıyor. 

Ramazan ayında ucuz et fırsatı

Yetiştiriciler konu üzerine olan destekleme ödemeleri, icmallerin elektronik ortamda olacak şekilde Ziraat Bankasına iletilmesi Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli verinin bankaya aktarılmasından sonra yapacak. Ödenmiş olan tutarın yüzde 0,2'si ise komisyon olacak Ziraat Bankasına ayrı bir şekilde ödenecek. Karar dahilinde yapılacak destekleme ödemeleri, kamu kaynağı niteliğini taşıdığı için hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan öncesinde haciz, icra ve temlik işlemleri içinde olmayacak. Verilen kararın hükümlerin yürütmesi yönünde Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğunu taşıyacaktır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ramazanda evlere ucuz et gireceğini duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırmızı et piyasasında fiyat artışına yapılan fırsatçılığı önlemek, ramazan ayında ise insanların evine ucuz et girmesini sağlamak için adımlar atılacağını açıkladı. Yetiştiricilerin elindeki kesimlik hayvanı olan ve bunların satın alınmasıyla ucuza et satışının yapımının gerçekleşeceğini vurgulayan Erdoğan, ''Ramazan ayında vatandaşlarımız Et Süt Kurumunda etini, kıymasını ucuza alsın.'' şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye gereken talimatları verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal