Milyonların Haberi Yok! Asgari Ücret Desteği Nedir?

Milyonlarca insanın haberdar olmadığı asgari ücret desteği nedir?

08.10.2021-15:52 - (Son Güncelleme: 08.10.2021-17:47) Milyonların Haberi Yok! Asgari Ücret Desteği Nedir?

Pandemiyle birlikte hayatımıza giren asgari ücret desteğinden milyonlar bihaber. Hükümetin istihdam sağlamak için sunduğu yardımlardan biri de asgari ücret yardımıydı. Ekonomiye olumlu katkılar vereceği öngörüsüyle böyle bir istihdam yardım paketi kurulmuştu. Peki, asgari ücret desteği nedir? Asgari ücret kimlere verilecek? Asgari ücret desteği nasıl olacak? 

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?

Pandeminin başlangıcı 2020 Mart’ından beri Pandeminin etkilerini azaltmak için hükümet insanlara yardımda bulunmaya çalışıyor. Pek çok kişi işsiz kaldı; pek çok işveren ve iş yeri battı. İşten çıkarma yasağının bitmesiyle birlikte işçiyi koruma ve istihdamı arttırmak için bir dizi önlem de alınmaya başladı. Ne yazık ki çok az kişi asgari ücret desteğini biliyor. O yüzden talep de şu an az. Asgari ücret desteğinden faydalanmak isteyenler için bir dizi şart ve koşul bulunmakta. 2021 haziran ayı için destek tutarları gelmeye başlamıştı. Asgari ücret desteği kapsamında sigortalılar belirleniyor, toplu iş sözleşmesine sahip iş yerlerinde prime dayalı kazanç sınırı 294 TL oldu. Linyit ve taş kömürü çıkaran yerlerdeyse durum 392 TL olarak belirlendi. Aslında 2016 yılından beri var olan bu uygulama, işverenler için işgücü maliyetlerinin azaltılması için ortaya çıktı.


ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Asgari ücret desteği kimlere verilecek” destek paketi açıklandığından beri sıkça sorulan bir soru. 5018 sayılı Kanuna ekli I sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda çalışan sigortalılar için destek uygulanmamakta. SSK’lı yani 4/A’lı işçi çalıştıran işverenlerin tamamı asgari ücret desteğinden yararlanabiliyor. Asgari ücret desteği, ilgili ay bazında prime esas kazancı belli bir sınıra kadar işçiler için alınabiliyor. İşçinin prime esas günlük kazancı 147 TL’nin altındaysa, bu sigortalı işçilere asgari ücret desteği veriliyor. 

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NE KADAR?

İşçilerin sigorta gün sayısına göre destek veriliyor. Sigortalıların gün sayısı 2.5 TL’nin çarpımı üzerinden destek veriliyor. İşçinin ücretini bilerek yanlış gösteren iş yerlerine yasa uyuşmazlık sonucunda düşük gösterenler 100 TL’lik ödeme için milyonlar ödemek zorunda kalacak. Birçok işverenin haberdar olmadığı asgari ücret desteği, koşulları sağlayan her işçi için geçerli.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal