Şu an tam zamanı! Eleştiri dolu prangalarınızı kırıp atarak özgürleşin!

Belki hayat telaşı, gelecek kaygısı, maddi sıkıntılar veya sağlık sorunları gibi birçok faktör, sizin zihninizin bir köşesinde susmak bilmeyen daima en kötüye yoran bir sese dönüşmüş olabilir. İşte o sesi kısıp kendinizi önemseyin ve ruhunuzu özgürleştirin hemen şimdi tam sırası…

21.12.2023-10:14 - (Son Güncelleme: 21.12.2023-18:01) Şu an tam zamanı! Eleştiri dolu prangalarınızı kırıp atarak özgürleşin!

Hepimizin bir iç eleştirmeni var. Düşündüğünüz, söylediğiniz ve yaptığınız her şeyi tasdik etmeyen eleştiren bir yanımız. Bazılarımızda, bu eleştirmenin dozajı artabilir ve hakkında Nasıl hissettiğine dair orantısız derecede büyük bir etkisi aynı zamanda zararı da var.

Hayal gücünüz her şey kötü olacağını zanneder

Bu iç eleştirmen, gelecekte nasıl başarısız olabileceğinizi, yanlış gidebilecek her şeyi, bir şeyler dener ve başarısız olursanız ne kadar kötü hissedeceğinizi hayal eder. Hayal gücünüz, işleri berbat edeceğinize (veya zaten etmiş olduğunuza) dair inancınızı pekiştiren senaryolar yaratır. Adeta içinizdeki eleştirmen, izlemeye zorlandığınız kötü filmler yapmak için hayal gücünüzü ele geçirir. Maalesef bu filmler sizi iyi hissettiren filmler değil, çoğu zaman, gelecekle ilgili korkularla ve geçmişle ilgili pişmanlıklarla dolu, korkutucu veya hüzünlü filmlerdir. Film yıldızının yani sizin hayattaki her şeyi nasıl mahvettiğini inceleyen kasvetli dramalardır.

Zihninizde sürekli korku ve endişe hayal ediyorsunuz

eleştiriniz size zarar verebilir

Bir sinemada asla görmek istemeyeceğiniz türden klasik kendini kötü hissettiren filmler, nedense zihin gişesinde en popüler olanlardır. Bu filmler için fikirler asla bitmez. Ne de olsa zihninizin içinde senaryolara dönüşecek tükenmez bir korku ve endişe kaynağı vardır.

Peki zihnimiz neden hep eleştiri odaklıdır?

Zihninizin sürekli size kötü şeylerden bahsetmesinin nedeni, inanmak zor olsa da size zarar vermekten ziyade sizi korumaktan kaynaklanıyor olabilir. İnsanlığın çok eski dönemlerindeki atalarınızın, barınak ve yiyecek bulmak için mücadele ederken, olabilecek tüm kötü şeyler için endişelenmek zorundaydılar ve bu onlara bu şeylerden kaçınma şansı verdi. Dışarıda onları yemek için bekleyen her hayvanı, felaketle sonuçlanabilecek yiyecek bulmak için yapılan her yolculuğu düşünmek zorundaydılar. Kötü bir şey olduğunda hazırlıklı olmayanlar, yenen veya açlıktan ölenlerdi. Doğal seçilim, en kötü senaryoları düşünmeyen mağara adamlarını ayıkladı. Geriye kalanlar, olabilecek en korkunç durumları bir an önce düşünüp, başına geldiklerinde onlara hazırlıklı olanlardı.

Kendimize zarar vermeye başlarız

eleştiriniz size zarar verebilir

Medeniyet büyüdükçe ve kültür geliştikçe, zihinsel film yapımı için giderek daha fazla materyal elde edilebilir hale geldi. Teknoloji kaygı için daha fazla besin sağladı. Şimdi asıl soru şu: Bu kötü hissettiren düşüncelerimiz hala bir amaca hizmet ediyor mu? Gelecekte yanlış gidebilecek şeyler hakkında düşünmek insan için hala değerli ancak daha büyük sorun, düşüncelerimizin pratik olmayı bırakıp bu sadece eleştirel düşünce yapısına sahip olduğumuzda kendi kendimize zarar vermeye başlarız.

İçsesinizi değiştirebilirsiniz

Zihninizde sürekli olumsuz düşünceler dönerken, odaklanmak ve bunları değiştirmek kolay bir şey değil ancak psikoterapide bu duruma çeşitli yaklaşımlar mevcut. Meditasyon ve farkındalık uygulamaları, zihnimizde umudu yazma gücü geliştirmemize yardımcı olabilir. Bilişsel-davranışçı terapi gibi klinik teknikler, bu düşünceleri durdurmak için araçlar verebilir ve sonları hüzünlüden mutluya çevirmenizi sağlayabilir.

Kendinize sık sık bunun bir hayal olduğunu hatırlatın

Bu hayal dünyanızdaki eleştirel zihninizin ürettiklerine yüzeysel olarak onların gerçek olmadığını, sadece hayal ettiğinizi bilirsiniz ancak daha derin bir bilinç düzeyinde, beyniniz bu filmleri gerçek olarak kabul eder. Bu da vücudunuzun sanki gerçekmiş gibi tepki vermesine neden olabilir. Bir dahaki sefere kendinizi zihninizde kötü bir film izlerken bulduğunuzda bunu düşünün. Bunun sadece sizin düşünceleriniz olduğunu kendinize hatırlatın. Bunu zaten biliyor olsanız bile, kendinize hatırlatmanız gerekir. Farklı bir film izlemeyi seçebilirsiniz. Unutmayın, ayağa kalkıp film salonundan çıkma gücünüz var!


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal