Karantina Süresiyle İlgili Önemli Açıklama

Bilim Kurulu Üyesi tarafından, Kovid-19’a yakalanan bir kişinin 14 günlük karantina sürecinin; kişi hastalığı yoğun bakımda atlatmış veya bağışıklık sistemiyle ilgili bir rahatsızlığı varsa 21 güne uzayabileceği açıklaması yapıldı.

03.12.2020-15:55 - (Son Güncelleme: 03.12.2020-17:46)

Kovid-19 pandemisi her geçen gün rekor vaka ve ölüm sayılarıyla devam ediyor. Bu kapsamda dünyada koronavirüs ile mücadele kapsamında tartışılan konulardan biri de 14 gün olan ve bazı durumlarda da 21 güne çıkan karantina süreci oldu.

‘YOĞUN BAKIM YA DA BAŞKA RAHATSIZLIK VARSA 21 GÜNE UZAYABİLİR’

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, 14 gün olan karantina süresinin bazı durumlarda uzayabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

‘Eğer kişi hastalığı yoğun bakımda atlatmışsa veya kişide bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık var ise o zaman 21 güne kadar uzayabiliyor. Teorik olarak siz 30 veya 35'inci günlerde de PCR testinde pozitiflik saptayabilirsiniz. Ama burada önemli olan sizde klinik belirtilerin devam edip etmemesidir. Ondan dolayı zaten klinik belirtileri devam etmeyen bir kişide biz illa işe dönüşlerde PCR testi şartı aramıyoruz.’

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KARANTİNA SÜRESİ 7 GÜN

Bu noktada tek istisna sağlık çalışanları. Sağlık sisteminde bir aksama yaşanmaması için sağlık çalışanları fedakarca çaba göstererek 7'nci günün sonunda 2 PCR testinin sonucu negatifse tekrar görevi başında dönüyor. Ancak burada belirtilmesi gerekir ki bu kişilerin semptomları yani klinik belirtileri olup olmaması, PCR test sonuçlarından çok daha değerlidir. Yani PCR testinde uzayan sürelerde pozitiflik gözükebilir. Burada bizim dikkat etmemiz gereken nokta hastanın belirti verip vermemesidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal