İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir?

Çalıştığı işte sigortası olmayan, bu sebepten sigortasını kendi yapmak isteyen vatandaşlar için 2022 isteğe bağlı sigortalılık fiyatı belli oldu. Şartları ve nasıl sona erdirileceği de bellidir.

26.05.2021-17:32 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-13:19)

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte vatandaşlar: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? sorusunun cevabını araştırmaya koyuldu. İsteğe bağlı sigortaya kimler başvuru yapabilir? İsteğe bağlı sigorta nasıl sona erer? gibi merak edilen soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

YENİ DÜZENLENEN İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK NEDİR?

İsteğe başlı sigorta; vatandaşın kendi isteğine bağlı olacak şekilde prim ödeme yolu ile genel sağlık sigortasına veya uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmasını sağlayan bir sosyal hak uygulamadır. Söz konusu uygulamadan faydalanarak yaşayan kişiler uzun vade içerisinde gerekli şartları yerine getirdiği durumda ömür boyu, ölüm halinde ise varsa hak sahipleri, sigorta kollarının sunmuş olduğu imkanları elde eder.

Peki, kısmi süreli çalışan sigortalı kişiler, eksik süresi olan vatandaşlar eksik kalan sürelerini isteğe bağlı olacak şekilde ödeyebilir mi? sorusuna yanıt evettir. Yapılan yeni düzenleme ile birlikte 30 günden az süreli işler içerisinde çalışan sigortalı vatandaşlar, eksik kalan söz konusu sürelerini kendi arzusu dahilinde ödeyebilme fırsatına hakimdir.

Emekli Sandığı Kanunu gereğince isteğe bağlı iştirakçi olarak kabul edilen dönemler içerisinde ikramiyenin ödenmesi durumu söz konusu değildir. 4(b) kapsamında olan isteğe bağlı sigortalı olan vatandaşlar kısa vadeli sigorta primi ödemeleri yapmadıkları için kısa vadeli sigorta kolları kapsamı içerisinde kabul görmezler. Bu şekilde iş görmezlik ödeneği de alamazlar. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK ŞARTLARI NELERDİR?

- 18 yaşını doldurmuş olmak

- Türkiye'de ikamet etmek

- Sigortalı olma zorunluluğu bulunacak şekilde çalışmamak

- 4/a kapsamında yer alan sigortalılardan olmakla birlikte ayda 30 günden az çalışmak veyahut tam gün çalışmamak

- Kendi sigortalılığı sebebiyle aylık bağlanmamış olmak şartları vardır.

PRİM NE KADAR?

Sigortalı olarak çalışmayan fakat isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek Bağ-Kurlu sayılan kişiler için 2022 yılında ödemesi gereken prim miktarı belli oldu. Buna göre fiyatlar 1601,28 TL olarak güncellendi. Böylece kendi primini ödeyerek sigortalı olmak isteyenler yıl boyu 1601,28 TL ödemek zorunda kalacaklar.


İSTEĞE BAĞLI SİGORTA NASIL SONA ERER?

İsteğe bağlı sigorta hizmetini bitirmek için kişinin talepte bulunması lazımdır. İsteğe bağlı sigortalılık: primi ödenmiş olan son günü takip eden günden, aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartı ile birlikte talep tarihinden, ölen sigortalının ölüm tarihinden, itibaren de biter.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal