Türkiye rekora gidiyor: Çay ihracatında yüzde 85'lik artış kaydedildi

Türkiye, bu yılın ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği çay ihracatında önemli bir artış kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85'lik bir artışla, çay ihracatı 6 milyon 63 bin 44 doları aştı. Türk çayının dünya genelinde talebinin arttığı bu dönemde, yapılan ihracatın hem miktar hem de ekonomik değer açısından önemli olduğu belirtiliyor.tı.

06.03.2024-11:58 - (Son Güncelleme: 06.03.2024-11:58) Türkiye rekora gidiyor: Çay ihracatında yüzde 85'lik artış kaydedildi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çay ihracatında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtti. 2022 yılının ocak-şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla çay ihracatının miktar bazında yüzde 104, değer bazında ise yüzde 85 artış gösterdiğini ifade etti. Bu dönemde Türkiye'nin 85 farklı ülke, özerk ve serbest bölgelere çay sattığını vurgulayan Turgut, çayın dünya genelindeki talebinin ve rekabet gücünün arttığına dikkat çekti.


Türkiye’nin çay ihracatı artışta

Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türkiye'nin çay ihracatındaki artışın göze çarpan bir şekilde devam ettiğini belirtti. Bu yılın ocak-şubat döneminde Belçika, ABD ve Birleşik Krallık'ın Türk çayının en fazla ihraç edildiği ülkeler olduğunu ifade eden Turgut, Belçika'ya 2 milyon 825 bin 932 dolar, ABD'ye 637 bin 645 dolar ve Birleşik Krallık'a 501 bin 389 dolar değerinde çay satıldığını aktardı. Ayrıca, Moritanya, Japonya, Liberya, Hırvatistan, Kamerun, Nijerya, Suriye, Şili, Mısır, Hong Kong, Singapur, Burundi, Gambiya, Venezuela, Küba, Cibuti, Brezilya, Dubai, Angola ve Kamboçya'ya da Türk çayının satıldığını belirten Turgut, Türk çayının uluslararası pazarda daha fazla tanınmasıyla birlikte gelecekte ihracatın daha da artacağını söyledi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal