Resmi Gazete'de Yayımlandı: İnternet ve Telefon Abonelikleri Artık e-Devlet Üzerinden Başlatılabilecek!

İnternet ve telefon abonelikleri, e-imza, kimlik kartı veya internet bankacılığı bilgileriyle e- Devlet üzerinden yapılabileceği açıklandı.

18.01.2022-12:08 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-18:07) Resmi Gazete'de Yayımlandı: İnternet ve Telefon Abonelikleri Artık e-Devlet Üzerinden Başlatılabilecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek. Artık verilen tüm onaylar çevrim içi görüntülenebilecek. Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden sözleşmeyi feshedebilecek’ diye konuştu. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun elektronik haberleşme kapsamında yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Teknolojik haberleşme aboneliklerinde e-imza, kimlik kartı veya internet bankacılığı bilgileriyle e- Devlet Kapısı üzerinden de başlatılabileceği duyuruldu. 


Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde, İnternet ve telefon gibi teknolojik aboneliklere yönelik yeni düzenleme yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin vatandaşların haklarını daha kuvvetli şekilde koruma altına ala olup Dijital Türkiye’ hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlayacak birçok yeniliği de kapsadığını ifade etti. 

TALEP OLMADAN YAPILAN ABONELİKLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Vatandaşların, internet ve telefon abonelikleri, e-imza, kimlik kartı veya internet bankacılığı bilgileriyle e- Devlet üzerinden yapılabileceği aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, ‘Ayrıca gerçek zamanlı dijital görüşmeyle kimlik doğrulaması yapılarak abone olabilecekler. 'Bu kampanyaya üye olursanız, … Kampanyasını da onaylamış sayılırsınız.' devri bitti. Düzenlemeyle abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek. Artık verilen tüm onaylar çevrim içi görüntülenebilecek’ ifadelerine yer verdi. 


Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yeni düzenlemeyle birlikte vatandaşların müşteri hizmetleri, kısa mesaj, mobil uygulama, SIM gibi yöntemler aracılığıyla verilen onayların çevrimiçi işlem merkezi tarafından haftanın her günü ve her saatinde kontrol edilebileceğine vurgu yaptı. Sayan, çağrı merkezlerinin vatandaşlardan onay almak için yaptığı aramalarda, müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacağını aktardı. 

BELGELERİN FOTOKOPİSİ ALINMAYACAK

Sayan, vatandaşların üzerine birden fazla hat kayıtlı olması durumunda diğer hatlarının işlem yetkilerini sınırlandırılabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı; ‘Özellikle ebeveynlerin, yüksek fatura mağduriyetleri engellenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (çipli nüfus cüzdanı) veya çipli pasaport ile yapılan işlemlerde belgelerin fotokopisi alınmayacak. Böylece başkalarının kimlik kartları kullanılarak yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenlemeyle taahhütname süresi en fazla 24 ayla sınırlı olacak. Taahhüdün bittiğine ilişkin tüketicilere bilgilendirme yapılacak. Aboneler, hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf şekilde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden sözleşmeyi feshedebilecek.’

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yeni düzenlemenin vatandaşların haklarını daha kuvvetli şekilde koruma altına ala olup Dijital Türkiye’ hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlayacak birçok yeniliği de kapsadığını ifade ederek, bu düzenlemeden sonra e- Devlet Kapısı üzerinden işletmecilerin vatandaşlara sunduğu teklifleri karşılaştırabileceğini belirtti. 

KAMPANYA VE TARİFELER AYNI İSİMLE YAPILAMAYACAK

Sayan, vatandaşların kafa karışıklığının önüne geçilebilmesi adına kampanya ve tarifelerin aynı isimle yapılamayacağını ifade etti. Şu anda kullanılan, kaldırılan tüm geçmiş tarifelerin tamamının işletmecilerin web sitelerinde bulunacağını ifade eden Sayan, daha önceden hizmetlerini kısıtlanan abonelere, işletmeciler tarafından herhangi bir ücrete tabi tutulmayacağını belirtti. 

Abonelere, fatura miktarını kısa mesajla ya da fatura linkiyle de gönderilebileceğine dikkat çeken Sayan, ‘Aboneler son 1 yıllık fatura ve kullanım detaylarına ulaşabilecek. Vatandaşlarımız, yapılan düzenlemelerin geçmiş ve yeni haline ait detaylı bilgilere 'btk.gov.tr' adresinden ulaşabilirler’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal