Sağlık Bakanlığı Güncel Karantina ve İzolasyon Uygulama Rehberini Yayımladı!

Sağlık Bakanlığı, güncel karantina ve izolasyon uygulamalarına ilişkin yeni kararların düzenlendiği rehberi yayımladı. Buna göre, karantinaya girmemiş temaslı kişilerin 10 güne kadar maske ve mesafe kurallarına azami dikkat etmeleri gerekiyor.

15.01.2022-10:01 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-10:01)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nda karantina ve izolasyon kurallarına ilişkin yeni kararlar düzenlendi. Bakanlık, güncel düzenlemelere ilişkin bir rehber yayımladı. Rehbere göre, riskli kişilere bakım verilen alanlarda kalan veya görev yapan üçüncü doz aşılarını yaptırmamış, son 3 ay içinde virüse yakalanmamış ve aşısız olan Kovid-19 yakın temaslılara 10 gün karantinaya girecekleri ifade edildi. 

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nda karantina ve izolasyon kurallarına ilişkin alınan yeni kararların düzenlendiği rehberde, yüksek riskli gruptaki kişilere bakım verilen alanlarda kalan veya hizmet verenlerin karantina sürelerine de yer verildi.


Yayınlanan rehbere göre, Kovid-19’u asemptomatik veya hafif geçirenlerde aşı durumuna bakılmaksızın semptom gösterdiği andan itibaren, herhangi bir semptom göstermeyen kişilerde ise PCR testinin yaptırdığı gün itibarıyla 7 gün izole altında olacak. 

AA’nın aktardığı habere göre, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon’ bölümüne ‘Güncel Dönemde Covid-19 İlişkili İzolasyon ve Karantina Uygulamaları’ Kovid-19 rehberine eklendiği belirtildi. Yayımlanan rehbere göre, yüksek risk taşıyan alanlarda kalan veya görev yapan hatırlatma dozu olmuş veya son 3 ay içinde Kovid-19 geçirmiş temaslı kişilerde, karantina süresi içine girmese de bu riskli gruba 10 gün boyunca hizmet veremeyeceği belirtildi. 

AŞISIZ TEMASLI KİŞİLER

Yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumlarında kalan veya hizmet veren yüksek riskli bölgelerde, hatırlatma dozunu yaptırmamış, son 3 ay içinde virüs geçirmemiş veya aşısız Kovid-19 temaslısı olan kişilerin 10 gün boyunca karantinaya gireceği ifade edildi. Yüksek risk taşıyan kişilere hizmet verenler, 7. Günlerinde karantina süreleri dolmuş olsa bile 10 günü dolmadan riskli gruba hizmet veremeyeceği bildirildi. 


Söz konusu yüksek risk taşıyan alanlarda, Kovid-19’u asemptomatik veya hafif geçiren kişiler için de izolasyon süresi 10 gün olarak belirlendi. 

YAKIN TEMASLILAR MASKE MESAFEYE DİKKAT ETMELİ

Rehbere göre, hatırlatma dozunu olmuş ve son 3 ay içinde Kovid-19 geçirmiş yakın temaslı kişiler karantinaya girmeden maske ve mesafe kurallarına uyarak günlük yaşamında devam edebilecek. Kişilerde, semptom görülmesi dahilinde PCR testi yapılacak. Öte yandan bu kişilere karantina uygulanmasa bile 10 güne kadar maske ve mesafe kurallarına azmi dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapıldı. 

AŞISIZ TEMASLI KİŞİLERE 7 GÜN KARANTİNA

Yayımlanan rehbere göre, hatırlatma dozu olmamış son 3 ay içinde Kovid-19 olmamış veya aşısız kişilere 7 gün boyunca karantina uygulanacak. Karantina boyunca kişinin semptom göstermemesi dahilinde 7’nci günde test yaptırmasına gerek kalmadan karantinası sonlandırılacağı bildirildi. Kişinin semptom gösterdiği gün ise PCR testi yapılacak. 

KOVİD-19'U HAFİF GEÇİRENLERE 7 GÜN KARANTİNA UYGULAMASI

Kovid-19’u asemptomatik veya hafif geçirenlerde aşı durumuna bakılmaksızın semptom gösterdiği andan itibaren, herhangi bir semptom göstermeyen kişilerde ise PCR testinin yaptırdığı gün itibarıyla 7 gün izole altında olacak. İzole süresini tamamlayan semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saatte ateşi olmayan kişilerin PCR testi yaptırmasına gerek kalmadan izolasyon süreci sonlandırılacak. Bu gruptaki kişilerin kısmi risk taşıdığı gerekçesiyle 10 güne kadar maske ve mesafe kurallarına azami dikkat etmeleri, diğer kişilere bulaştırma ihtimalinden dolayı büyük önem taşıyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal