'NATO'nun geleceği ve Türkiye'nin ittifaktaki rolü' panelinde dikkat çeken vurgu!

'NATO'nun geleceği ve Türkiye'nin ittifaktaki rolü' Londra'da düzenlenen panelde tartışıldı. 'Son birkaç yılda çok fazla savaş olacağını düşünüyorum.' ifadelerini kullanan İngiliz Parlamentosu Türk Dostluk Grubu üyesi ve Muhafazakar Parti Milletvekili Mark Pritchard, 'Birlikte durmak zorundayız. Türkiye bu konuda önemli bir oyuncu.' dedi.

14.07.2022-14:21 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-15:56)

İngiltere'nin başkenti Londra'da düşünce kuruluşu Circle Foundation'ın ev sahipliğinde "NATO'nun Geleceği: Madrid Stratejik Konsepti ve Avrupa Güvenliği Üzerindeki Etkileri" başlıklı program yapıldı.

Panele, AK Parti Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak, İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili Bob Stewart, İngiliz Parlamentosu Türk Dostluk Grubu üyesi ve Muhafazakar Parti Milletvekili Mark Pritchard'in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

'Türkiye, NATO'nun çok değerli bir üyesi'

İngiliz milletvekili Stewart, yapmış olduğu konuşma doğrultusunda, ülkeler için NATO üyeliğinin önemine vurgu yaparak, ittifakın üye ülkelere birçok konuda güvence sağladığını belirtti.

Stewart, "Ukrayna NATO üyesi olsaydı, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Ukrayna'ya saldırması pek mümkünatı yoktu. Üyeliği düşünenler için üye olmak aslında o ülkelere güvenlik sağlıyor." açıklamalarında bulundu.

Türkiye'nin NATO üyeliğine dair de değerlendirmelerde bulunan Stewart, şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye'nin konumuna değinerek şu şekilde konuştu, 'Türkiye, NATO'nun daha değerli bir üyesi. Açık konuşalım. Bu sadece ittifakta askeri teçhizatta Türk hakimiyetinden ötürü değil, özellikle NATO'nun güney kanadında Türkiye'nin sahip olduğu jeostratejik konumundan da kaynaklanıyor.' açıklamasında bulundu.


'İsveç ve Finlandiya'yla imzalanan üçlü muhtıra Türkiye için önemli'

Osman Aşkın Bak da Türkiye'nin, NATO'da üyeleri arasında uzun süredir "kilit müttefik ülke" olduğunu vurgularayak, "Diğer konuların dışında savunma ve caydırıcılığı artıran, daha küresel bir yaklaşımı benimseyen, farklı siyasi istişareleri kucaklayan NATO'nun 2034 vizyonunu tam olarak destekliyoruz." açıklamasında bulundu.

İspanya'nın başkenti Madrid'de 28-30 Haziran'da gerçekleştirilen 32. NATO Zirvesi'nde gündemden düşmeyen konulardan birisinin terörizm olduğunu belirten Osman Aşkın Bak, 'Terörizm konusu NATO müttefikleriyle ele alınması gereken kilit bir mesele. Bizim de müttefiklerimizle toplantılarımızda gündeme getirdiğimiz önemli konulardan biri oldu.' açıklamalarda bulundu.

Osman Aşkın Bak, zirve çerçevesinde, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü muhtıra imzalandığını belirterek, Türkiye'nin terörizmle mücadele konusu başta olmak üzere bu ülkelerden beklentilerine muhtırada yer verildiğini dile getirdi.

Osman Aşkın Bak, "İmzalanan bu üçlü muhtıra Türkiye için önemli çünkü ilk kez terör örgütü PKK ve uzantıları PYD, YPG ile terör örgütü FETÖ bu muhtırada yer aldı." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin özellikle terörle mücadele çabalarına dair masaya yatırılması gereken meşru güvenlik endişelerinin olduğunu dile geitren Bak, şimdiye kadar Türkiye'de düzenlenen terör saldırılarında 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.


'Türkiye kilit stratejik ortak'

İngilliz Parlamentosu Türk Dostluk Grubu üyesi milletvekili Pritchard ise Türkiye'nin NATO'da olmasının önemini vurgulayarak, 'Türkiye, yalnızca İngiltere'yle ikili ilişkiler için değil, aynı zamanda NATO ve ötesindeki ilişkilerimiz için de kilit bir stratejik ortak.' değerlendirmesinde bulundu.

Pritchard, gelecek yıllarda çok huzursuz bir jeopolitik aşamaya geçileceği öngörüsünde bulunarak şu açıklamalarda bulundu;

Türkiye'nin birlikte durmak konusunda iyi bir oyuncu olduğunu belirterek, 'Kesinlikle son birkaç yılda çok fazla savaş olacağını düşünüyorum. Potansiyel olarak çok daha fazla çatışma ve bu çatışmaların çok daha fazla alana yayıldığını göreceğiz.' dedi ve sözlerine Türkiye'nin önemine vurgulayarak devam etti, 'Bu yüzden uluslararası değerler ve hukukun üstünlüğü konusunda güçlü, açık ve net bir duruşa ihtiyacımız var. Birlikte durmak zorundayız. Türkiye bu konuda önemli bir oyuncu." dedi.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal