Biontech mi Sinovac mı, Hangi Kovid-19 Aşısı Daha Etkili?

İki yıldır dünyanın gündeminde olan Kovid-19 salgını önlemede kullanılan Biontech ve Sinovac aşıları hakkında en çok merak edilen, hangi Kovid-19 Aşısı Daha Etkili? Sorusunu sizin için araştırdık.

13.06.2021-15:35 - (Son Güncelleme: 16.08.2021-11:32)

Salgınla mücadelede en etkili yöntemlerin başında şüphesiz ki koronavirüs aşısı yer alıyor. Birçok ülke tarafından ve ülkemiz tarafından da en sık kullanılan Biontech ve Sinovac aşıları hakkında en çok merak edilen, hangi Kovid-19 Aşısı Daha Etkili? Sorusunu cevabını sizin için araştırdık.

Türkiye, Kovid-19 aşı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Aşı randevularının yoğun olduğu bu dönemde, şu an yaygın olarak kullanılan Biontech aşısının Sinovac ile karşılaştırmasına dair uzmanlardan önemi açıklamalar geldi. Aşı yaptırmaya dair aklında soru işareti olanlar için değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, hangi Kovid-19 Aşısı Daha Etkili? Sorusuna dair bilgilendirmede bulundu.

GÜNLÜK AŞI SAYISI BEKLENENE ULAŞTI

Bakan Koca’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı aşı açıklamasında, günlük uygulanan aşının hedeflenen rakalara ulaştığını belirtmişti. Bu açıklamanın üzerine Biontech, Sinovac aşısı yeniden gündeme geldi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko'da, Kovid-19 aşıları hakkında en çok merak edilenleri sizler için açıkladı. 

Sağlık Bakanlığı, yeni normalleşme süreci ile aşılama çalışmalarına hız kazandırdığı dönemde salgınla mücadelede Alman Biontech aşısını da devreye aldı ve aşı için vatandaşlara tercih hakkı sundu. MHRS ve E- Nabız üzerinden aşı randevusu oluşturabiliyor. Ancak bu durum aşı randevu alacak vatandaşlar  Biontech ve  Sinovac aşısı hakkında karasız kalmaya başladı.

BİONTECH ve SİNOVAC AŞISI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Salgınla mücadelede Kovid-19 aşısının oldukça etkili olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, ‘Yazın biraz daha rehavet ve rahatlık olacak. Sonbaharda okullar açılacak, hava soğuyacak, pandeminin aktivasyonlarını yine görebileceğiz. Aşıları bulduğumuz sürece olmamız lazım’ şeklinde konuştu.

Birçok uzman salgınla mücadelede en etkili yöntemin aşı olduğuna dikkat çekiyor. Bir süredir ülkemizde uygulanan ‘Sinovac’ ve ‘Biontech’ aşıları arasında sanıldığı gibi önemli bir fark olmadığını dile getire Dr. Nurullah Dikmen, aşı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Uygulanan iki aşının da avantajları ve dezavantajları olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Dikmen, ‘Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımlamasında temiz içme suyu kullanımı dışında insanlığın hastalıkla mücadelesinde antibiyotiklerde dahil olmak üzere en önemli buluş aşılardır, diyor. Bu aşılarda 2 tane ana grup vardır. Bir mRNA aşıları diyoruz, bir inaktif aşılar diyoruz. Bunu biraz daha pratik bir dille yaparsa Biontech aşısı mRNA diyoruz, Çin aşısı inaktif aşıdır. Bu mRNA aşıları vücuttaki immün sistemini uyaracak protein moleküllerini direkt olarak vermek yerine RNA'sını veriyoruz. İnaktif aşılarda ise virüs yeterli miktarda üretiliyor. Sonra öldürülüyor, inaktif ediliyor. Bunları sadece RNA değil de tüm yapısındaki veriyorsunuz. Tabii, 2 aşının da avantaj ve dezavantajları var. İnaktif aşılarda bir dezavantaj şu şekilde var: Uzun süre alıyor. Yani inaktif aşıyı üretmek, öldürmek belki 6 ay belki 8 ay alabiliyor. mRNA aşılarında modern teknikler kullanıldığı için belki 15 gün gibi kısa sürede bunu üretme şansı var. Varyantları karşı kısa sürede ufak bir değişikle tekrardan üretime sokulabiliyor. Şu aşı daha iyi sonuç veriyor diye bir şey demek çok mümkün değil. Bu aşılar bize şunu göstermiştir: Sizi yoğun bakıma düşürmemek adına yüzde 100 etkililerdir. Her iki aşı grubu bunda etkilidir’ açıklamasında bulundu.

biontech aşısı

İKİ AŞI HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER? 

Ankara’da bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, ülkemizde yaygın olarak kullanılan iki aşının etkilerini ortaya çıkartmak için kapsamlı bir araştırma başlattı. Başlanan bu çalışma hakkında detayları paylaşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, ‘Sahada biz aşının çok etkili şekilde hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını tespit etmiş durumdayız, bunu bu bilimsel veri tabanımızda da açıklamış olacağız’ diye konuştu.

Bir diğer çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tarafından, Sinovac ve BioNTech aşılarının etkileri üzerine yapılmaya başlandı. İki aşı arasındaki etkilerin ele alındığı araştırmayı yürüten, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşıyla ilgili en çok merak edilenlere dair açıklamalarda bulundu. Aşıların salgın üzerinde ki etkilerine değinen  Doç. Dr. Savaşçı, Sinovac aşısı hakkında Şili'de yapılan araştırmada aşının hastaneye yatış oranlarını yüzde 87, yoğun bakıma yatma oranlarını yüzde 90 azalttığına dikkat çekerek şöyle devam etti; ‘Biz de hastanemizde çalışma yürütüyoruz. Hem Sinovac aşısı hem de BioNTech aşısında hastaneye, kişilere ve sahaya yansımasını değerlendirecek bir çalışma yürütüyoruz. Kesin sonuçlarını kısa sürede açıklayacağız. ‘Aşı bizi ne kadar koruyor' bunu ispatlamış olacağız. Sahada biz aşının çok etkili şekilde hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını tespit etmiş durumdayız, bunu bilimsel veri tabanımızda da açıklamış olacağız’ dedi.

İKİ AŞININDA OLUMLU ETKİLERİ VAR

Aşılamanın salgınla mücadelede tahmin edildiğinden daha etkili bir yöntem olduğunu belirterek, aşı hakkında yürütülen çalışmanın hastaneye başvuruda bulunan Kovid-19 vakaları üzerinde yapıldığını dile getirerek; ‘Bizim polikliniğimize başvuran vaka sayısı üzerinden değerlendiriyoruz. Kliniğe gelenlere aşı olup olmadığı beyan ettiriliyor, hangi tür aşıyı yaptırdığı, bunun kliniğe olan etkileri, yatışa, yoğun bakıma etkileri, ölüme etkileri bu konuları inceliyoruz. Zaten aşının olumlu olarak etkileri var, biz de bunlar sayısal anlamda da ortaya koyacağız’ şeklinde konuştu.

BİONTECH AŞISI MI SİNOVAC AŞISI MI DAHA ETKİLİ?

Enfeksiyon Hastalıkları alanında çalışmalar yürüten Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Kovid-19 aşısı hakkında yaptığı bir değerlendirmede aşı tercih ederken dikkat edilmesi gerekenlerin altını çizmişti. Doç. Dr. Ümit Savaşçı daha sonra yaptığı açıklamada ise şöyle devam etti: ‘Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla’ diye konuştu.

sinovac

BİONTECH VE SİNOVAC AŞILARIN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Kovid-19 salgınıyla mücadelede en etkili yöntem olarak kullanılan koronavirüs aşılarına dair merak edilen soruları cevaplayan Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko’nun, açıklamaları ise aşağıdaki gibi;

Aşı Öncesi Ağrı Kesici Alınmalı mı?

En çok sorulan sorulardan biri aşı sonrası bazen meydana gelen ağrılara karşı ağrı kesici kullanılması doğru mu? Sorusu. Aşı sonrası ağrı kesici alınmasının doğru olmadığına dikkat çeken Hakko; ‘Alerji veya ateş gibi yan etkileri önlemek için aşı yaptırmadan önce ilaç alınmasına gerek yok. Her iğne veya aşı olmanız gereken durumlarda dikkat etmeniz gerektiği gibi, Covid-19 aşısı olmadan önce de eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız bunu doktorunuzla paylaşmanızda yarar var’ dedi.

Alerjisi Olanlar Aşı Yaptırabilir mi?

Alerjik rahatsızlıkları olanlar kovid-19 aşısı yaptırmak konusunda oldukça kararsız. Alerjik bünyesi olanlarında Kovid-19 aşısı yaptırabileceğini belirten Hakko, aşıların içeriklerine karşı alerjisi olanların muhakkak doktora başvurması gerektiğini belirtti. 

Aşıdan Sonra Ne Gibi Sorunlar Görülebilir?

Kovid-19 aşısı yapıldıktan sonra kolda bir şişlik ve ya ağrı meydana gelebilir. Bu ağrı uzun vadeli değildir. Bir iki gün içerisinde geçmektedir. Bu durumun haricinde; yorgun, baş ağrısı, halsizlik, hafif ateş gibi durumların aşı sonrası görülebileceğini belirten Doç. Dr. Elif Hakko, birçok aşı ve ilaçta olduğu bazı durumlarda alerjik reaksiyonun görülebileceğine dikkat çekti. Ancak 24 saatlik bir reaksiyon varsa muhakkak doktora başvurulmasını dile getirdi.

Aşıların Kısırlığa Yol Açtıkları Doğru mu?

Kovid-19 aşılarıyla ilgili bir diğer en çok merak edilen soru ise, aşıların kısırlığa yol açıp, açmadığı. Koronavirüs aşısının kısırlığa neden olmadığını, bu yüzden aşı yapmaktan kaçınılmamasına dikkat çeken Hakko, böyle bir durumla karşılaşıldığına dair kanıtlanmış bir durumun olmadığını belirtti.

Tekrar Aşı Olmak Gerekir mi?

Şu an için yeniden ne zaman aşı olunacağı, yani aşının tekrarı konusunda net bir bilgi yok, zamanla aşıların etkinlik süreleri ortaya çıkacaktır.

Kovid-19 Aşılarının Mutasyonlara Karşı Etkileri Azalır mı?

Ülkemizde uygulanan Sinovac ve BioNTech aşılarının mutasyonlu virüse karşıda etkili olduğunu dile getiren, fakat bazı mutasyonlarda etkilerinin azaldığını belirten Hakko,’BioNTech aşısının mutasyonlara karşı etkinliği diğer aşılardan daha fazladır’ dedi.

KOVİD-19 AŞISI OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Aşı olanların yine de maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyması gerektiğini belirten uzmanlar, aşının sadece yaptıran kişiyi koruduğunu, ancak aşıyı yaptırdığınız taktirde de taşıyı olunabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum haricinde aşı yaptıranların gönül rahatlığıyla günlük yaşamlarına devam edebileceğini, ekstra yapılması gereken bir önlem olmadığı belirtildi. Uzmanlar aşıdan sonra ortaya çıkan ateşe karşı bol sıvı, özellikle su tüketilmesi gerekir. Ayrıca kalın giyinmeyin. Üzerinizi sıkmayan, terletmeyen giysiler tercih edin. Koldaki ağrıyan bölgeye temiz, soğuk, ıslak bir bez koyun. Ağrıyan kol için önerimiz ise kolunuzun hareketsiz kalmaması. Kolunuzu kullanın, hatta kol egzersizleri yapın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal