Tam Açılma Tek Şarta Bağlı! Aşılamada O Sınır Aşılırsa Yasaklar Kalkacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilecek Kabine toplantısı, perşembe günü yapılacak. Toplantıda koronavirüs önlemlerinin hafifletilmesi ve aşı faaliyetleri masaya yatırılacak.

07.06.2021-16:16 - (Son Güncelleme: 07.06.2021-16:16) Tam Açılma Tek Şarta Bağlı! Aşılamada O Sınır Aşılırsa Yasaklar Kalkacak

Gelecek hafta gerçekleştirilecek Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek olması sebebiyle daha erken bir tarihe alındı. 

Perşembe günü yapılacak Kabine toplantısında koronavirüs salgınının gidişatı, önlemler ve aşılama sürecindeki son durum masaya yatırılacak.

AŞILAMADA 21 MİLYON KRİTİK EŞİK

Türkiye'nin koronavirüs önlemlerini büyük ciddi oranda hafifletmesine ilişkin senaryo gün yüzüne çıktı. Bu senaryoya göre Bilim Kurulu mensupları çift doz aşılamada 21 milyon kişinin aşılanması tedbirleri hafifletmekte kritik eşik olduğunun altını çizdi. Yaz aylarında kapalı mekanlarda kalabalıkların toplanma oranının düşürülmesi ve bu süreçte aşılamanın sürmesiyle sonbahar aylarına daha düşük risk ile girilmesi tahmin ediliyor.

Pazar kısıtlaması kalkacak mı? Kısıtlamalar hafifletilecek mi? Aşılamada kritik eşiğe ulaşılması halinde hangi yol izlenecek?

AŞILAMADA HEDEFE ULAŞILMASI HALİNDE TAM AÇILMA GERÇEKLEŞEBİLİR

Aktarılan bilgiye göre yetişkin nüfusun hemen hemen % 30'una karşılık gelen 21 milyon kişinin çift doz aşısının yaptırmasıyla yaz aylarında tedbirler teker teker hafifletilebilir. Aşılanan nüfusta bu sayının elde edilmesi, yaz aylarında bulaşma miktarının azalması ile birleşince koronavirüsün sağlık sistemi üzerinde yük oluşturma tehlikesini düşürecek.

SONBAHARA HAZIRLIK

Diğer bir senaryoya göre, yaz aylarında aşılama programının sürmesiyle, ağır enfeksiyon miktarının da her gün daha da azalacağı bekleniyor. Bu senaryo elbette, vaad edilen aşı oranını düzenli bir şekilde Türkiye'ye gelmesine bağlı olarak değerlendiriliyor. 

Bu halde aşılama hızı var olan tempoda devam ederse en kötü olasılıkta yaz bitimine kadar yetişkin nüfusun % 60'ını oluşturan hemen hemen 42,5-43 milyon vatandaşın 2 dozu almış olacağı ifade ediliyor. Bu duruma göre Türkiye sonbahara daha sağlam bir giriş yapacak.

Görevliler, eylül ayı itibariyle % 60'lık aşılamanın en kötü olasılıklar değerlendirilerek geliştirildiğinin de altını çizdi. Düşünülen senaryo pozitif yönde ilerlerse tam aşılamada bu miktarın da üzerine çıkılması tahmin ediliyor. Kötü olasılığın kaynağı olarak da aşı sağlaması gösteriliyor. Türkiye, sonbahar aylarına kadar aşamalı bir şekilde teslim edilecek 10 milyon dozu Sinovac, 90 milyon dozu BioNTech olmak üzere toplam 100 milyon doz aşılık anlaşmaya imza attığını açıklamıştı.

KAÇ KİŞİ ÇİFT DOZ AŞI OLDU?

Sağlık Bakanlığı'nın aktardığı göre 7 Haziran itibariyle 2. doz aşı olan kişi sayısı 13.174.181 kişiye yükseldi. 

BioNTech aşısının ilk dozda % 65'ler seviyesinde koruma sunduğu biliniyor. Bakanlığın aktardığı göre ilk doz aşısı yapılan kişi sayısı da 17.5 milyon vatandaş. Aynı zamanda, Türkiye'nin yerli olarak geliştirme faaliyetleri devam eden Faz-3 aşamasına ulaşan Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Faz-2 sürecinde olan VLP aşılarının sonbahar aylarına dek testlerinin sona erebileceği bildirilmişti. 

Diğer taraftan, dünyada koronavirüs için doğrudan tedavi edici bir ilaç üzerinde çalışıldığı ve sene sonuna doğru ruhsatlandırılacağı ifade ediliyor. Yakın zaman içerisinde solunum cihazına bağlı olmayan kişilerde kullanılabilecek 3 ilaca acil kullanım onayı verilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal