İran Dışişleri Bakanı Zarif: İran Nükleer Müzakereleri Görüşmeyecek

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran’ın nükleer anlaşmayı tekrardan görüşmeyeceğini ifade etti.

03.05.2018-16:33 - (Son Güncelleme: 03.05.2018-16:30) İran Dışişleri Bakanı Zarif: İran Nükleer Müzakereleri Görüşmeyecek

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Youtube üzerinden bir video yayınlayarak, 12 Mayıs' tarihinde ABD Başkanı Donald Trump'ın vereceği kararla kaderi tayin edilecek nükleer anlaşma hakkında açıklamalarda önemli açıklamalar yaptı.

Nükleer Anlaşmanın BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalandığını anımsatan Cevad Zarif, "ABD de ambargoları kaldırmak ve İran'la ticareti kolaylaştırmakla sorumlu kılınmıştı. Bu anlaşmanın tüm taraflar üzerinde bağlayıcı olduğunu BM Güvenlik Konseyi'nin mensupları tarafından da onaylandı’’ diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA), İran'ın anlaşmadaki sorumluluklarını yerine getirdiğini 11 kez açıkladığını belirterek, "Buna karşın ABD, özellikle de İran'la ticaret yapan diğer devletlere zorbaca baskı uygulayarak anlaşmayı sürekli olarak ihlal etti" şeklinde konuştu.

Zarif ayrıca, ABD Başkanı Trump'ı nükleer anlaşmada tutmak için bazı Avrupa devletleri tarafından ifade edilen İran'ın savunma kapasitesi ve bölgesel nüfuzunun görüşmeye açılması teklifinin de kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Bakan Zarif, "Bir kez daha şunu açıklığa kavuşturalım. Ne güvenliğimizi başkalarına teslim edeceğiz, ne iyi niyetle uyguladığımız anlaşmayı tekrardan görüşeceğiz, ne de ona bir şey ekleyeceğiz’’ açıklamasında bulundu.

İran ile yapılan anlaşmadan çekilme niyetini birçok kere ifade eden ABD Başkanı Trump, bu konuda son kararını 12 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurmuştu. Buna karşılık anlaşmaya imza atan devletlerden Fransa, İran'la anlaşmaya sadık kalınması gerektiğini ya da yeni bir nükleer anlaşma yapılabileceğini açıklamıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal