Türkiye Aşı Pasaportu Uygulayacak mı?

Ülkemizde yapılan Kovid-19 aşı sayısı 35 milyon dozu geçti. Peki Türkiye’de aşı pasaportu istiyor mu? Aşı kartı nasıl alınır? Aşı pasaportu nasıl alınır? İşte detaylar...

17.06.2021-16:55 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-11:12)

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olana koronavirüs salgınıyla mücadelede geliştirile Kovid-19 aşısı, tüm dünya ülkelerin de hızlıca uygulanmaya başlandı. Yapılan aşıların hızla artması sonrası; Türkiye’de aşı pasaportu istiyor mu? Aşı karı nasıl alınır? Aşı pasaportu nasıl alınır? Soruları aratılmaya başlandı. Bizde merak edenler için tüm detayları haberimizde bir araya getirdik. 

TÜRKİYE AŞI PASAPORTU İSTİYOR MU?

Yaklaşık iki yıldır tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Hayatlarımız kısıtladığımız, dönem dönem evlerde kaldığımız en önemlisi de birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kovid-19 salgınında neredeyse sona yaklaşıldı. Salgınla mücadelede geliştirilen Kovid-19 aşısı hızla tüm ülkelerde uygulanmaya başlandı. Ekonomik olarak da birçok ülkeyi olumsuz etkileyen, birçok meslek grubu gibi turizmi de etkiledi ve ülkeler arası seyahat bir dönem yasaklandı. Aşıların hızla yapılması, ülkeler arası seyahat kısıtlamasını kaldıracak diye beklenilirken gündeme gelen ‘Aşı Pasaportu’ haberleri birçok kişinin kafasında yeni soru işaretlerine neden oldu. En çok merak edilense aşı pasaportu almadan seyahat yapılamayacağı bilgisinin doğruluğu oldu. 

Ülkeler arasında seyahatler için başvuruların başlaması ardından bazı ülkeler; Yunanistan, Macaristan, Bulgaristan ve İspanya aşı olma koşulu ile turist başvurularını kabul etmeye başladığını belirtti. Yetkililer, ‘İlgili ülkeye giriş yaptıktan sonra diğer AB ülkelerine geçişte o ülkenin kurallarının geçerli olacağı unutulmamalıdır’ diyerek ziyaretçilere uyarıda bulundu.

Türkiye’nin böyle bir uygulamaya geçip geçmeyeceği tartışılırken, bazı uzmanlar salgının tekrardan yayılmasının önüne geçilmesi için ‘aşı pasaportu’ uygulamasının Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirtti. 

Ayrıca aşı kartı uygulamasının ülkemizde de uygulanması söz konusu dahilinde, Türkiye'de alışveriş merkezleri, konser alanları, toplu taşımlar gibi sosyal alanlarda aşı pasaportu uygulanabileceği konuşmalar arasında yer aldı.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINDAN AŞI KARTI NASIL ALINIR?

Seyahat planı hazırlayanlar için hayat eve sığar uygulaması üzerinden oluşturacakları aşı kartı, yolcuklar için zorunlu hale getirilecek. Bu sayede Dışişleri Bakanlığı’ndan izin belgesi almanız gerekemeyecek.


PCR TESTİ YAPTIRMAK ZORUNLU MU?  

Gidilecek ülkenin PCR test zorunluluğu olup olmadığı henüz netliği belirlenmiş bir konu değil. Bazı ülkelerde PCR testi istenmezken mesela Macaristan ve Bulgaristan gibi bazı ülkelerde PCR testi istenilebilir. Eğer tereddüt yaşarsanız seyahat etmeyi düşündüğünün ülkenin konsolosluğundan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca PCR zorunluluğu bazı ülkelerde 24 saat, bazılarında 72 saat, bazılarında ise 96 saat olarak farklılık gösterebilmekte. Bizim size tavsiyemiz seyahat planı oluştururken gideceğiniz ülkelere dair araştırma yapmanız.

KOVİD-19 POZİTİF GEÇİRDİĞİNİ BELGELEYENLER YARARLANABİLECEK

-Bazı ülkeler seyahat izinleri için, Kovid-19 Pozitif sürecini belgeledikleri halde ülkeye kabul sağlayacaklarını belirtti. Örneğin Macaristan ‘Kovid-19 Seyahat Sertifikası’ haricinde koronavirüs atlandığını belgesiyle kanıtlayan yolcularında ülkeye kabul edileceğini bildirdi. 

-Seyahat edecek kişilerin, eğer vizesi varsa ve koronavirüs geçirdiği için aşı olamadıysa pozitif PCR test sonucu üzerinden biraz zaman geçtikten sonra, aşı sertifikası gibi aynı imkandan yararlanabilecek. Macaristan’la yapılan anlaşma tam olarak bu içeriği kapsıyor.

-Türkiye ise Avrupa Birliği uygunluk sürecinde bu belgeyi ilerleyen zamanda uygulayacak.

AŞI PASAPORTU

AŞI OLDUKTAN SONRA HASTA OLANLAR NE YAPMALI?

İlk Kovid-19 aşılarını olanlar aşı sonrası hastalık geçirmeleri durumunda, negatif PCR testi sonrası seyahatlerini gerçekleştirebilecek. 

İki doz koronavirüs aşılarını olduktan sonra hastalık atlatanların aşı pasaportunu beyan etmeleri ülkeler için yeterli olacak.

ALMANYA’YA GİTMEK İSTEYENLER NE YAPMALI? 

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen haberlerde Almanya’nın 6 Haziran tarihinsen sonra Türkiye’yi ‘Yüksek İnsidan Bölgesi’nden çıkardı yani izolasyon koşulunu kaldırdı da diyebiliriz. 

Almanya’yı ziyaret edecek kişilerin 6 yaş ve üzeri olanları için girişten önceki 48 saat içinde yapılmış antijen testi ya da 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarından birini ya da Kovid-19 aşı pasaportlarını ülkeye giriş çıkışlarda göstermeleri gerekiyor.

Ülkeye gitmek için vize başvurusu yapacakların, ülkeye gidiş amaçlarını belirtmeleri gerekiyor. Ancak şu anlık Almanya, turist kabul etmiyor sadece ticari amaçlı ülkeye giriş çıkış izni veriyor. 

KOVİD-19 AŞI KARTIMI NASIL ÇIKATIRIM?

Sizde iki doz koronavirüs aşılarınızı olduysanız eğer Sağlık Bakanlığı sitemine bağlı HES uygulaması ya da e-Nabız uygulamaları üzerinden aşı kimliği oluşturabilir, yurtdışı seyahatlerini bu kimlikleri kullanarak gerçekleştirebilirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal