Muharrem İnce yarıştan çekildi: Türkiye o soruların yanıtlarını arıyor

Önümüzdeki Pazar günü gerçekleşecek olan 14 Mayıs seçimleri öncesinde adaylardan birisi olan Memleket Partisi Genel Partsi Muharrem İnce, adaylıktan çekildiğini açıkladı.. İnce’nin adaylığını bırakması sonrasında seçimlerde bundan sonra nasıl bir sürecin ilerleyeceği merak ediliyor. İşte detaylar...

11.05.2023-16:18 - (Son Güncelleme: 11.05.2023-17:27) Muharrem İnce yarıştan çekildi: Türkiye o soruların yanıtlarını arıyor

Memleket Partisi Genel Partisi ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, bugün yaptığı açıklamada 14 Mayıs seçimlerinden çekildiğini açıkladı. Gündemi derinden sarsan bu olayın ardından oy pusulalarında sürecin nasıl işleyeceği merak ediliyor. Milyonlarca vatandaş ise Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) bir açıklama bekliyor.

Yurt dışında İnce’ye verilen oylar ne olacak?

Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi sonrasında vatandaşlar, 'Yurt dışından gelen oylar ne olacak?' sorusunun yanıtını arıyor. Muharrem İnce, çekildikten sonra oy pusulaları günler öncesinden basıldığı için pusulada herhangi bir değişiklik olmayacak. Yurt dışından gelen İnce oyları da çekilmesine rağmen Muharrem İnce'ye yazılacak.

İYİ Parti YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Oy pusulası değiştirilmez. Adayın aldığı oylar geçersiz sayılmaz. Çekilen adayın %50+1 alması durumunda ise 2. turda 2. aday ve 3. aday ikinci tura kalmış kabul edilir ve seçimler iki aday arasında gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce Adaylık

Seçim sonucu nasıl etkilenecek?

Muharrem İnce'nin 'adaylıktan çekiliyorum' açıklaması sonrası Ankara kulisleri hareketlenirken, söz konusu kararın 3 gün sonra yapılacak seçimin sonucuna nasıl edeceğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat "Oy pusulalarında Muharrem İnce’nin olması bir kafa karışıklığı yaratmaz." derken, gazeteci Fikret Bila da "Erdoğan’ın işine yarayacak bir adaylıktı bunu çok kez yazıp söyledik zaten o yüzden çekilmesi sonucu etkileyebilir." diye konutu.

Gazeteci Fikret Bila’dan konu hakkında şu sözler geldi:

"Bu yönde bir karar alacağı dün Ankara’da konuşulmaya başlanmıştı. Ama zayıf bir ihtimal olarak görülüyordu bugün ise bu ihtimalin yüksek olduğu görüldü ve sayın İnce adaylıktan çekildi. Şimdi bu Kılıçdaroğlu’nun seçilmesine olumlu katkıda bulunacak bir karardır. İnce’nin adaylığı daha çok CHP tabanından destek görüp oy alacağı için Erdoğan’ın işine yarayacak bir adaylıktı bunu çok kez yazıp söyledik zaten o yüzden çekilmesi sonucu etkileyebilir.

Bu karar kendisine yakışmıştır

Şimdi bu aşamadan sonra yapılan hesaplara Memleket Partisi’ni destekleyenlerin yüzde 60’dan fazlası ikinci turda zaten Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek diye açıklamalar vardı bu şimdi birinci tura gelmiş oldu. Kılıçdaroğlu’nun birinci turda seçilme şansını artıran bir karardır. İnce çok köklü ve eski bir CHP’lidir, bu karar kendisine yakışmıştır diye düşünüyorum. İnce’nin bu tarihi seçime tarihi bir kararla çekilmesi çok büyük katkı sağlayacaktır iktidar değişikliği açısından."

Seçimi ilk turda bitirme anlamında çok önemli bir karar

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat'ın açıklamaları da şöyle;

"Bence doğru bir hamle yaptı Muharrem İnce. Böyle bir hamle yapmasını muhtemel görüyordum zaten. Tabi bu seçimin kaderinde bana göre çok etkin bir rol oynayacak bu seçimi ilk turda bitirme anlamında çok önemli bir karar olduğunu düşünüyorum. Ama daha önemlisi şu Millet İttifakı bileşenlerinin şu saatten sonra hiç bahaneleri de kalmamış oldu. Onu da söylemiş olalım. Siyaseten bir hakkı teslim söz konusu olacak ise.

Bu saatten sonra şu an karşılarında aktör olarak içerden diye şikayet ettikleri kimse yok. Bu saatten sonra senfoni halinde olabildiğince beraber hareket eden bir dil oluşturarak hareket etmeleri lazım. Bu bir iki günlük süreci birlikte aşmaları gerekiyor.

Oy pusulalarında İnce kalırsa ne olur?

Zaten çıkan verilerin bize gösterdiği bizim de kamuoyu ile paylaştığımız veriler var. O veriler üzerinden de değerlendirme yaptığımızda da bu işin artık büyük oranda bitmesinin daha muhtemel olduğu döneme girdiğimizi de ifade edebilirim.

Oy pusulalarında Muharrem İnce’nin olması bir kafa karışıklığı yaratmaz."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal