Perseverance Neden Bu Kadar Önemli?

NASA'nın Mars'a indirdiği son uzay aracı olan Perseverance büyük yankı yarattı.

22.02.2021-09:25 - (Son Güncelleme: 22.02.2021-09:25) Perseverance Neden Bu Kadar Önemli?

Bundan öncesinde Mars'a daha önce gitmişliğimiz var Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin araçları da daha yeni Mars’a ulaştı. Peki neden en çok  Perseverance'ın adını bu kadar duyuyoruz?

Bununla ilgili bir çok sebep de mevcut şimdi hepsini inceleyelim.

En ilgi çekici sebep ise dünya dış hayatı arayan ilk görev olması

Perseverance evrende yalnız mıyız? sorusuna bir ipucu arıyor. Bu noktada sahip olmamız gereken ilk kritik bilgi, Percy’nin iniş rotası. Percy, Jezero isimli yaklaşık 50 km çapında bir kratere iniş yaptı. Kayalıklar, uçurumlar ve kil kaplı deltalardan oluşan bu kraterin 3-4 milyar yıl önce su ile dolu olduğunu tahmin ediyoruz. Yani bir zamanlar Mars’ta hayat varsa, Jerezo civarında olması çok muhtemel. Percy’nin en önemli görevi, bu bölgede yapacağı sondajlar sonucu çıkaracağı kaya örneklerini incelemek ve mikroskobik ölçekte de olsa hayatın kalıntılarını aramak.

Mars’tan Dünya’ya ilk kez toprak ve kaya örneği taşınacak olması.

Şimdiye dek Mars’tan bize ulaşan kaya örnekleri şansa önümüze düşenler, yani meteorlar. Percy, Mars yüzeyini kazarak tebeşir boyunda 40 örnek kesit hazırlayacak ve bu kesitler Dünya’ya taşınacak.

Başka bir gezegenden ilk kez roket fırlatılacak olması

Percy, kazdığı 40 kesiti üç kat paketleyip Mars yüzeyine bırakacak. 2026 veya 2028’de NASA ve Avrupa Uzay Ajansı iş birliği ile Mars Sample Return adlı program başlatılacak. İçinde bir gezgin ve mini bir roketin bulunduğu araç Mars’a inecek. Gezgin, Percy’nin bıraktığı 40 örneği toplayacak.

Mars’ta yaşayabilir miyiz sorusuna cevap araması

Mars’ta koloni kurmaya aşırı hevesli olduğumuz bir dönemdeyiz. Percy, Mars atmosferinden solunabilir oksijen üretmeyi deneyecek, Mars atmosferinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştıracak, atmosfer hakkında bilinmeyenleri anlamamıza yardım ederek iniş kalkış yapmamızda bir problem çıkıp çıkmayacağına dair bilgiler edinecek.






DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal