Yenidoğan Sarılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde çok sık rastlanan bebek hastalıklarından biri de yenidoğan sarılığı.Tam zamanında doğan bebeklerin yüzde 60'ında görülen bu sarılık, erken doğan bebeklerin ise yüzde 80'inde görülüyor. Peki yenidoğan sarılığında ne yapılmalı?

05.01.2019-17:20 - (Son Güncelleme: 05.01.2019-17:10) Yenidoğan Sarılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde çok sık rastlanan bebek hastalıklarından biri de yenidoğan sarılığı.Tam zamanında doğan bebeklerin yüzde 60'ında görülen bu sarılık, erken doğan bebeklerin ise yüzde 80'inde görülüyor. Birçok anne baba bu durumda panik yaşıyor ve çevresinde duyduğu hurafelere göre hareket ediyor. Bu hurafeler çoğu zaman tehlikelere yol açabiliyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler...

DOKTOR GÖZETİMİNDE TUTUN

Eğer bebeğiniz yenidoğan sarılığına yakalandıysa endişelenmeyin ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Çünkü bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesi çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su vermek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Birçok bebek için fizyolojik sarılığın tedavi gerektirmeden geçebilecek bir durum olduğunu, buna karşın bu dönemde düzenli olarak doktor gözetiminin şart olduğunu vurgulayan İkizoğlu, şunları vurguladı; "Aksi takdirde sarılığın seviyesi yükseldiğinde ve tedavisinde geç kalındığında kernikterus ismi verilen bir hastalık bebekte görülebilir. Kanda aşırı derecede artan miktardaki bilirubin beyinde birikir ve beynin bazal ganglion bölgesini etkileyerek beyinde hasar oluşmasına neden olur. Bebekte yavaş hareketler, güçsüz ağlamalar, zayıf ve isteksiz emmeler, yavaş refleksler, kusma ve ateş gibi belirtiler gözlenir. Bu şekilde hastalanan bebeklerde beyin gelişiminde gerilik hatta ölüm görülebilmektedir” diyor.

Bu hurafeler tedaviyi geciktiriyor ve tehlikeye sebep olabiliyor. İşte uygulanmaması gereken hurafeler;

- Emzirmeye son vermek

- Şekerli su içirmek

- Sarı tülbent örtmek

- Işığın altına yatırmak

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal