İsrail Gazze’yi gece boyunca bombaladı: Çatışmalarda 10. güne girildi

İsrail Filistin çatışmalarında 10. güne girildi. İsrail savaş uçakları gece boyunca Gazze’ye bomba yağdırdı. Enkaz altında binin üzerinde sivilin olduğunu belirten Sivil Savunma yetkilileri acil kurtarma istedi. Öte yandan Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiği bildirildi.

16.10.2023-09:26 - (Son Güncelleme: 16.10.2023-17:33)

Dünyanın birinci gündem maddesi olan İsrail Filistin savaşı her geçen gün daha ağır çatışmalara sahne oluyor. 7 Ekim’de başlayan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken uluslararası kuruluşlar bölgedeki sivillerin hedef alınmasının savaş suçu anlamına geldiğini bildiriyor.

Gazze Şeridi'ni abluka altına alan İsrail, bölgeye günlerdir elektrik ve su vermezken İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti.

Hamas’ın eylemleri Filistin halkını temsil etmiyor

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Hamas'ın eylem ve politikalarının Filistin halkını temsil etmediğini belirterek İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Filistin

ABD Başkanı Biden: İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi büyük hata olur

Akşam’ın haberine göre; Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Gazze'de şiddetlenen Hamas İsrail saldırılarına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi.

Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır." diye konuştu.

Abbas ve Netanyahu görüştü

ABD Başkanı Biden, dün Filistin lideri Mahmud Abbas ile da bir görüşme yapmıştı. Biden'ın görüşmede Gazze'deki sivillere insani yardım ulaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla çalıştıklarını söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüşen Biden, sivillere gıda, su ve ilaç temini konusunu ele almıştı.

Gazze enkazlar altında

08.14 İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Vatikanlı Mevkidaşı Paul Gallagher'den, Hamas Hareketi'ni açık bir şekilde kınamasını talep etti.

04.59 Filistin Sivil Savunması, Gazze'de binden fazla kişinin enkaz altında olduğunu açıkladı

04.57 Washington Post'a göre, İsrail Gazze'ye giren kamyonlara saldırmama taahhüdünde bulunmadı.

İsrail'in yardım kamyonlarını denetlemesine izin verilmesi için müzakereler sürüyor.

04.55 ABD Basını: Refah Sınır Kapısı, Gazze'yi terk edecek yabancı uyruklular ve insani yardımların geçişi için bugün saat 9:00'da açılacak.

01.55 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.

01.24 Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda en az 400 bin yerinden edilmiş kişinin bulunduğunu duyurdu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal