Düşük faizli konut kredisi kampanya şartları ve en çok merak edilenler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem ev sahibi olmak isteyenler için hem de inşaat sektörünü hareketlendirmek adına 3 yeni destek paketinin duyurusunu yapmıştı. Açıklanan yeni paketler vatandaşın uygun kredi oranlarıyla ev sahibi olmasını sağlayacak. İşte konut paketlerine ilişkin tüm detaylar...

11.05.2022-13:42 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-13:42) Düşük faizli konut kredisi kampanya şartları ve en çok merak edilenler

Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu toplantısından hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda alınan konut kredilerine ilişkin kararlar ile alakalı açıklamalar yaptı. Bu doğrultuda vatandaşların daha kolay ev sahibi olabilmeleri için ve inşaat sektörüne canlılık gelmesi amacı ile yeni adımlar atıldı. Peki bu yeni adımlar neler? Kolay ev sahibi olabilmek için hangi destekler verilecek. Konuya ilişkin merak edilenleri haberimizde paylaştık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu Toplantısı'ndan hemen sonra ev sahibi olmak isteyenler için ve inşaat sektörünün canlılık kazanması doğrultusunda konut müjdesi ile alakalı açıklamalar yapmıştı. Konuya ilişkin detaylar netleşince vatandaşların merakı da arttı. Paylaşılan bilgiler doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişareleri ile 3 farklı çözüm paketi açıklandı. İşte detaylar...

Yapılan açıklamalara göre ilk defa ev alacak kişiler için uygun maliyetli kredi imkanı sunulacak. Bu doğrultuda Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi, tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması amaçlanıyor.

konut kredisi

İlk defa ev sahibi olacaklara nasıl destek verilecek?

İlk defa ev sahibi olacak vatandaşlar için 'İlk Evim Konut Finansman Paketi' kapsamında birinci el konutlara uygulanacak şekilde 2 milyon TL'ye kadar ve 10 ay vade ile konut kredisi verilecek. Kredinin faizi ise %0.99 olacak.

Kredi hangi bankalardan çekilecek?

Vatandaşlar %0.89 faiz oranı ile hangi bankalardan kredi çekebileceklerini araştırıyor. Lakin bu konuyla alakalı henüz net ve resmi bir açıklama yapılmadı. Henüz açıklama yapılmamasına rağmen kredilerin üç kamu bankası olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tan alınacağı düşünülüyor.

Fırsatlar ikinci el konut için de geçerli mi?

'Genişletilmiş Konut Finansman Paketi' doğrultusunda kamu bankaları tarafından birinci el ve ikinci el konutların dahil olacağı şekilde konut değerlerinin minimum %50'lik kısmı 1 Nisan 2022 tarihinden evvel açılmış olan 'Döviz Tevdiat Hesabı'nın ya da hurda altınının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na satımıyla karşılanması koşulu ile konut kredileri verilecek. Bu krediler 2 milyon Tl'ye kadar, 10 ay vade ile ve %0.89 faiz oranı ile vatandaşa sunulacak.

Müteahhitlere hangi destekler verilecek?

'İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi' kapsamında projelerin bir an önce tamamlanarak konut arzına katılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren asgarisi %40'ı tamamlayan ve %50'si hala satılmamış olan inşaat projelerinin bitimini kolaylaştırmak adına 1 sene süresince konut satış fiyatlarının sabit tutulması taahhüt edilecek. Bunun yanı sıra belirlene fiyatları internet sitesi üzerinden vatandaşlar ile paylaşan ve kredi sağlayan kuruma da haber veren KOBİ ve KOBİ dışında bulunan inşaat firmalarının yararlanması kapsamında 36 ay vade imkanı ile toplamda 20 milyar TL finans edilecek.

düşük faizli konut kredisi paketleri

Düşük gelirli vatandaşlara konut yapılacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda düşük geliri olan vatandaşların da paketten yararlanması için çalışmalar yapılacağını belirtti. Bu doğrultuda sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlanacak.

Yeni konut üretiminin hızlandırılması ile ne amaçlanıyor?

Küçük ölçekli müteahhitlerin şehrin içinde küçük parsellere konut yapmaları için metrekareleri belli bir fiyatın üzerinden satmamaları koşulu ve uygun maliyetli krediler sunularak üretimin destekleneceği açıklandı. Bahsedilen bu konutlar 5 sene süre ile satış sınırlamasına dahil edilecek.

"Vatandaşı ev sahibi yapmak istiyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuya ilişkin olarak resmi twitter hesabından şunları paylaştı:

"Vatandaşlarımızı konut sektöründeki arızi dalgalanmadan azami ölçüde koruyarak ev sahibi yapmak amacıyla 3 farklı çözüm paketini milletimizin hizmetine sunuyoruz. İlk konutunu alacak vatandaşlarımızın çok uygun maliyetli kredi imkânıyla konuta erişimlerini artırmak için 'İlk Evim Konut Finansman Paketi'ni devreye alıyoruz. 'Genişletilmiş Konut Finansman Paketi'nde ise konut değerinin en az yüzde 50'si 1 Nisan tarihinden önce açılmış altının TCMB'ye satımı ile karşılanması şartıyla devreye alınacak. 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt eden KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarına yönelik İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi devreye alıyoruz."

konut kredileri

İkinci el fırsatçıları devrede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni konut destek paketlerini açıklamasından hemen sonra konut satan internet siteleri fırsatçılık yapmaya başladı. Piyasadaki hareketlenmeden nasibini almak isteyenler konut fiyatlarını %30 arttırdı. Konut fiyatları bir anda 150 bin TL'den 750 bin TL'ye fırladı.

"Destekler son derece olumlu"

KONUTDER Başkanı Altan Elmas konuyla alakalı olarak şunları dile getirdi:

"Üretilmesi gereken konutun yarısı kadar bir üretim oldu. Yıllık 800 bin konut ihtiyacına yönelik bir üretim olurken, son 3-4 yıldır 450 bin civarı üretim yapılıyor. Aralıktan bu yana ise inşaatlar çok yavaşladı, bunun arkasında özellikle dörde beşe katlayan inşaat maliyetleri var. Bunun hızlandırılması gerekiyordu. Bu hızlandırılmazsa kira krizinin çok daha can sıkıcı noktalara gideceğini ifade ediyorduk. Bu çerçevede alınan tedbiri doğru görüyoruz."

"Sektörümüze ilk kıvılcım geldi"

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, paket ile alakalı şunları ifade etti:

"Açıklanan destek paketleriyle konut ihtiyacı olanların faiz yükünü azaltarak, maliyetlerden dolayı değer artışı yaşayan konut fiyatlarına erişimini kolaylaştıracaktır. Başta döviz ve altın olmak üzere makroekonomi üzerinde baskı yaratan stabil yatırımların reel ekonomiye kazandırılmasını da önemli bir hamle. Özellikle birinci el konutlara sağlanan desteği somut bir hamle olarak görüyoruz."

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal