İran: ABD Çekilirse Nükleeri Daha Fazla Zenginleştiririz

İran Meclisi Nükleer Komitesi Başkanı Mücteba Zünnur, ABD'nin nükleer anlaşmadan geri çekilmesi durumunda İran'ın ihtiyacı kadar uranyum zenginleştireceğini belirtti.

08.05.2018-16:39 - (Son Güncelleme: 08.05.2018-16:34) İran: ABD Çekilirse Nükleeri Daha Fazla Zenginleştiririz

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e açıklamalarda bulunan Zünnur, ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmadan geri çekilme ihtimalini yorumladı.

İran Meclisi Nükleer Komitesi Başkanı Mücteba Zünnur, "Mevcut haberlere göre, Trump anlaşmadan geri çekildiğini açıklayacak ya da Avrupa ülkelerini yanına alarak İran için daha ağır şartlar belirleyecek. Her iki durum da bizim için aynı, çünkü anlaşmada yeni şartlar kabul edilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda Tahran’ın derhal anlaşma öncesindeki nükleer programına döneceğini ifade eden Zünnur, ancak anlaşma çerçevesinde çekirdeği sökülerek yeniden yapılandırılan Arak Ağır Su Reaktörü'nün eski haline döndürülmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Nükleer Komitesi Zünnur, "Nükleer anlaşmadan önce uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştiriyorduk ancak anlaşma çerçevesinde bunu yüzde 3,67 ile sınırladık. Donald Trump'ın anlaşmadan çekilmesi halinde zenginleştirme konusunda herhangi bir kısıtlamaya gerek duyulmayacağından barışçıl nükleer programımızın gerektirdiği miktarda uranyum zenginleştireceğiz" şeklinde konuştu.

ABD lider Trump, sık sık İran ile yapılan nükleer anlaşmadan geri çekilmek istediğini ifade ediyor. Bu konudaki kararını bugün akşam saatlerinde açıklayacağını ilan eden Trump'ın nükleer anlaşmaya İran'ın füze faaliyetlerini durdurması ve bölgeden askeri varlığını çekmesiyle ilgili maddelerin eklenmesini istediği ifade ediliyor.

Nükleer anlaşma, İran ile BM daimi üyeleri P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) arasında 2015 yılında imzalanmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal