Limon Fiyatlarına İhracat Düzenlemesi

Market ve pazarlarda kilosu 12 lirayı bulunca dış satımı ön izne bağlanan limonda iç piyasa fiyatlarının kısa sürede dengelenmesi umuluyor.

07.04.2020-15:51 - (Son Güncelleme: 07.04.2020-15:39) Limon Fiyatlarına İhracat Düzenlemesi

Market ve pazarlarda kilosu 12 lirayı bulunca dış satımı ön izne bağlanan limonda iç piyasa fiyatlarının kısa sürede dengelenmesi umuluyor.

Ticaret Bakanlığının açıklamasıyla limon dış satımı Tarım ve Orman Bakanlığının ön izin şartına bağlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye bakıldığında, Türkiye'de limonda yeni mahsül hasadı 15 Ağustos'tan sonra başlıyor.

Son dönemlerde limon tüketimi artarken, depolardaki mahsülün ağustosa kadar yurt içi talebi karşılamada yetersiz olacağı öngörüldü. Dış satımın da etkisiyle limonun market ile pazar fiyatı 12 TL'ye tırmanırken, bu sebeple konu olan ürüne yönelik dış satımınn ön izin şartına bağlanması uygun görüldü. Limonun kg fiyatının mevsim normalleri olan 5-6 TL civarında olması gerekiyordu.

Alınan tedbirle, mevcut limon miktarının ağustos ayına dek yurt içi tüketime yetmesi ve fiyatının dengelenmesi tahmin ediliyor.

Bakanlık sorumluluarı, ağustos ayında yeni limon hasadının başlayacak olması sebebiyle dış satımdaa ön izin şartı kararının da o ayın sonuna dek uygulanacağını belirtildi.

MARKETTE EN FAZLA FİYAT ARTIŞI LİMONDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği aracılığıyla yapılan analizde de martta markette en fazla fiyat artışının % 55,63 ile limonda yaşandığı ifade edilerek, "Limonda rekoltenin düşük olmasının yanı sıra depodaki ürünün azar azar piyasaya arz edilmesi fiyatlarda etkili oldu." denildi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise limonun rekoltesinin düşük olması sebebiyle mahsül fiyatının yeni tür coronavirüs salgını öncesinde de yüksek ilerlediğini belirtti.

Salgınla beraber artan talebin fiyatları da etkilediğine işaret eden Tavşan, şu ifadeleri kullandı:

"Biz fiyatların bu seviyeye temmuz ayında ulaşmasını bekliyorduk. Çünkü eylül ayına kadar limon hasadı olmuyor. Covid-19'dan dolayı talebin artmasıyla fiyat birdenbire yükseldi. Kamu da buna yönelik bir tedbir aldı. İç talebin uygun fiyatla karşılanması için ihracatı ön izne bağladılar. Böyle bir önlem alınacağı konuşuluyordu, o nedenle fiyatlarda gevşeme başladı."

Bu süreçte depolardaki limon miktarının belirlenmesinin önem taşıdığının altını çizen Tavşan, "Limon üreticisi ve tüccarına da zarar vermemek lazım. Elinde limon olanlar var. Depolarda yeterli ürün tespit edilirse ihracata zaman zaman izin verilebilir. Fiyatlar çok düşerse limon üreticisini de düşünmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal