İran’dan Geri Adım: Bir Yanlış Anlaşılma Olmuş!

Erdebil’de yeni atanan valinin görev devir teslim törenine katılan İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi, yapılan tatbikatın İran ve Azerbaycan yönetimleri arasında bir yanlış anlaşılmaya neden olduğunu ifade etti.

01.10.2021-11:20 - (Son Güncelleme: 01.10.2021-12:37) İran’dan Geri Adım: Bir Yanlış Anlaşılma Olmuş!

İran’ın Azerbaycan sınırında askeri tatbikat yapacağını duyurmasının ardından sınırda tansiyon yükselmişti. İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’nin yaptığı, 'yanlış anlaşılmaların diplomatik yollarla çözüleceğini' ne yönelik açıklama bir geri adım olarak yorumlandı. 

İran’ın kuzeybatısındaki Azerbaycan’la komşu vilayeti Erdebil’de yeni atanan valinin görev devir teslim törenine katılan İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi, yapılan tatbikatın İran ve Azerbaycan yönetimleri arasında bir yanlış anlaşılmaya neden olduğunu ifade ettiği açıklamasında, yaşanan polemikle ilgili ayrıntılara yer verdi.

İki ülke yönetimi arasındaki diplomatik ilişkileri bozmak isteyenler tarafından yaşanan gerilimin kasıtlı olarak büyütüldüğünü dile getiren Vahidi, ‘Yanlış anlaşılmalar ve farklı meseleler varsa bunlar diplomatik yollarla çözülecektir. Dışişleri Bakanlığı konunun takipçisi.’ İfadelerini kullandı.

Komşu ülkelerini sağduyuya ve yapıcı bir diyaloğa davet eden İran İçişleri Bakanı Vahidi, ‘İran komşularla dostluk ilişkilerine özel bir önem veriyor. Yeni hükümette komşular bizim için önceliklidir ve onlarla dostluk ilişkilerini sürdüreceğiz. Tüm komşu ülkelere ve Azerbaycan'a daima dost olduğumuzu bildirdik.’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

İRAN'IN TATBİKATI, ALİYEV'İN TEPKİSİNİN ARDINDAN GELMİŞTİ

İran Dışişleri Bakanı Ahmet Vahidi, alınan tatbikat kararının, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daha önce İran’ın sınır bölgesinde düzenlediği askeri tatbikatlara gösterdiği tepkinin ardından gerçekleşmesine dikkat çekti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, olan 27 Eylül 2021 tarihinde tam da 2. Karabağ Savaşı'nın 1. yıldönümüne denk gelen zamanlarda, İran’a ait tırların Azerbaycan tarafından Ermeni işgalinden kurtarıla Karabağ bölgesine yasadışı olarak gönderildiğini ifade etmişti.

Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan bölgeye yasadışı olarak giriş yapan İran tırlarının kontrolden geçirilmeye başlanmasının ardından, İran yönetiminin Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikatlar yapmaya başladığına dikkat çeken Aliyev, ‘İlk olarak söylemeliyim ki her ülke kendi topraklarında istediği askeri tatbikatı yapabilir. Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde bunun hiçbir zaman olmadığını görüyoruz. Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Bu soruları ben değil, Azerbaycan toplumu soruyor. Bu soruyu dünyadaki Azerbaycanlılar soruyor’ şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İran, ülkenin kuzeybatısındaki Azerbaycan sınırında "Hayber Fatihleri" adını verdiği bir askeri tatbikat yapacağını duyurmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal