Meke Gölü, Kuruyor

Konya'nın Karapınar ilçesinde 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak tanınan, krater yapısı olan Meke Gölü' kuruyunca haritadan yok olma düzeyine geldi.

08.01.2021-10:35 - (Son Güncelleme: 08.01.2021-11:02) Meke Gölü, Kuruyor

Meke Gölü, beş milyon sene önce volkanik patlama ile gerçekleşen kraterin, zaman içerisinde suyla dolması, dokuz bin sene önce de gölün ortasında 2. bir  patlamanın meydana gelmesi ve buranın da su ile dolmasıyla meydana geldi. 

Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke Gölü'nün ortasında, elli metre yükseklikte bir volkan konisi yer alıyor. Daha öncesinde on iki metre derinliğinde su olan Meke Gölü, 2000'li senelerin başından bu yana kuraklık ile bilinçsiz tarımsal sulama neticesi yer altı su düzeyinin her gün azalmasıyla kurudu.

Karapınar'da ikamet eden ve TEMA Vakfı'nın yirmi yedi senedir gönüllü temsilciliği ile bölgeye giden turistlerin gönüllü rehberliğini üstlenen Musa Ceyhan, masmavi suyun olduğu ve çeşitli kuşlara ev sahipliği yapan Meke Gölü'nün kurumasının kendisini oldukça üzdüğünü ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

mekegolu

"Dünyanın gözü ve nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü, yer altı suları çekilmeden önce masmavi bir gölümüzdü. Çeşitli kuş türleri gelir, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeriydi. Ancak Meke Gölü kurumaya yüz tuttukça kuşlar da gelmez oldu, yerli ve yabancı turistler gelmez oldu. Burada yer altı sularımızın muhakkak yükselmesi gerekiyor. Eğer Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyorsak suların muhakkak eski seviyesine gelmesi gerekiyor. Konya kapalı havzada yüzbinlerce su kuyusu var. Sular çekildikçe de haliyle burası da kurudu."

mekegolu008012021

 

Gölün adeta haritadan silinecek  noktaya geldiğini belirten Ceyhan, "Meke Gölü haritadan silinecek noktaya geldi. Gölümüzün kurumasına çok üzülüyoruz. Meke Gölümüz dünya harikası bir göldü. Bu bölgede çok sayıda su kuyusu var. Tabi 'Hazıra Hasan Dağı dayanmaz'. Yer altı sularını yükseltmek için dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Buraya gelip Meke Gölü’nün halini gördükçe çok üzülüyoruz. Bütün Karapınar halkı üzülüyor. Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyoruz" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal