Sivas'lı zekası bir kez daha hayran bıraktı: Yaptığı düzenek ile ayıları yendi!

Sivas’ta bir arıcı kurduğu ilginç düzenek ile ayı problemini çözüme kavuşturdu. Kurduğu ses sistemine köpek havlama sesi yükleyen Ali Öztürk, bu sayede hem kovanlarını ayı saldırılarından koruyor hem de ayılara zarar vermiyor.

21.06.2022-16:32 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-16:55) Sivas'lı zekası bir kez daha hayran bıraktı: Yaptığı düzenek ile ayıları yendi!

Sivas’ın Zara ilçesinde arıcılık işi ile uğraşan Ali Öztürk, geliştirdiği ilginç sistem sayesinde kovanlarını ayılardan korumayı başardı. Hobi olarak devam ettirdiği arıcılık mesleğini tam tamına 7 yıldır devam ettiren Öztürk’ün en büyük sıkıntısı kovanlarına saldıran ayılar. Ayı saldırılarında çok sayıda kovanını yitirdi ve ciddi ekonomik kayıplar meydana geldi. Öztürk ayılara karşı verdiği mücadeleyi zekası ile kazanmayı başardı. Kurmuş olduğu sistem o kadar iyi ki hem kovanlarını ayı saldırılarından koruyor hem de ayılara zarar vermiyor. Geliştirdiği ilginç sistem sayesinde kovanların bulunduğu alana giren ayılar arkasına bakmadan kaçıyor.


Sesi duyan ayılar arkasına bakmadan kaçıyor

Öztürk arı kovanlarının bulunduğu alanı telle çevirdi, tellerle oluşturduğu çitin dışına hareket sensörleri yerleştirdi. Kurduğu ses sistemine köpek havlama sesi bile yükledi. Sensörlerin hareket algılaması durumunda ses sistemi devreye girip hoparlörlerden köpek havlama sesi yükseliyor. Sesleri duyan ayı psikolojik olarak köpekler tarafından saldırıya uğradığını düşünerek kaçmak zorunda hissediyor.


'Sistemi kurduktan sonra hiç zayiatımız olmadı'

Öztürk, kovanlara yaklaşan ayıların köpek sesini duyunca kaçtıklarını belirterek, 'Birkaç yere sensör koyduk. Ayı veya farklı yabani hayvanlar geldiği zaman köpek havlama sesi çıkarıyor. Sistemi kurduktan sonra hiç zayiatımız olmadı. Karşı tarafta bulunan söğütlerin içinde ayıları görüyoruz ama arılığımıza herhangi bir zarar vermediler. Bu sistemin bulunmadığı başka arıcı arkadaşlarımızın ayılar tarafından kovanlarını devirip parçaladıkları oldu.' açıklamasında buludu. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal