Maliye Bakanlığı: Gri Listeyi Hak Etmedik!

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada Türkiye'nin gri listeye alınmayı hak etmediğini ifade ederken FATF'i sert eleşitrdi

22.10.2021-10:52 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-16:15) Maliye Bakanlığı: Gri Listeyi Hak Etmedik!

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) "gri liste"ye son yaptığı güncelleme ile Türkiye'yi eklemesini kınadı. Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada şunlardan bahsetti;  "Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır."

BAKANLIKTAN FATF'E SERT YANIT

Türkiye'nin 39 üyesi bulunan FATF'ın 1991 yılından beri üyesi olduğu ve uluslararası parasal konuların her daim uluslararası standartlarla birlikte hareket ettiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamalarına şu şekilde devam etti;  "Ülkemiz, FATF tarafından hazırlanan rapor dikkate alınarak 27 Aralık 2020'de 'Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun'u çıkarmıştır. Böylece 2019 FATF Raporu'nda dile getirilen 4 hususta (Terörizmin finansmanı ve kitle imha silahları alanında hedeflenen finansal yaptırımlar, iç kontrol ve iştirakler ile yaptırımlar) önemli bir gelişme sağlamıştır." 

ÇALIŞMALAR FATF STANDARTLARINA UYUMLU

Yapılan açıklamada salgın süreci boyunca alınan kapanma tedbirlerine rağmen, Türkiye'nin FATF standartlarına uyum için kayda değer bir gelişme gerçekleştirerek, mevzuat açısından Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirdiğini bildirildi.

FATF UYUM ÇALIŞMALARI NEDİR

- "Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi malvarlığı dondurma kararlarını 24 saatten kısa bir sürede uygulamaya koymuş, iç dondurma mekanizması tesis etmiştir.

- Yükümlü gruplarına risk bazlı denetim uygulamış, yükümlülüklere uyum rehberleri hazırlamıştır.

- Tüzel kişiler için risk analizi çalışmasını tamamlamıştır.

- Gerçek faydalanıcılık sicilini kurmuştur.

- MASAK'ı yeniden yapılandırmıştır.

- Kara para aklama ve terörizmin finansmanı suçları için ihtisas mahkemeleri kurmuştur.

- UYAP'taki adli istatistik modülünü daha etkin hale getirmiştir.

- Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında etkinliğin artırılmasına ilişkin Ulusal Strateji Belgesi'ni yürürlüğe almıştır."

BU SONUCU HAK ETMEDİK

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada değerlendirmeler yapılırken, atılan adımların  ilgili kurumlar tarafından bütün açıklığıyla ortaya konulmasına rağmen yeterli görülmediği belirtilirken açıklamalar şu şekilde noktalandı; "Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal