Dolar/TL Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Dolar 2021 yılındaki yüzde 114 TL karşısında değer kazanarak 16.50 üzerine çıktı. Benzer şekilde Euro/TL de 18.60'ın üzerine tırmanarak rekor kırdı.

08.10.2021-11:51 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-12:49)

Dolar/TL dün Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından 15.77'ye kadar yükselmişti.

Dolar yeni güne de 15.70 liradan başlamış durumda. Öğle saatlerinden sonra ise 16.50 lirayı aşarak yeni bir tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL son 1 ay içerisinde yüzde 50.5 yükselmiş durumda. 2021 yılı genelindeki yükselişi ise yüzde 114'ü bulmuş durumda. Benzer bir şekilde şekilde Euro/TL de 18.60'ın üzerine tırmanarak rekor kırmış durumda.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün almış olduğu karar ile birlikte politika faizini yüzde 15'ten yüzde 14'e indirmişti. TÜİK kasım ayında yıllık enflasyonun yüzde 21.31 olduğunu da açıklamalarında yer vermişti. Son kararla birlikte faizle enflasyon arasındaki makas daha da açılmış oldu. PPK son 4 toplantıda toplam 500 baz puanlık faiz indirimine gitti.

FED'İN VARLIK AZALTIMINDAN BERİ YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Fed'in varlık alımı azaltımı takvimi için odaklanmış olduğu verilerin başında istihdam bulunuyor. Fed Başkanı Jerome Powell, istihdam piyasasının kayda değer bir gelişme göstermesi ile birlikte varlık alımı azaltımının bu yıl içerisinde başlayabileceğini işaret etmişti. Varlık alımı azaltımının başlaması ve ABD'de faizlerin artması, gelişen ülke para birimlerinde baskının yükselmesine sebebiyet yaratabilir.


FAİZ ARTIRAN ÜLKELERDE DE DOLAR YÜKSELİYOR

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yatırımcılar ile faiz indiriminin ardından ilk toplantısını da yaptı. Toplantıda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu manşet enflasyonu ikinci plana atmadıkları mesajını iletirken, arz şoklarını da faiz kanalı ile kontrol altında tutmanın mümkün olmadığını ifade etmişti.

Konuşmasında para politikasının dezenflasyonu tesis edecek sıkılıkta devam edeceğini ifade eden Kavcıoğlu, soru-cevap bölümü içerisinde para politikasında yalnızca çekirdek enflasyona bakacakları biçiminde bir taahhüt vermediklerini ifade etti. Kavcıoğlu, 'Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik' sözlerini kullanmıştı.

Soru cevap bölümü içerisinde para politikasının yeterince sıkı olduğunu sözlerine ekleyen Kavcıoğlu arz şoklarının sadece faiz kanalı ile beraber kontrol altında tutulamayacağını da sözlerine ekledi. Kavcıoğlu kurda görülen yükselişin de doların gücü ile ilgili olduğunu ve faiz artıran ülkelerde de doların yükseldiğini ifade etmişti.

DOLAR NİYE YÜKSELİYOR?

- Merkez Bankası'nın faiz kararı

- Türkiye'nin borcunu ödeyememe endişesi

- Jeopolitik riskler (Türkiye - Yunanistan ve Doğu Akdeniz Gerilimi)

-Yüksek beklenti

-Ülke dışından Türkiye'ye uygulanan baskı politikası.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal