Enflasyon Nedir, Enflasyon Ne Demek?

Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon düşmesi ne anlama gelir? Enflasyon oranları nelerden etkilenir? Enflasyon neden yükselir? Enflasyon nasıl oluşur? Şeklindeki soruların cevaplarını sizler için derledik.

27.07.2020-11:00 - (Son Güncelleme: 03.02.2022-11:06)

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Her ay geçen ayın enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK, saat 10'da rakamları internet sitesinden paylaştı. Döviz kurunun yükselişi ve tedarik zincirindeki sıkıntılar enflasyonun yükselişini etkilediği düşünülüyor.

OCAK AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Enflasyon rakamları açıklandı ve 2002 yılından beri en yüksek enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık bazda üretici enflasyonu 93,53 olarak açıklanırken, aylık artış yüzde 10,45 oldu. TÜİK verilerine göre TÜFE aylık yüzde 11,10; yıllık 48,69 oldu.

ARALIK AYI ENFLASYON RAKAMLARI NASILDI?

TÜİK Aralık enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon geçen aya göre yüzde 10'dan fazla arttı ve yüzde 13,58 oranı belirlendi. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 36,08 oldu. Böylece yıllık enflasyon son yılların en üst seviyesinde ulaştı. Üretici fiyat endeksi aylık yüzde 19,08; yıllık yüzde 79,89 oldu.

KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE KADARDI? 

Tüketici Fiyat Endeksi rakamları 3 Aralık 2021 saat 10'da TÜİK'in kendi sitesinden açıklandı. Enflasyon yüzde 3.51 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 21,31'e yükseldi. Yıllık en düş artış yüzde 5,77 ile haberleşme alanında gerçekleşti. Ekim ayı için de aynı durum söz konusuydu. Alkol içecekler ve tütün için enflasyon oranı geçen aya göre yükseldi. En yüksek enflasyon oranı sırasıyla lokanta ve oteller, gıda ve alkolsüz içecekler ve ev eşyasında gerçekleşti. Aylık değişimde en büyük enflasyon ulaştırma ve çeşitli mal ve hizmetlerde gerçekleşti. 3. sırada 4,10 oranında lokanta ve otellerde oldu. Alkollü içecekler ve tütünde en az değişim yaşandı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık 9,99; yıllık yüzde 54,62 oranında yükseldi.

ENFLASYON RAKAMLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Enflasyon sadece veri değildir. Tüketicinin gücünün nasıl düştüğünü veyahut üreticinin ne kadar zorlanıp zorlanmadığını belirlemez. Aynı zamanda bazı zamlar ve fiyat güncellemeleri için de kritiktir. Memur ve emekli maaşları 6 aylık enflasyon rakamlarıyla belli olur. Yani memur ve emeklinin 6 ay geçineceği maaşı TÜİK belirler. Aynı zamanda ev kiralarının yıllık yükselişi de TÜFE ile ÜFE'nin değişimiyle belirlenir. 


ENFLASYON NEDİR? 

Mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki sürekli artışın hissedilmesi enflasyonun hesaplanmasını sağlar. Ekonomide enflasyon nedir sorusunu soranlar ise bu sebeple ekonomide mal ve hizmet piyasasının fiyatlarının takibini gerçekleştirir. Fiyatlar zaman içerisinde azalması da artması da görülür. Bu piyasadaki olay gerçekleşmesi son derece doğal ve normal durumdur. Arış ve azalmalar oranlanarak enflasyon değeri bulunur. Enflasyon ile alakalı bilinmesi gereken önemli bir nokta ise bu artış ve azalma yaşanasının sadece bir üründe meydana gelmemiş olması gerekir. Çünkü enflasyon sadece bir ürün üzerinden hesaplanması gerçekleştirilmez. Tüm piyasadaki durum incelenmesi gerekir.

ENFLASYON DÜŞMESİ NE ANLAMA GELİR?

Enflasyonun düşmesi fiyatların düşüp alımın artması, gelir gücünün artması demek değildir. Enflasyonun düşüşü fiyatlar arasındaki farkın azalması demektir. İstikrar ve refah seviyesinin meydana gelmesinde etkili olan enflasyon sürekli almayı sağlatmaz düşüşü ile. Alım gücünün olup daha az alım gerçekleştirildiği zaman enflasyon düşüşü meydana gelir.

ENFLASYON ORANLARI NELERDEN ETKİLENİR?

Enflasyon oranını etkileyen ana unsur merkez bankası olması yanında döviz kurları da enflasyonu etkiler. Merkez bankalarının faiz oranları üzerinde yaptığı değişiklikler enflasyon oranlarının değişmesinde asıl etki olarak meydana çıkan unsurdur.


ENFLASYON NEDEN YÜKSELİŞ GÖSTERİR?

Talep ve maliyet enflasyonu olarak bilinen iki çeşit enflasyon türü vardır. Bunlardan ilki talep enflasyonunda tüketicinin eline geçen fazla paradan dolayı tüketimin artmasına olanak verir. Bu ortaya çıkan olanak sebebiyle taleplerin artışı enflasyondaki oranların artmasına da durum verir. Maliyet enflasyonunda ise üretim maliyetlerinde hammaddenin artışı sebebiyle ürünün fiyatının artması sebebiyle ortaya çıkar. Bu artış ise enflasyona sebebiyet verir.

ENFLASYON NEDEN OLUŞUR?

Döviz miktarının ülke içindeki artışı enflasyonu etkileyen unsurlardan biridir. Üretim faktörleri maliyetinin ortaya çıkmasını etkilediği için enflasyonda etkileyici unsur olarak karşımıza çıkar. Tedavülde olan paraya ihtiyacının olması enflasyonu yükseltir. Ortada ne kadar çok parasal talepler alımlar yükselirse enflasyon artar çünkü. Teknoloji satımında ise daha yüksek paralar kazanıldığı için enflasyonu etkiler. Ülkenin teknolojik gelişmişliği bu sebeple önemli bir yer olarak karşımıza çıkışı gerçekleşir. Toplam harcama gelirden fazla ise enflasyonun oranının yükselmesi kaçınılmazdır. Çünkü piyasada sürekli bir alımın ortada olmasına işaret eder bu durum. Bu ise enflasyonun etkililiğinde ana unsurdur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal