BM'den ABD Başkanı Trump'a Uyarı

BM Genel Sekreteri Guterres, ABD Başkanı Trump'a, 2015 senesinde İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmemesi uyarasında bulundu.

03.05.2018-12:18 - (Son Güncelleme: 03.05.2018-12:16) BM'den ABD Başkanı Trump'a Uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Donald Trump'a, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya), Almanya ve İran arasında 2015 senesinde yapılan nükleer anlaşmadan çekilmemesi uyarısını yaptı.

BBC'ye açıklama yapan BM temsilcisi Guterres, 2015 senesinde varılan anlaşmanın muhafaza edilmemesi halinde gerçek bir savaş tehdidi bulunduğunu öne çıkarak, "önemli bir diplomatik zafer" olarak tanımlandırdığı anlaşmanın sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Bu hususta Guterres, her fırsatta İran ile yapılan anlaşmadan rahatsızlığını ifade eden ve nükleer anlaşmaya dair son kararını 12 Mayıs tarihinde açıklaması öngörülen Başkan Trump'a, İran'ın nükleer çalışmalarını sınırlaması karşılığında İran’a yönelik birtakım uluslararası ambargoların azaltılmasını öngören uluslararası anlaşmadan çekilmemesi ikazını yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, "İyi bir seçeneğimiz olmadığı sürece bunu rafa kaldırmamalıyız. Tehlikeli zamanlarla karşı karşıyayız’’ şeklinde konuştu.

"Şimdiye kadarki en kötüsü" olarak tanımladığı anlaşmanın İran'ın nükleer programını önlemekte yetersiz kaldığını ifade eden Trump'ın, anlaşmaya İran'ın füze çalışmalarını durdurması ve Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki doğrudan veya dolaylı askeri varlığını çekmesi gibi maddelerin eklenmesini istediğiifade ediliyor.

İran ile yapılan anlaşmadan çekilme niyetini birçok kez dile getiren Başkan Trump, bu hususta son kararını 12 Mayıs tarihinde ilan edeceğini duyurmuştu. Buna karşılık anlaşmaya imza atan devletlerden Fransa, İran'la anlaşmaya sadık kalınması gerektiğini ya da yeni bir nükleer anlaşma yapılabileceğini belirtiyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal