2022 Asgari Ücret Belli Oluyor! Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret toplantıları bitti ve fiyat kesinleşti. Peki, 2022 asgari ücret ne kadar oldu?

04.03.2020-10:02 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-16:47)

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretin ne kadar olacağını toplantı sonrası açıkladı. Enflasyon ve dolar kuru hesaba katıldığında 2022 asgari ücretinin yüksek olacağı hali hazırda düşünülüyordu. Peki, asgari ücret ne kadar oldu?

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

2022 Asgari ücret bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 4. toplantının bitmesiyle birlikte 6 milyondan fazla kişiyi doğrudan ilgilendiren karar halka sunuldu. Brüt asgari ücret 4250 TL olarak belirlendi. Yeni ücretle birlikte asgari ücret rekor seviyede zam almış oldu.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU 4. KEZ TOPLANIYOR

İlk 3 toplantıda kesin karara varması beklenen komisyon, işçilerin teklifi düşük bulmasından ötürü ertelenmişti. 4. toplantı 13 ile 17 Aralık arasında yapılacak ve gündeme birçok konu bulunuyor. Bakanın açıklamalarına göre asgari ücrette verginin azalması, fiyat zammı, anket sonuçları ve saha çalışmaları bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET 3. TOPLANTIDA FİYAT BELLİ OLDU 

Asgari ücret komisyonu 3. toplantı biraz önce sonlandı. Toplantıya ev sahipliğini Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) yaptı. TİSK, asgari ücreti 3 bin 100 lira olarak belirledi. Türk-İş bu teklifi beğenmedi ve anlaşma sağlanamadı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "TİSK bu rakamı 3 bin 100 olarak uygun buluyor. Türk İş bu rakamı 3 bin 900 liranın altına düşmez diyor. Komisyonda aldığımız onlarca parametreden birisidir. Asgari ücret komisyon kararıyla belirlenecek."

Türk İş fiyat teklifinden sonra yaptığı açıklamalarda kira, konut ve market fiyatlarında yüzde 50 artış olduğunu, teklif edilen fiyatın kabul edilebilir cinsten olmadığını belirtti. 4. toplantı ne zaman olacağına dair Türk İş, "Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu." açıklamalarında bulundu.

CUMHURBAŞKANINDAN ASGARİ ÜCRET TALİMATI

Gelen son bilgilere göre cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücreti muhalefete karşı bir direniş sınırı olarak görüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son AK Parti MYK toplantısında ana gündemi asgari ücret olarak belirledi. Toplantıda asgari ücretin 4 binin altına düşülmemesi talimatı verdiği belirtildi. 

HÜKÜMETTEN İLK TEKLİF GELDİ

İşveren, işçi sendikaları ve hükümet arasında görüşmeler dün başladı ve hükümet ilk teklifini vermiş bulundu. Gelen haberlere göre hükümet, işçi ve işverenlere 3 bin 700 TL teklif götürdü. İşçiler ve işverenler arasında yapılan anket sonrası fiyatın böyle belirlendiği söylendi. Çalışma bakanına göre toplantılar bugün son bulacak.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTI TARİHLERİ AÇIKLANDI 

Asgari ücret toplantıları bugün başladı ve toplantılar devam edecek. Bugün yapılan açıklamalarla birlikte toplantıların hangi gün yapılacağı da belli oldu. 15 gün içerisinde bitmesi planlanan asgari ücretin onaylanacağı belirlendi. 2. toplantı 7 Aralık Salı günü 14'te Türk-İş'te, 9 Aralık Perşembe günü saat 10'da TİSK'te yapılacak.

İŞÇİLERDEN ORTAK ASGARİ ÜCRET VERGİ AÇIKLAMASI

Toplantılar için son hazırlığa girildi. 1 Aralıkta toplantılar başlayacak ve üç taraf toplantıya katılacak. Taraflardan biri olan ve işçileri temsil eden gruplar asgari ücretin içinde bulunan vergiler hakkında ortak açıklamada bulundu. Açıklama şu şekildedir:

"Asgari ücret net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmelidir. Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Gelir vergisi tarifesi en az yeniden değerleme oranında artırılmalıdır. Ayrıca ücretliler için damga vergisi uygulaması kaldırılmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalıdır."

TÜRK-İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Anıtkabir ziyaretinden sonra gazetecilerin asgari ücret sorularını cevapladı. 7 milyonu ilgilendirecek olduğunu belirten Atalay, 1,5 aydır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla konuştuklarını bildirdi. Atalay, "Onlar bizim düşüncelerimizi sayın Cumhurbaşkanı'na aktarıyorlar. Önümüzdeki günlerde bir daha bir araya geleceğiz. Biz de pazartesi günü Türk-İş'in katılacak komisyonunu tespit edip Bakanlığa bildireceğiz. 1 Aralık'ta da arkadaşlarımız toplantıya katılacak. Özellikle rakamı hükümetten, işverenden bekliyorum. Bizim bununla ilgili düşüncemiz, veriler ortada. Türk-İş yönetimi, Başkanlar Kurulu ile aşağı yukarı bir aydır bu konuları görüşüyoruz. Şu an 2 bin 825 lira." sözlerini ekledi. Atalay iyi bir teklif gelirse kabul edeceklerini belirterek konuşmasına son verdi.


BAKANDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ile olan görüşmesinden sonra açıklamalarda bulundu. Bilgin, "Asgari ücretin toplumu tatmin edecek, adalet duygusunu pekiştirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. Türk-İş ile bu konuda uzlaşmaya yakınız." dedi. Asgari ücret tespit komisyonu Aralık'ın 1'inde toplanacak.

ASGARİ ÜCRET TARİHİ BELLİ OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Aralık ayında başlayacak olan asgari ücret toplantılarının ilk 2 haftada çözüleceğini, uzlaşmanın yakın olduğu ve üç tarafında aynı fiyatta uzlaşma noktasına varıldığını söyledi. Bakan ayrıca kademeli asgari ücretin gerçekleşmeyeceğini de bildirdi. Asgari ücrette işverene desteğin yeni dönemde kalkacağını söyleyen Bilgin, işverene değil işçiye destek vereceklerini bildirdi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI ASGARİ ÜCRETİ ETKİLİYOR

Aralık'ın ilk haftasında toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu üzerinde yeni bir baskı da Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 15'e indirmesiyle geldi. Son gelen açıklamalar, asgari ücretin enflasyon ve dolar kuruna yenilmeyecek şekilde düzenleneceği yönünde. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon rakamının 19.31'e yükselmesi, üzerine genelde koyulan 5-6 oranında refah payıyla birlikte olan yüzde 25'lik zam halk tarafından yeterli karşılanmayacak. Bu sebepten ötürü yüzde zammın yüzde 30'a çıkması ön görülüyor. Yüzde 30luk zam demek, net asgari ücretin 3 bin 673 TL'ye çıkması anlamına geliyor. Yüzde 35 diğer bir ihtimal. Yüzde 35 olursa zamla birlikte net asgari ücret 3.813 TL'ye yükseliyor. Asgari ücretteki verginin bir kısmının silinmesi ile birlikte 4 bin TL'ye çıkma ihtimali bulunuyor. 


DİSK ASGARİ ÜCRETİ AÇIKLADI

Disk yeni yaptığı açıklamada 2022 asgari ücretini bildirdi. Yapılan açıklamaya göre asgari ücret 5200 TL olmalıdır. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ASGARİ ÜCRET HAKKINDA  KONUŞTU 

Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Asgari ücrette dar gelirlilerin üzerindeki yükü hafifleteceğiz. Biz faiz belasını milletimizin sırtından kaldıracağız. Faize milletimize ezdirmeyeceğiz. Ben görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim. Faizi savunanlarla beraber olmam." açıklamalarında bulundu. 

BAŞKAN BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRET VERGİ AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücret hakkında yeni açıklamalar geldi. Asgari ücretten vergi alınmamasına dair düzenlemelerin devam ettiğine değinen Vedat Bilgin, vergi düzenlemesi gerçekleşirse yeni asgari ücrete + 214 TL daha eklenmiş olacak. 2021 asgari ücretinden 752 TL asgari ücret kesintisi yapılıyor. Bu son haberden sonra asgari ücret 3700 - 3900 arasında olması bekleniyor. 


YENİ ENFLASYON RAKAMLARI SONRASI 2022 ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ 

Geçen hafta Merkez Bankası 2021 yıl sonu enflasyon rakamları tahmini açıkladı. Enflasyon rakamları 4 puan yükseldi ve yüzde 14'ten yüzde 18'e yükseltildi. Geçen sene yüzde 21 zam yapılan asgari ücrete bu yıl yüzde 25 civarında zam yapılması bekleniyor. Geçen sene enflasyon oranı 14'ken bu yıl için 18 olarak kaydedildi. 

TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NA ASGARİ ÜCRET DAMGA VURDU

TMBB Plan ve Bütçe Komisyonu'nda asgari ücret hakkında tartışmalar başladı. CHP ve HDP milletvekilleri asgari ücrete zam pankartları açtı. Ak Partili milletvekilleri bu protestoya tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin, gösterilen tepkileri olumlu karşıladı. Bakan Bilgin, "Asgari ücretle ilgili hepimizin yaptığı hesaplar, bizim de yaptığımız değerlendirmeler var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bunun için Türkiye çapında bir araştırma yaptırıyorum." açıklamalarında bulundu. Asgari ücret için Türkiye genelinde 2 bin 500 kişinin fikrine danışılacak. Vedat Bilgin, emeği ve işçileri korumak istiyor. 


ASGARİ ÜCRET ZAM GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

Asgari ücrete ne kadar zam geleceği konuşulurken, zam görüşmeleri de yakında başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanıp yeni zammı tartışacak. Geçtiğimiz sene asgari ücret zammı dört toplantıda karara kılınmıştı.

EKİM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ekim ayı enflasyon rakamları 3 Kasım'da açıklandı ve aylık enflasyon rakamları 19,58'den 19,89'a yükseldi. Gıda enflasyonun da yükselmesiyle birlikte asgari ücret tartışmaları tekrardan alevlendi. 2022 asgari brüt ücretin 4364 TL, net ücretin 3,600 TL'ye çıkması bekleniyor. Bu açıdan bakılırsa asgari ücrete yüzde 22 oranında zam gelecek.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİLER KALDIRILIYOR MU?

Artan enflasyon ve doların TL karşısında yükselmesi sonucu dar gelirli vatandaşlar zor duruma düştü. Artan baskıyı hafifletmek için bir takım düzenlemelere gidiliyor. Buna göre asgari ücret enflasyon oranından daha fazla arttırılacak ve vergi diliminin hafifletilmesi düşünülüyor. Asgari ücretten vergilerin kaldırılması zor gözükse de indirim yapılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİLER SİLİNİRSE NE OLUR?

Asgari ücretli çalışan sayısı ülkemizde 13 milyonu geçmiş durumda. Asgari ücretliden alınan vergilerin toplandığında çok cüzi bir miktara gelmesi sonucu MHP, asgari ücretten verginin kaldırılmasını AK Parti'ye teklif etti. AK Parti de asgari ücretteki vergilerin indirilmesine sıcak bakıyor.


ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2021’nin bitmesine çok az kaldı ve herkes yeni asgari ücretin miktarını merak ediyor. Asgari ücret fiyatı ve zammı belirlenirken son 6 ayın enflasyon oranları dikkate alınacak. Şu an Türkiye’de asgari ücretle çalışan 13 milyon 515 bin kişi bulunuyor. Enflasyon rakamları geçen günlerde açıklanınca tekrardan asgari ücret zammı ne kadar olur hesaplamaları yapılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yakın zamanda toplanacağını belirtti. Sözlerine 'Çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız.' ile devam etti. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçi ve işverenlerle farklı zamanlarda görüşüp asgari ücret zammı için istişarelerde bulunuyor. Tespit komisyonunda pazarlıklar yapılıyor ve sonunda enflasyon rakamlarına göre bir fiyat belirleniyor. Son yıllarda yapılan zamlar, enflasyon rakamlarının üzerinde olduğu biliniyor. Geçen sene Pandeminin etkisiyle zam oranı yüzde 7 olmuştu. Yine enflasyon üzerinde bir zam geleceği tahmin ediliyor.


YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Milyonlarca çalışan kişi asgari ücret zammını büyük bir heyecanla bekliyor. Aralık ayı içerisinde başlayacak olan görüşmeler sonucunda nihai karar verilecek. Görüşmeler içerisinde ise enflasyon kritik bir öneme sahip. Eylül ayı itibari ile yıllık enflasyon yüzde 19.58'e çıktı. Söz konusu rakama göre asgari ücretin 3.300 liraya çıkması bekleniyor. Söz konusu enflasyonun üzerine yüzde 5'lik refah payı da eklenmesi gündem konusu olmuş durumda. 

ASGARİ ÜCRETİN YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ

2005 yılında 488 TL olan asgari ücret, 2010 yılında 729 TL olmuştu. 5 yıl sonra 1273 TL’ye yükselen asgari ücret, 2019 yılında 2558 TL’ye ulaşmıştı. Bu yılın asgari ücretinin de 3500 TL olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN SÖZ VERİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Afyonkarahisar'da Türk-İş toplantısında en kısa sürede asgari ücret toplantısının başlayacağını belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti; "Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. Asgari ücret sadece düşük gelirli grupların değil çalışma hayatında yer alan herkesin gelirine bir müdahale etme imkanıdır. Aynı zamanda asgari ücret bizim işsizlik sigortasından tutun bütün harcamalara kadar düzenleyici bir eşittir."


ÇALIŞAN ENFLASYONA EZİLMEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde olan memur zammı ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda şu sözleri söylemişti; "Memurları enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözüyle talimatı vermiş, 6. Dönem Toplu Sözleşmesi memur ve memur emeklisinin lehine enflasyonun üzerinde zam almasıyla sonuçlanmıştı. Ülke genelinde 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret gelişmelerinde ise durum yine aynı, çalışanın enflasyona ezdirilmemesi amaçlanıyor.

ASGARİ ÜCRET GEÇEN SENE 634 LİRA ARTMIŞTI

Koronavirüs salgınıyla beraber ekonomik zorluk çeken çalışanlar,  2020 yılının ardından asgari ücret 2021, salgın koşulları dikkate alınarak enflasyonun yaklaşık 6,96 puan üzerinde yüzde 21.56 oranında artış yapılarak brüt 3.577,50 TL'ye yükseltilmişti. 2020 yılında yıllık enflasyon yüzde 14,6 olarak kaydedilmişti.

2022 ASGARİ ÜCRETİ İLE BU ÜCRETLER DEĞİŞECEK

- Türkiye'de asgari ücret 2022 ile 7 milyon çalışanın maaşının yanında birçok değişiklikler de yapılacak.

- İşsizlik maaşı artacak. Mevcut durumda en yüksek işsizlik maaşı 2010 TL olması bekleniyor.

- Bütün çalışanların aldığı asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 TL.

- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlar artacak. Mevcut durumda bir aylık ödeme 1.144 TL.

- İş göremezlik ödeneği artacak.

- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları Ocak 2022 ile birlikte zamlanacak.

- Kendi primini ödeyen Bağ-Kurlular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralarda artış kaydedecek.

- Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal