Tutuklanması olay olan Osman Kavala kim ve neden bu kadar önemli?

2017 yılından beri tutuklu olan Osman Kavala hakkında dün mahkeme tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Hem Türkiye’de hem de yabancı basında gündem olan Osman Kavala kimdir ve neden bu kadar önemli? Detaylar haberimizde..

26.04.2022-14:27 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-10:53)

Osman Kavala, dünyanın en zengin insanlarından George Soros'un Türkiye'deki temsilcisi olarak tanınıyor. Soros ile arasında ufak bir fark var: Soros kendisini "liberal" politikaların destekçisi ilan ederken, Osman Kavala Türkiye'deki tüm sol grup ve örgütlerle temasta bulunuyor. Öte yandan Osman Kavala PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın en güvendiği isimlerden biri olarak biliniyor. 

Tutuklanması olay olan Osman Kavala kim ve neden bu kadar önemli?

Terör örgütü PKK/PYD'nin Rusya'da düzenlenen sözde özerklik toplantısına katılırken toplantıdaki diğer isimler CIA taşeronu Michael Rubin, PKK yöneticisi Salih Müslim ve Selahattin Demirtaş.

TSK ihalelerinin aranan karakteri

Osman Kavala'nın terör örgütü PKK üzerindeki etkisi, elebaşı Öcalan'a selam yollamasını ve terör örgütüne "masayı devir" fikrini vermesini beraberinde getirdi. Osman Kavala PKK ile kurduğu bu sıcak ilişkiye rağmen bir dönem TSK ihalelerinin aranılan ismiydi. 

F-16'ların modernizasyon ihalelerini alan Kavala'nın şirketi MİKES yükümlülüklerini yerine getirmeyince ASELSAN tarafından satın alındı. Osman Kavala'nın hikâyesinde bu tarz tezat durumlar hep vardı. Çevreci derneklere desteğiyle bilinen Kavala aynı zamanda Türkiye'nin ilk Hidro Elektrik Santrali'ni (HES) işleten şirketin kurucusu ve yönetim kurulu üyesiydi.

Osman Kavala, Türkiye'de bulunan STK'ların en büyük finansörlerinden biri. Fakat Kavala'nın en büyük STK'sı olarak bilinen Anadolu Kültür bir dernek değil Anonim Şirketi. Anadolu Kültür'de birlikte çalıştığı Yiğit Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay ise 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Osman Kavala'nın yakın çalışma ekibinden Ali Hakan Altınay oldukça önemli bir isim. Osman Kavala'nın Soros'un talimatıyla yönetimini devraldığı Açık Toplum Vakfı'nın kurucu müdürü Altınay aynı zamanda aldığı fonlarla hep gündemde kalan Medyascope isimli medya organının da yönetim kurul üyeliğini üstlendi. Ali Hakan Altınay'ın Gezi kalkışması öncesinde ve kalkışma devam ederken Osman Kavala'nın mülkü olan Depo İstanbul'da toplantılar organize ettiği ortaya çıkmıştı. Osman Kavala'nın sahibi olduğu Anadolu Kültür A.Ş. bir şirket olmasına rağmen bazı projelere milyonlarca dolar hibe etti. Bu projelerden bazıları şöyle:

Türkiye'yi işkence ve soykırım ile suçlayan "Hafıza Merkezi" 

Aldıkları ödülleri PKK yöneticilerine ithaf eden yönetmenler yetiştiren DSM,

Osman Kavala'nın sahibi olduğu Anadolu Kültür A.Ş.'nin desteklediği diğer projeler ise;

"Anadolu’da Müslüman Olmayan Toplumların Mimari Mirasının Korunması Projesi”

Projenin destekçisi ABD Büyükelçiliği.

Biden ile birebir ilişkisi var

Öte yandan Osman Kavala yalnızca finansal destek almakla kalmadı. 15 Temmuz darbe girişimi öncesi Türkiye'yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı (şimdiki başkan) Joe Biden'ın görüştüğü isimlerin başında Osman Kavala yer alıyordu. Osman Kavala'ya fon veren ülkeler onu içeride de unutmadı. 

Tutuklanması olay olan Osman Kavala kim ve neden bu kadar önemli?

ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri Osman Kavala'nın serbest kalması için çağrılarda bulundu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın "persona non grata ilan ederiz" açıklaması üzerine geri adım atmak zorunda kaldılar. 

Ancak bu ülkeler Osman Kavala'nın serbest kalması için çağrılar yapmayı sürdürdü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal