Yumurta Dondurma İşlemi İle İlgili Merak Edilenler

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta rezervi azalıyor ve yumurta kalitesi bozulamaya başlıyor. Bu nedenle kadınlar yumurta dondurma işlemine başvuruyor. Peki, yumurta dondurma işlemi kimlere uygulanır? Yumurta dondurma işlemine ne zaman başlamalı? Yumurta dondurma fiyatı ne kadardır?

05.08.2020-11:33 - (Son Güncelleme: 05.08.2020-11:29) Yumurta Dondurma İşlemi İle İlgili Merak Edilenler

Özellikle 40 yaşından sonra kadınların yumurtalarında olumsuz etkilenmeler görülüyor. Yaşın ilerlemesi yumurtalıklarda genetik problem riskinin artmasına ve gebelik oranının düşmesine neden olur. Bundan dolayı kadınlar yumurta dondurma işlemine başvururlar. Doç. Dr. Tayfun Kutlu yumurta dondurma hakkında merak edilenlere değinerek önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ KİME UYGULANIR?

Herhangi bir hastalık (kanser ve cerrahi işlem) ve tedavi (kemoterapi, radyoterapi vb.) sebebiyle yumurtalık dokusunun kaybolma riski olan kişiler, tedavi olmadan önce yumurtalarını dondurabilir. Tedavinin ardından rahatlıkla bu yumurtaları kullanarak gebe kalınabiliyor.

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ EN ÇOK KİMLERE ÖNERİLİYOR?

Herhangi bir hastalıktan dolayı yumurtalarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan hastaların yanı sıra gebelik planını erteleyen, yumurta rezervi azalmaya başlayan tüm kadınlara yumurta dondurma işlemi öneriliyor. Bu tedavi yöntemi yasal olarak destekleniyor. Yani yumurta rezervi azalmaya başlayan, yaş faktörü olan tüm kadınlar yumurta dondurma işleminden yararlanabiliyor. Bu kadınlar gebelik düşündükleri zaman artık yumurtalıkları çalışmıyor olsa da dondurdukları yumurtaları olduğu için gebelik şanslarını bulunuyor. Kadınların, yumurtalarını dondurmaları için evli olmalarını gerektiren bir şartta bulunmuyor.

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİNE NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Yumurta dondurma işlemi çok uzun süren bir işlem değildir. Tedavi, reglinin 2. veya 3. günü başlar. Buradaki amaç hormon tedavisi uygulanarak yumurtaları uyarmak ve onları belli bir sayı ve olgunluğa ulaştırmak. Yaklaşık 10-11 günde istenilen sonuç elde edilir ve yumurta toplama işlemine geçilir. Yumurtalar toplandıktan sonra iyi kalitede olan yumurtalar dondurulur. Kısaca tedavi yaklaşık 14 gün sürer.

YUMURTA NE KADAR SÜRE SAKLANABİLİYOR?

Dondurulmuş yumurtalar yasal olarak 5 yıl boyunca saklanabiliyor. Daha sonrasında da bakanlıktan onay alınarak bu süre uzatılabiliyor.

YUMURTA DONDURMA FİYATI

Yumurta dondurma işlemi, avantajları ve kazandırdıkları göz önüne alındığında embriyo veya yumurta dondurma işlemi maliyetli bir işlem değil. Bununla birlikte dondurulup saklanması için özel kit ve tanklara ihtiyaç olduğundan dolayı hizmet veren merkezlerde uygulamalarda bir defa olmak üzere ücret alınır. Aynı zamanda yumurtaların zarar görmemesi ve uzun süre saklanabilmesi için düşük sıcaklığı ihtiyaç duyulur. Bu sıcaklığı ayarlamak içinse sürekli olarak sıvı nitrojen takviyesi yapılması gerekir. Bununda yıllık olarak bir maliyeti bulunmaktadır. Merkezlerde bu maliyeti karşılamak için bakım ücreti talep ederler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal