İran, Türkiye'yi Karşısına Aldı, Kardeş Ülkeler Beraber Saf Tuttu!

İran yönetimi, Kapıköy-Türkiye sınır kapısını tek taraflı olarak kapattı. İran’ın, Türkiye, Azerbeycan ve Pakistan iş birliği ile oluşturulmak istenilen Türk koridoruna önlem olarak böyle bir adım attığı düşünülüyor.  

05.10.2021-14:45 - (Son Güncelleme: 05.10.2021-17:55) İran, Türkiye'yi Karşısına Aldı, Kardeş Ülkeler Beraber Saf Tuttu!

Azerbaycan-Ermenistan savaşı esnasında ve sonraki süreçte Erivan yönetimine yakın mesajlar veren İran’ın, akıl almaz hamleleri devam ediyor.  İran en son, Azerbaycan sınırında yaptığı geniş çaplı askeri tatbikatlarla gündem olmuştu. Bu sefer Türkiye’yi karşına alan İran, iki ülke arasında sınırlarını kapattığını duyurdu. 

İRAN, AZERBAYCANIN KARABAĞ ZAFERİNDEN SONRA SALDIRGANLAŞTI

Ermenistan’ın Karabağ Savaşı'nın kaybetmesinden sonra büyük bir hüsrana uğrayan İran, Azerbaycan yönetimine yönelik saldırgan tavırlar sergilemeye başlamıştı. Akla ziyan diplomatik tutumuyla İran, ilk kez resmi olarak Türkiye karşıtı bir adım attı.

İRAN, TÜRKİYE SINIRINI TEK TARAFLI OLARAK KAPATTIĞINI DUYURDU

İranlı gazeteci Taha Kermani, İran'ın Türkiye sınırını tek taraflı olarak kapattığını ifade etti.

Kermani’nin gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, ‘Dün aniden İran tarafının tek taraflı Türkiye sınırını kapatması büyük tepkiye yol açtı. Kapıköy Sınır Kapısından paylaşılan görüntüler Türkiye'ye geçemeyen İranlıların tepkisini gösteriyor’ dedi.

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ BAHANE EDİLDİ

Azerbaycan ve İran arasında tırmanan gerilimin bir sonucu olarak Tahran yönetiminin böyle bir adım attığını ifade eden Kermani, ‘Dün İran tek taraflı olarak Türkiye kara sınır kapılarını "korona virüs salgını tedbirleri" kapsamında ikinci bir emre kadar kapattığını bildirmişti. İran yönetiminin bu adımının yaşanan gerginliği ile ilgili olduğu ileri sürülüyor’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ORDULARININ DOSTA GÜVEN VEREN SARSILMAZ KARDEŞLİK TATBİKATI

İran'ın geçtiğimiz günlerde Azerbaycan sınırında başlattığı askeri tatbikat çok konuşulmuştu. İki ülke arasında gerilime neden olan tatbikatın, Tahran yönetiminin Azerbaycan karşında bir gövde gösterisi olarak yorumlanmıştı. 

İran’ın kendince giriştiği güç mücadelesi, iki Türk devletinin dosta güven düşmana korku salacak tatbikatıyla karşılık buldu. 

Azerbaycan ve Türkiye ordularının birlikte ‘Sarsılmaz Kardeşlik' tatbikatı gerçekleştireceği öğrenildi. Nahcivan bölgesinde yapılacak tatbikat haberi, İran yönetiminde endişeye neden oldu. 

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Binbaşı Pınar Kara, düzenlenen basın toplantısında yapılacağı duyurulan tatbikat ve yaşanan son gelişmeler hakkında şunları paylaştı:
‘Türkiye ve Azerbaycan arasında ortak çalışabilirliğin sağlanması, eğitim planlaması, yönetimi ve icra esaslarının uyumlu hale getirilmesine yönelik 'Kardeş Tugay' Projesi başlatılmıştır. Halihazırda Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personeli ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde ortak tatbikat ve eğitim faaliyetlerine devam edilmektedir. Sarsılmaz Kardeşlik-2021 Tatbikatı, 5-8 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye ve Azerbaycan unsurlarının katılımıyla Nahçıvan Azerbaycan'da icra edilecektir. Tatbikatın amacı, Türkiye ve Azerbaycan Kara Kuvvetleri arasında dostluk, iş birliği ve koordinasyonu geliştirmektir.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal