TOKİ 150 bin sosyal konut başvurusu hangi illerde olacak, ne zaman başlayacak? TOKİ 150 bin sosyal konut başvuru şartları

Kolay şekilde ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar nasıl ve nereden ev sahibi olacaklarını araştırıyor. Bu doğrultuda TOKİ fırsatlarını arayan vatandaşlar araştırmalar yapıyor. TOKİ 150 bin sosyal konut başvurusu ne zaman başlayacak? TOKİ 150 bin sosyal konut başvuru şartları neler? Aylık gelir ne kadar olanlar TOKİ'ye başvuru yapabilir? Ev sahibi olmanın hayalini kuranlar artan fiyatlar nedeniyle bu hayalde her gün biraz daha uzaklaşıyor. TOKİ'nin yeni kampanyasının detayları belli oldu. 81 ilde 150 bin sosyal konutun inşa edilmesi ve uygun ödeme şartları ile vatandaşlara satılması planlanıyor. İşte detaylar...

11.05.2022-13:58 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-13:58) TOKİ 150 bin sosyal konut başvurusu hangi illerde olacak, ne zaman başlayacak? TOKİ 150 bin sosyal konut başvuru şartları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Kabine Toplantısı ardından konut kredileri ile alakalı vatandaşları sevindirecek haberler verdi. Düşük faiz fırsatları ile ev sahibi olunabileceğini açıklarken aynı zamanda TOKİ tarafından dar gelirli ailelere uygun fırsatlarla ev sahibi yapma amacı güttüklerini açıkladı. Bu kapsamda TOKİ projesi ile 81 ilde 150 bin konut yapacak. Bu konutlar düşük kredi ve sabit ödeme planı ile sahiplerini bulacak. Konuyla alakalı ütün detayları haberimizde verdik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimi günlerde konut kredileri ile alakalı yeni kararları Bakanlar Kurulu Toplantısı'ndan hemen sonra kamuoyuna duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda TOKİ'ye dar gelirlileri ev sahibi yapması için finansman desteği sağlanacağını açıkladı. Konuyla alakalı TOKİ'nin başlattığı yeni kampanya belli oldu. TOKİ'nin planları arasında 81 ilde 150 bin sosyal konut inşa edilip halka satışa sunulacak.

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için planlanan paketlerde düşük faiz fırsatı ve uzun vadeler ile ev sahibi olma şansı bulunuyor. Bunun yanı sıra dar gelirli vatandaşlar için TOKİ'ye 30 milyarlık finansman sağlanarak konut yapımı destekleniyor. Vatandaşlar konuyla alakalı detayları araştırmaya başladı. Biz de haberimizde merak edilenlere yer verdik.

toki konut projesi

TOKİ 150 bin sosyal konut başvurusu ne zaman başlayacak?

Kabine Toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahibi olmak isteyenler için hazırlanan paketleri kamuoyuna duyurdu. Bu doğrultuda dar gelirli vatandaşların da ev sahibi olabilmesi için TOKİ'ye 30 milyarlık finansman sağlanacağı açıklandı. Bu açıklamadan sonra ev sahibi olmak isteyenler başvuruların ne zaman başlayacağını araştırmaya koyuldu. Verilen finansman ile 81 ilde toplamda 150 bin sosyal konut inşa edilecek. İlerleyen günlerde ise konutlar için başvurular alınmaya başlanacak.

TOKİ 150 bin sosyal konut başvuru şartları neler?

Bahsedilen sosyal konut projesine başvuru yapmak isteyen kişilerin ilk olarak - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekmektedir. 81 ilde 150 bin konutun yapılacağı TOKİ projesine aylık geliri 10 bin TL'nin altında olan vatandaşlar başvurabiliyor. Bunun yanı sıra belirtilen bu aylık gelir İstanbul için 11 bin 500 TL olarak belirlendi. Alınan bilgilere göre dar gelirli ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara satılacak evler %10 peşin, 240 ay vade ile ve sabit ödeme planı fırsatıyla satılacak. Ev fiyatları 400 bin TL civarında olacak.

- Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kuraya katılmadan konut hakkına erişebilecekler. Lakin bu kişilerin konutları öncelikle kura ile belirlenecek.

- Engelli vatandaşlar için konut sayıları %5'e kadar kontenjanlı olacak. Ayrıca hak sahipleri de kura sonucu belirlenecek. Bunun yanı sıra emeklilere de konutların %25'i kontenjan ile ayrılacak.

- Kişinin konut projesine başvurabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasının yanı sıra projenin olacağı il ya da ilçe sınırları içinde 1 yıldan az olmayacak şartı ile ikamet etmesi gerekmektedir. Ayrıca projenin yapılacağı bölgenin nüfusunda kayıtlı olmalıdır.

- Konut projesine başvuracak kişinin daha önceden herhangi bir TOKİ projesinden ev almış olmaması gerekir. Bu duruma Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri dahil değildir.

- Projeye başvuracak kişinin kendisine, eşine ya da çocuklarına ait herhangi apuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Lakin bu duruma tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri dahil değildir. Başvuru yapacakların başvuru tarihinden itibaren 25 yaşını doldurmuş olması şarttır. Bunun yanı sıra eşi vefat etmiş olan çocuklu dul kadınlarda yaş şartı aranmamaktadır.

- Tüm bunların yanı sıra alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olan kişiler sözleşmeleri imzaladıkları takdirde konutları borçlar bitene kadar bir başkasına devredemeyecekler. Dolaysısıyla sözleşme tarihi dolana kadar alıcının ya da ailesinin ikamet etme zorunluluğ olacak. Aksi takdirde sözleşmenin iptali gerçekleştirilecek.

- Bunların dışında kişilerin yalan beyanda bulunmaları halinde kura sonucu hak kazansalar dahi konut alma hakları iptal edilecek. Sözleşmelerin imzalanmış olması halinde de sözleşmeler iptal edilecek. Ayrıca ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve taksitler faizsiz iade edilecek.

TOKİ, 20 sene içerisinde 1 milyon 200 bin konut yaptı. 2020 yılında dar gelirliler için 50 bin, 2021 yılında 100 bin sosyal konut projesine başladı. Bu sene yapılacak konut miktarı ise 81 ilde toplam 150 bin olarak açıklandı.

TOKİ nedir?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak bilinen TOKİ, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı şekilde konut üretimi için açılan bir kamu kuruluşudur. 1984 senesinde Genel İdare dışında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Daha sonra ise ismi ve faaliyetleri değiştirilerek bu günkü yerini almıştır. Bu kamu kuruluşunun gayesi dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi yapmaktır. 12 Şubat 2012 yılının sonunda toplam 81 il, 800 ilçe ve 2246 şantiyede 524.698 konut hizmeti vermiştir. Hedefleri ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olacak 2023 senesine kadar 1 milyon 200 bin konut inşa etmektir.

TOKİ, olası bir deprem anında konutların zarar görmeyeceğine ilişkin açıklamalar yapmıştır. Bunun yanı sıra TOKİ projelerinin 26 Eylül 2012 senesinden sonra konutların geç teslim edilmesinden ve bu gibi sebeplerden dolayı alıcıların açtığı 21 bin 127 farklı tazminat davası vardır. TOKİ, 09.07.2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlanmıştır.

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal