Oturmak kalori yaktırır mı, hangi oturma pozisyonunda kaç kalori yakılır? Kalori yakımını hızlandıran oturma pozisyonları

Kalori yakımına yardımcı olan aktiviteler arasında en az kalori yaktıran oturmaktır. Ancak, oturma pozisyonunuzdaki aktifliğinize göre yaktığınız kalori de artar. Peki, hangi oturma pozisyonu kaç kalori yaktırır? İşte detaylar...

24.06.2022-04:37 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-04:37) Oturmak kalori yaktırır mı, hangi oturma pozisyonunda kaç kalori yakılır? Kalori yakımını hızlandıran oturma pozisyonları

Kalori, termal enerjiye gerekli bir ölçü birimidir. Besinlerden alınan kalori vücudumuza enerji depolar. Vücudumuzdaki kan sirkülasyonu, beynimizin düşünebilmesi, bedenimizin hareket edebilmesi hatta uyumak için günlük belli miktarda kalori almamız gerekir. Bu duruma dinlenme metabolizma hızı deniyor ve günlük yakmış olduğumuz kalorinin yüzde 60'lık kısmını oluşturuyor.

Uzmanlara göre, ortalama bir kiloya sahip ve gün boyu hiç kıpırdamayan bir insanın 1000 ila 1400 kaloriye ihtiyaç duyuyor. Hareketleri oldukça az olan bir insan ise bu orandan 400 ila 600 arasında daha fazla kaloriye ihtiyaç duymaktadır. Hayatı akışında yaşayan ve hareket eden insanların günlük kalori ihtiyaçları ise kadınlarda 1800 ila 2000, erkeklerde de 2200 ila 2400 arasında değişmektedir.

 oturmak kalori yaktırır mı

"Healthy Eating Guide" uzmanları 75 kg bir kişinin bir saat oturduğunda 68 kalori yaktığını söylüyor. Kilo arttıkça yakılan kalori miktarı da artar.

Kalorinin yakılma oranı metabolizmanın hızı ile cinsiyete göre de değişmektedir. 68 kg olan bir erkek oturarak kitap okuduğu zaman 112 kalori harcar. 73 kg bir kadının harcadığı kalori ise 96 kg'dır.

 oturarak kalori yakılır mı

Otururken yaktığınız kaloriyi hesaplamak için oturmuş olduğunuz saatle harcamış olduğunuz kaloriyi çarpmanız gerekiyor. Örneğin, 73 kiloluk bir kadın 10 saat oturduğunda gün boyu toplam 960 kalori yakar.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal