Koronavirüs Aşılarını Tamamlamış Türkler Hangi Ülkelere Gidebilir?

İngiltere'nin Türkiye'yi kırmızı listesinden çıkararak 'seyahat edilebilir ülkeler' arasına almasıyla Türkiye vatandaşlarının seyahat edebileceği ülke sayısı artıyor. Peki, Türk vatandaşı olan kişiler hangi ülkelere seyahat edebilir?

21.09.2021-17:02 - (Son Güncelleme: 21.09.2021-17:46) Koronavirüs Aşılarını Tamamlamış Türkler Hangi Ülkelere Gidebilir?

Kovid-19 pandemisi ile beraber bir süreliğine kesintiye uğramış olan ülkelerarası seyahatler, aşı sertifikaları ile birlikte alınmış olan çeşitli önlemler yardımıyla yeniden başlamış durumda. Kabine toplantılarının ve Türkiye'de uygulanmış olan yoğun aşılama çalışmaları neticesinde özellikle de Avrupa Birliği'nin (AB) 20 Ağustos tarihinden itibaren Türkiye'den verilen Kovid-19 aşı sertifikalarını tanıma kararıyla Türk vatandaşlarının rahat bir şekilde seyahat edebileceği ülke sayısı bir hayli artmış durumda.

TÜRK VATANDAŞLARI HANGİ ÜLKELERE SEYAHAT EDEBİLİR?

Uzun bir süredir yurt dışına seyahate çıkmayı düşünen veya durumunda kalan vatandaşlar Kovid-19 aşılarını yaptırdıktan sonra seyahatleri için araştırmaya koyulmuş durumda. Peki, Türk vatandaşlarının seyahati hakkında hangi ülkeler hangi şartları arıyor?

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ (ABD)

ABD, Kasım ayı itibariyle ülkeye seyahat edecek olan 18 yaş üzerinde bulunan tüm yabancı ülke vatandaşlarına Kovid-19 aşısı zorunluluğunda bulunacak. Ek olarak son 72 saat içerisinde yapılmış PCR testi sonucu talep edecek. Biden yönetimi, bunlara ek olarak aşı olmayan Amerikan vatandaşları için test koşullarında da sıkılaştırma yoluna gidiyor. Bu duruma göre, Amerikalılar, ülkeden ayrılmadan bir gün öncesinde ve ülkeye dönüşlerinde de Kovid-19 testi yaptırma zorunluluğunda olacak.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE SEYAHAT ZORUNLULUĞU NASIL?

Kovid-19 aşısını tamamlayan Türk vatandaşlarına uzun bir süreden sonra sınır kapılarını açan AB ülkeleri gün geçtikçe artmakta. Kovid-19 salgını sebebiyle pek çok AB ülkesi, seyahat vizesi başvurularını durdurmuş, vizesi bulunan ya da vizesiz seyahat edebilen pasaportlara sahip olan Türk vatandaşlarının dahi ülke girişlerine yasak koymuştu. Yeni durum içerisinde AB Komisyonunun 19 Ağustos tarihinde bulunan Türkiye'nin aşı sertifikasına vermiş olduğu denklik ve Avrupa ülkelerinde artan aşılanma oranı da etkili oldu.

BELÇİKA

Türkiye'den seyahatlere sadece zorunlu durumlar için izinde bulunan Belçika, bordo renkli umumi pasaport sahibi olan Türk vatandaşları için vize başvuru sürecini yeniden başlatmış durumda.

FRANSA

Fransa, Türkiye'yi kırmızı bölge olarak konumlandırsa da AB'nin İlaç Düzenleyicisi EMA tarafından onay almış olan Pfizer-Biontech aşısını tamamlayanları giriş yasağından muaf olarak görüyor. Çin'in üretmiş olduğu Sinovac aşısını ise yaptırmış kişilerin ülke girişlerinde mücbir neden gözetiliyor. Ek olarak negatif test sonucu belirtmeleri ve 10 günlük karantina şartı da talep ediliyor.

ALMANYA

Almanya da Pfizer-Biontech aşısını tamamlamış Türk vatandaşlarının ülke seyahatlerine izin veren diğer ülkelerden birisi konumda. Koruma için gerekli olan son dozun yapılmasından en az 14 gün geçmiş olması şartı gözetilerek girişleri kabul eden Almanya, halihazırda geçerli bir vizesi veya vizesiz seyahat hakkı bulunan kişilerin istisnai durumlar haricinde girişlerine izin veriliyor.

ROMANYA

Romanya da iki doz Pfizer-Biontech aşısı olan kişilere gri ve yeşil pasaport ile birlikte girişlere izin veriyor ve ek olarak turistik vize başvurularını da kabul ediyor.

AVUSTURYA

Avusturya'nın Türkiye gibi turuncu listeye almış olduğu ülkelere dair seyahat düzenlemesine göre, vizeli veya vizesiz girişe izin veren pasaporta sahip olan kişiler, hem Pfizer-Biontech hem de Sinovac aşısından toplam iki doz yaptırma şartı gözetilerek ülkeye girebiliyor.

HOLLANDA

Hollanda da Avusturya gibi Pfizer-Biontech hem de Sinovac aşısından toplam iki doz yaptırmış kişilerin ülkeye giriş yapıp seyahatine izin sağlanıyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan'da oturma izni ya da vizesi bulunan umumi pasaport sahibi olan kişiler ile birlikte hususi, servis ve diplomatik pasaporta sahip olan kimseler, son 72 saat içerisinde yaptırmış olacakları PCR testinin negatif olması durumunda Yunanistan'a giriş yapabiliyor. Bir başka yandan da herhangi bir aşıya ait sertifikaya sahip olan Türk vatandaşları, pasaportunun türüne göre gerekli görülen şartları yerine getirme zorunluluğu ile PCR testi zorunluluğu olmadan da Yunanistan'a giriş yapabiliyor.

MACARİSTAN

Macaristan, Türkiye ile varmış olduğu aşı sertifikası anlaşması gereğince Türkiye'de uygulanan herhangi bir aşıdan iki doz yaptırmış olan vatandaşları ülkelerine kabul ediyor.

İSPANYA

İspanya, vizesi olan veya yeşil ile gri pasaport sahibi olan Türk vatandaşlarını yaptırmış oldukları aşı çeşidi fark gözetmeksizin ülkeye kabul ediyor.

İNGİLTERE

Brexit ile birlikte AB'den ayrılmış olan İngiltere, Türkiye'yi 22 Eylül tarihinden itibaren kırmızı listesinden çıkararak 'seyahat edilebilir ülkeler' arasına aldı. Yeni alınmış olan karara göre İngiltere'de aşı olanlar ya da İngiltere'nin aşı programlarını onaylamış olduğu ülkelerde İngiltere'nin kabul ettiği koronavirüs aşıları ile aşı olanlar Türkiye'den dönüşte karantina zorunluluğundan muaf tutulmuş olacak.

RUSYA

Türkiye'den Rusya'ya giden yolcuların 72 saat öncesine dek negatif test sonuç belgesini belirtmiş olmaları gerekiyor.

ÇİN

Türkiye'den gerçekleştirilecek ve/veya Türkiye üzerinden aktarma yoluyla Çin'e seyahat edecek olan Çin ve yabancı uyruklu olan yolcular uçuşlarını yapmalarından evvel beş gün içerisinde Kovid-19 nükleik asit testi olmaları zaruri bir durum olarak kabul ediliyor.

JAPONYA

Japonya, ülkeye gidişte 14 gün sürecek olan ev karantinasını zorunlu kabul ediyor.

AZERBAYCAN

Yetkili makamlarınca tespit edilmiş kurumlardan 48 saat dahilinde alınmış olan PCR testi sonucu ibrazı talep ediliyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri de son 72 saat içerisinde alınmış olan bir negatif PCR testini zorunlu kılacak bir şekilde seyahat eden kişileri ülkelerine kabul ediyor. Fakat ülkenin herhangi bir aşı şartı yok.

UKRAYNA

Son 72 saat içerisinde alınmış olan negatif PCR testini zorunlu gören Ukrayna, aşıların tamamlanma şartını da gözetmiyor.

KATAR

Katar'a seyahat edecek olan bütün yolcuların Discover Qatar'dan 7 gün sürecek olan karantina oteli rezervasyonu ibraz etmeleri zorunlu kabul ediliyor. Tam aşılı bir Kovid-19 sertifikasına sahip olma zorunluluğu isteyen Katar, aynı zaman içerisinde son 72 saat dahilinde alınmış olan bir PCR testi de talep ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal