Sahrap Soysal Kimdir?

Tam adıyla Sahrap Soysal, 10 Kasım 1959 tarihinde Gümüşhane’de dünyaya geldi. Sahrap, yazardır ve televizyon programlarında yaptığı mutfak içerikli sunumlarla tanınmaktadır. Peki, Sahrap kimdir? Sahrap biyografisi nasıldır? Sahrap hayatı nasıldır? Sahrap’ın kitapları nelerdir?

03.07.2020-17:59 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-17:57) Sahrap Soysal Kimdir?

SAHRAP SOYSAL HAYATI

Sahrap 10 Kasım 1959 tarihinde Gümüşhane’de doğdu. 61 yaşındadır. Beş kardeşi vardır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü’nden 1983 yılında mezun olduktan sonra uzun yıllar boyunca çeşitli sektörlerde yönetici olarak çalıştı. 1999 yılında doğan ikizleriyle ilgilenmek için yöneticilik kariyerinden ayrıldı.

Doktor Nuri Soysal ile evlendi ve üç çocuğu oldu.

SAHRAP’IN YEMEK KARİYERİ

Sahrap, yemekçilik kariyerine 2000 yılında Kanal D’de yayınlanan “Mutfakta Keyif” adlı televizyon programıyla başladı. Bu programda yalnızca yemek tarifleri vermekle kalmadı, aynı zamanda yemek kültürüne dair bilgilendirmeler de yaptı.

2003 yılında “Bir Yemek Masalı” adlı kitabı yayımlandı. 2004 yılında bu kitabıyla İsveç menşeli “Gourmand Best Local Cookbook in The World” adlı ödülü kazandı. Bu ödülün Türkçeye çevirisi “Dünyanın En İyi Yerel Gurme Yemek Kitabı”dır.

2004 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde “Bir Yemek Masalı” isimli bölümde köşe yazıları yazmaya başladı. Hala bu yazıları yazıp yayımlamaya devam etmektedir. Milliyet ve Posta gibi tanınmış gazetelerin ve bazı dergilerin yemekle ilgili bölümlerinde çeşitli yazılar yazmış ve yemek kültür makaleleri yayımlamıştır.

2005 yılında “Anne Ben Acıktım” adıyla çocuk yemek kitabı çalışmasını yayımladı. Bir yıl sonra “Sevgilim Akşama Ne Pişirdin/Türklerin Değişen Damak Tadı” adıyla yayımlanan kitabında Doğu ve Batı yemek kültürlerinin bir sentezini sunduğu yemek tariflerine yer verdi.

2007 yılında “Derviş Sofraları” adlı kitabını yayımladı. Bu kitabı, o yılın UNESCO tarafından “Mevlana Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla yazdı. Kitabın bölümlerinden bazıları “Tarikatlarda Yeme İçme Kültürü”, “Tekke Yemekleri” ve “Mevlevi Yemekleri”dir.

Sahrap, bu kitabıyla ünlü 2008 Frankfurt Book Fair’da (Frankfurt Kitap Fuarı) “Best Historical Cuisine” (En İyi Tarihi Mutfak) ödülüne layık görüldü.

2011 yılında yayımladığı “Her Eve Lazım Salata ve Mezeler” kitabında yemek yapmayı bilmeyenler için eğlenceli tariflere yer verdi.

 2012 yılında  “Kalaylı Kaplarda Alaylı Yemekler” isimli kitabını yayımladı. Bu kitabında, Osmanlı mutfağında bakır kapların yerini anlattı ve özellikle bakır kaplarda pişirilmesi gereken yemekler hakkında bilgi verdi.

Bunun yanında özel bir firma için “Anadolu Lezzet Dolu” ve “Pratik Yemek Tarifleri” kitaplarını hazırladı.

SAHRAP SOYSAL TELEVİZYON PROGRAMLARI

“Mutfakta Keyif” adlı 3 yıl boyunca yayımlanan yemek programının yanında ulusal televizyon kanalları TGRT ve FOX TV için yemek programları hazırladı ve sundu.

2007 ve 2011 yılları arasında 4 yıl boyunca Ziya Kürküt ile birlikte “Her Eve Lazım” adlı programı sundu. Bu program, D Shopping kanalında yayınlandı.

2011 ve 2012 yılları arasında bir yıl kadar Fatih Ürek ile birlikte kadın kuşağı programı sunuculuğu yaptı. Bu program Tv 8 kanalında yayınlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal