Dünyada İlk Olma Özelliği Taşıyan Koronavirüs 'Varyant Geçirmez' Aşısının Denemeleri Başladı!

Son dakika gelen habere göre, Manchester Üniversitesi tarafından yeni bir aşı çalışmasına başlanıldığı bilgisi paylaşıldı.

21.09.2021-15:51 - (Son Güncelleme: 21.09.2021-18:00) Dünyada İlk Olma Özelliği Taşıyan Koronavirüs 'Varyant Geçirmez' Aşısının Denemeleri Başladı!

Koronavirüs ile mücadele kapsamında dünyada aşı uygulama çalışmaları sürerken, ortaya çıkan yeni varyantlar sonrasında halihazırda uygulanan Kovid-19 aşılarının varyantlar üzerindeki etkinliği üzerine çalışmalar devam ediyor.

İngiltere’de ise koronavirüsün uğradığı mutasyonlar ile ilgili mücadele için de dünyada ilk kez ‘varyant geçirmez’ olarak isimlendirilen yeni bir aşı geliştirildiği haberi kamuoyu ile paylaşıldı.

İLK FAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

ABD’li ilaç şirketi Gritstone, Manchester Üniversitesi ve NHS Foundation Trust (İngiltere Ulusal Sağlık Servisi Vakfı) ile işbirliği içinde geliştirilmiş olan aşının ilk faz çalışmaları geçtiğimiz günlerde başladığı belirtildi.

63 yaşındaki Andrew Clarke ve 64 yaşındaki eşi Helen Clarke üzerinde ilk kez uygulanan mRNA aşısının başarılı olması durumunda ise koronavirüsün yeni varyantları üzerinde kullanıma sunulacağı ifade edilirken, sonuçların 2022 yılının bahar aylarında açıklanacağı belirtildi.

KOVİD-19 BAŞAK PROTEİNİNİ HEDEF ALIYOR

Koronavirüs için geliştirilen mevcut aşıların çoğunun virüsün insan hücrelerine tutunmak için kullandığı ve virüsün dışındaki küçük kanca olan Kovid-19 başak proteinini hedef aldığı belirtilen çalışmada, varyantların başak proteinin aşıları daha az etkili hale getirebilecek mutasyonlarına sahip olduğu da yapılan çalışmalar sonucunda tespit edildi.

GRT-R910 olarak isimlendirilen yeni aşının virüsün başak proteininin yanı sıra da T hücresi tepkisini de azaltmak üzere tasarlanmış viral protein içerdiği belirtildi.

'Varyant geçirmez’ aşısına dair önemli açıklamalarda bulunan Manchester Üniversitesi'nden araştırmanın baş araştırmacısı Profesör Andrew Ustianowski, ''Artık birinci nesil aşılara karşı bağışıklık tepkisinin, özellikle yaşı ilerlemiş insanlarda zayıflayabileceğini biliyoruz'' ifadelerine yer verirken, ''Yeni ortaya çıkan varyantların yaygınlığı ile birleştiğinde, Covid-19'u uzak tutmak için sürekli tetikte olmaya açık bir şekilde ihtiyaç var'' diye belirtti.

Manchester Üniversitesi'nden araştırmanın baş araştırmacısı Profesör Andrew  Ustianowski, ''Güçlendirici aşı olarak uygulanması planlanan GRT-R910’un, özellikle hastaneye yatış ve ölüm riski altında olan hassas yaşlı nüfusun korunmasında kritik olabilecek güçlü, dayanıklı ve geniş bağışıklık tepkileri ortaya çıkaracağını düşünüyoruz'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal