Pratisyen hekim nedir? Pratisyen hekim olmak için ne yapılmalıdır? Pratisyen hekim iş tanımı ve görevleri

Meslek araştırmaları yapan ve kendilerine uygun mesleği seçecek olanlar kafalarındaki mesleklerin tanımlarını ve görevlerini araştırıyor. Biz de bu haberimizde Pratisyen Hekim olmak isteyenler için bu meslekle alakalı bilgileri derledik...

26.06.2022-16:41 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-16:41) Pratisyen hekim nedir? Pratisyen hekim olmak için ne yapılmalıdır? Pratisyen hekim iş tanımı ve görevleri

Pratisyen hekim olmak isteyenler bu meslek dalı ile ilgilenenlerin ne iş yaptıklarını ve görev tanımlarını merak ediyor. Peki pratisyen hekim nedir? Nasıl olunur? İşte konuya ilişkin detaylar...

Pratisyen hekim nedir? Nerelerde çalışır?

Bu meslek dalı ile ilgilenenler hastalara tanı koyar ve insan sağlığını tıbbi ve cerrahi işlemler ile korunmasını amaçlayan, hastaları tedavi eden kişilerdir. Pratisyen hekim unvanını henüz tıp okulunu tamamlamamış, hiçbir alanda uzmanlık elde etmemiş tüm tıp mezunlarına verilmektedir. Yani yeni doktor adaylarına verilen unvandır diyebiliriz. Altı yıllık tıp eğitimlerini tamamlayan mezun doktorlar bu unvanı alarak 4 ayrı kolda çalışabilir. Bu kollar şunlardır:

- Acil Servis

- Toplum Sağlık Merkezleri

- Verem Savaş Dispanserleri

- Aile Sağlık Merkezleri şeklinde iş kolları

pratisyen hekim

Pratisyen hekim olarak geçen doktorlar ilk önce asistanlık yapıp ardından uzmanlık alanına yönelmeyi tercih etmektedirler. Lakin bu yolu yürümek için TUS adı verilen Tıpta Uzmanlık Sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınavda başarılı olduktan sonra diledikleri alanı ve hastaneyi tercih edebilirler. Kişiler tercih ettikleri bölümde 3 ile 5 yıl arasında asistanlık görevi yürütürler. Asistanlık süresinin kısalığı ve uzunluğu tercih edilen bölümün zorluğu ile doğru orantılıdır. Başladıkları bu bölümü başarı ile bitiren pratisyen hekimler seçtikleri bölümde uzman doktor unvanı alıp mesleklerine devam edebilmektedir. Bu aşamadan sonra ise her doktorun yaptığı mecburi görev aşaması gelmektedir. Bu aşamadan sonra da dilerlerse devlet hastanelerinde dilerlerse de özel hastanelerde çalışabilirler.

Kişi eğer ki TUS'u kazanamazsa yukarıda bahsettiğimiz dört daldan birinde pratisyen hekim unvanı ile çalışabilmektedir. Lakin tıp okuyan kişilerin birçoğu bu unvanda kaldığı için bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz.

Nasıl pratisyen hekim olunur?

Pratisyen hekimi olmak isteyen kişiler ilk olarak 6 yıllık tıp eğitimlerini bitirmelidir. Tıp okuyabilmek için ise üniversite sınavının sayısal alanına girilmeli ve tıp fakültelerine yetecek puanın alınması gerekmektedir.

Sayısal 2 puan türünden yeteli puanı alan kişiler 6 yıllık tıp eğitimlerinin ilk senesinde Kimya, Biyoloji ve Fizik gibi teorik dersler görmektedirler. İkinci ve üçüncü sınıfta ise insan fizyolojisi ve anatomisi, hastalık tedavileri ve hastalıklardan korunma alanlarında ders alırlar. Dördüncü ve beşinci sınıfa geçtiklerinde hastanelerin başhekimlerinin yanında asistan gibi staj görmektedirler. Son sınıf olan altıncı sınıfta ise "intern" unvanı ile hastanelerde hekim gibi ama stajyer olarak çalışmaya başlarlar. Altıncı sınıf da bittikten sonra mezun olanlar pratisyen hekim unvanı ile çalışırlar.

Kişiler pratisyen hekim unvanı ile özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde çalışabilirken TUS'a girip uzman hekim olma imkanına da sahiptirler. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal