İsrail Savaş Kabinesi'nde Hamas gerginliği sürüyor: “İdam edelim!”

İsrail'de Hamas ile yaşanan gerilim, ülkenin siyasi arenasına da yansıyor. İsrail Savaş Kabinesi Toplantısı'nda, Gazze'deki son durum hakkında brifing veren İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin açıklamaları, kabine içinde sert tartışmalara neden oldu. Halevi, Hamas mensuplarının yüzlercesinin teslim olduğunu ve tutuklandığını iddia etti. Ancak bu açıklama, kabine üyeleri arasında ciddi görüş ayrılıklarına yol açtı.

27.04.2024-16:46 - (Son Güncelleme: 27.04.2024-16:46) İsrail Savaş Kabinesi'nde Hamas gerginliği sürüyor: “İdam edelim!”

Genelkurmay Başkanı Halevi'nin brifingi sırasında aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, teslim olanların idam edilmesi gerektiğini öne sürdü. Ben-Gvir'in bu sert çıkışı diğer bakanlar arasında tepkiyle karşılandı. Ben-Gvir, "Hepsinin teslim olduğunu mu söylüyorsunuz? Bu kadar çok mahkumla ne yapacağız? Askerlerimiz için tehlikeli." şeklinde konuştu. Ancak bu öneri, diğer bakanlar tarafından kabul edilemez olarak görüldü.

Jerusalem Post'un aktardığına göre, Ben-Gvir'in bu sözleri sonrası Tarım Bakanı Avi Dichter, "Sizi dinledim ve İsrail'de mi yoksa başka bir ülkede mi Bakan olduğunuzdan emin olamadım." şeklinde bir cevap verdi. Bu sert tartışmalar, İsrail Savaş Kabinesi'nde ciddi bir gerginliğe sebep oldu.


Bölgesel kriz büyüdü

Genelkurmay Başkanı Halevi ise, Ben-Gvir'e hitaben, "Bu kimin için tehlikeli? Teslim olanları vurmuyoruz, tutukluyoruz. Bizimle savaşanları vuruyoruz." şeklinde cevap verdi. Halevi'nin bu açıklamalarıyla, Hamas ile yaşanan çatışmalarda teslim olanların nasıl işleme tabi tutulacağına dair net bir duruş sergilendiği gözlemlendi.

Öte yandan, Itamar Ben-Gvir'in Hamas mensuplarına yönelik idam cezası önerisi, daha önce de gündeme gelmişti. İsrail'in aşırı sağcı bakanı, geçtiğimiz günlerde Filistinli esirlere idam cezasının uygulanması gerektiğini savunmuştu. Bu tür sert söylemler, İsrail'in iç siyasi dengelerinde ve bölgesel ilişkilerinde yeni tartışmalara yol açıyor.

İsrail'deki bu gergin siyasi ortamın, bölgedeki tansiyonu artırması beklenirken, uluslararası toplumun da bu gelişmeleri yakından izlediği biliniyor. Hamas ile İsrail arasındaki gerilimin artarak devam etmesi, bölgedeki istikrarsızlığı derinleştirebilecek potansiyele sahip. Bu nedenle, taraflar arasında yapıcı bir diyalog ve çözüm odaklı yaklaşımların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal