PCR Testi Nedir, Ücretli mi?

İçişleri Bakanlığı'nın PCR Testi Zorunluluğu konulu genelgesi kapsamında yarından itibaren birtakım bölgelere girişte HES kodu üzerinden kontrolü ve PCR testi sorgulaması yapılacak. Peki, PCR testi ücreti ne kadar? PCR testi nerede yapılıyor?

06.09.2021-10:43 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-10:52) PCR Testi Nedir, Ücretli mi?

İçişleri Bakanlığı'nın 'Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu' konusunu bünyesinde barındıran genelgesi kapsamında, yarından itibaren konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılım ile birlikte şehirler arası toplu ulaşım araçları ile seyahat için HES kodu uygulaması üzerinden kişilerin aşılı, geçirilmiş hastalık ya da azami 48 saat önce yapılmış olan negatif PCR testi sorgulaması uygulanacak. PCR testi konusunda bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise arayışa koyulmuş durumda. Peki, PCR testi nedir, PCR test ücreti ne kadar?

PCR TESTİ NEDİR?

PCR testi, polimeraz zincir reaksiyonu yahut daha kısa ifade edilişi ile birlikte PCR adı verilen bir laboratuvar tekniği kullanarak elde edilmiş örneklerde virüsün genetik örneğinin bulunup bulunmadığını tespit eder. Söz konusu genetik örnek virüsün RNA parçalarıdır. Diğer testlere nazaran vücudun normalde üretmiş olduğu antikorları değil de, virüsün doğrudan bir şekilde varlığını saptamaya yönelik bir test olarak ifade edilir. Bu nedenle de alınan örnekte virüsün varlığının bulunması zaruridir.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

Hastanın burnundan ve boğazından özel çubuklar yardımı ile sürüntü yöntemi ile birlikte örnek elde edilir. Alınan sürüntü örnekleri virüs taşıma ortamı olarak da tanınan özel sıvılar içerisinde testin yapılacağı olan yetkili laboratuvara ulaşımı sağlanır. Söz konusu örnekler PCR yöntemi ile incelemeye alınır ve sonuç raporu çıkarılır. Antikor testi kişinin daha önce söz konusu enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını ifade etmeye yöneliktir.

PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Kabine toplantısından sonra Erdoğan açıklamalarda bulunarak, 'Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerle irtibatlı henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa pcr testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarından düzenli pcr testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız. Tamam diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafede bu kurallara riayet özellikle bizim sağlığımızın temel esasıdır.' sözlerini kullandı.

PCR TESTİ ÜCRETLİ Mİ, ÜCRETİ NE KADAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zorunlu tutulacak olan PCR testlerinin devlet hastaneleri bünyesinde ücretsiz bir şekilde uygulanacağını sözlerine ekledi.

HES KODU ÇOCUKLARDA ARANACAK MI?

Tren yolculukları esnasında 2 yaş altı bebek yolcular için de HES kodu uygulaması aranmayacak. 18 yaş altı yolcular HES kodu ile biletlerini elde edebilecek ve trenlerde HES kodu ile birlikte yolculuk edebilecek. 18 yaş üzeri yolcular ise biletlerini HES kodu ile satın alabilecek. Trene binme esnasında, aşılı olanlar ve söz konusu hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olan yolcular, durumlarını HES uygulamasından çok rahat bir şekilde belgeleyebilecek.

Aşılanmamış kişiler ile birlikte hastalık geçirmemiş yolcular ise azami olacak bir şekilde 48 saat öncesinde yaptırılmış olan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri sonucunda yolculuk edebilecekler. Gar ve istasyon girişlerinde HES kodu kontrolü sürecek. Yüksek Hızlı Tren (YHT) kontrol noktaları ile birlikte trenlerde uygulanacak olan kontrol esnasında söz konusu olan gerekli belgeleri ibraz edemeyen yolcuların seyahatine herhangi bir şekilde izin verilmeyecek. Trende tespiti durumunda trenin duracağı ilk istasyon bölgesinde trenden indirilecek ve bilet ücretleri de geri verilmeyecek. Havalimanlarında Sağlık Bakanlığı'nca uygulanan PCR testi uygulaması da sürecek. İsteyen yolcular da burada PCR testi uygulamasından yararlanabilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal