İcra dosyası nasıl kapatılır? 2022 Dosya sorgulama işlemleri ve şartları

Tamamlanan icra dosyaları için kapatma işlemlerinin nasıl ve nereden yapıldığı araştırılmaya başlandı. Biten icra dosyalarının kapatılabilmesi için öncellikle aranan şart borcun bulunmamasıdır. 2022 icra dosyası nasıl kapatılır? 2022 İcra dosyası kapatma işlemleri ve detayları haberimizde yer almaktadır

27.05.2022-23:45 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-23:45) İcra dosyası nasıl kapatılır? 2022 Dosya sorgulama işlemleri ve şartları

Borçlu bir kimsenin borcun tamamını ödemesi halinde gerçekleştirmesi gereken işlem icra dosyasını kapattırmaktır. Daha önceden borcu olan ya da icra dosyası olanların merakla takip ettiği icra dosyası kapatma işlemi arama motorunda araştırılmaya başlandı. İcra dosyası nasıl kapatılır? İcra dosyası kapatılmazsa ne olur? 2022 İcra dosyası kapatma işlemlerine dair merak edilenler haberimizde. İşte detaylar...

İcra dosyası nasıl kapatılır?

Alacaklı ve borçlu arasında paranın tahsil edilememesinde alacaklı kişinin bu durumu mahkemeye taşıması üzerine icra sürecini başlatır. Borcun ödenmediği süre boyunca borçlunun taşınmazlarına, bankada bulunan paralarına ve eşyalarına haciz getirilerek borç tahsisi gerçekleşir. Kapısına haciz gelmesini istemeyenler ise borcun tamamını ödeyerek icra dosyasını kapatabilir.

İcra dosyası kapatma

İcra dosyası kapatma

İcra dosyasının tamamen kapatılabilmesi için öncellikle borcun hepsinin ödenmiş olması gerekir. Borcun bir kısmının ödenmiş olması dosyanın kapatılması için şartları sağlamaz.

Doğrudan ödeme ile icra dosyası kapatma

İcra dosyasını kapatmak için borcun ödenmesinin iki yolu vardır. İcra dosyasının açıldığına dair gelen kağıt üzerinde yer alan banka hesabına doğrudan para yatırılabilir. Fakat bu bağlamda dikkat edilmesi gereken durum sadece alacaklıya olan borcun ödenmesi icra dosyası kapatılmaz. Bu dosyanın açılmasından kapatılmasına kadarki süreçte vekalet ücreti, masraflar ve borcun faizi gibi ek durumların ödemesinin de yapılması gerekmektedir.

Haricen ödeme ile icra dosyası kapatma

Borcun ödenmesinde tercih edilen diğer durum ise haricen ödeme ile borcun kapatılmasıdır. Bu seçenek ile borçlu, İcra Müdürlüğü ile iletişime geçmeden direkt olarak alacaklı ile görüşerek borç tutarı ödenir. Alacaklı ve borçlu arasında anlaşma sağlanır. Borçlunun borcu alacaklıya ödemesi ile yapılan dosya kapatma işlemine ise haricen ödeme adı verilmektedir.

Hangi borçlar icralık olur?

Vergi borçları,

Şahıs ve bireysel borçlar,

Banka kredileri,

Senetli borçlar,

Kredi kartları.

Yukarıda belirttiğim durumlarda icralık olmak mümkün. E-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılarak icra dosyası sorgulama işlemi yapılır. Kişiye kolaylık sağlanmasıyla beraber ise borcun taksitlendirilmesi de mümkündür. İcra mahkemesinin ele aldığı bu durumlarda sadece tüzel kişiler mahkemeye verilmektedir.

İcra dosyası nasıl kapatılır?

İcra dosyası kapatma dilekçe örneği

……. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

DOSYA NO: 2019/……. E. …/…/…

İcra dairenizde derdest olan ……. esas sayılı takip dosyasına ilişkin alacak haricen tahsil edildiğinden, peşin harcın mahsubu suretiyle hesaplanacak tahsil harcının alınmasına müteakip, dosyadaki tüm hacizlerin fekkini ile birlikte fekki için ilgili yerlere müzekkere yazılmasını, dosyanın işlemden kaldırılmasını talep ederim.

Alacaklı Vekili

Av. (İsim-İmza)

UYAP icra dosyası kapatma

E-devlet üzerinden UYAP ile bağlantı kurularak kolaylık icra dosyası kapatılabilir. Kişinin adına açılmış mahkemeler, dosyalar ve daha nice hukuki bilgiye e devlet üzerinden ulaşabiliriz. Kişiler tarafından UYAP üzerinden icra dosyası kapatma işlemi araştırılmaktadır. İşte UYAP icra dosyası kapatma aşamalar;

- https://turkiye.gov.tr/uyap-portali-vatandas-girisi adresine giriş yapılır.

- Sol üst köşede duran menüye giriş yapılır ve ''Ödeme İşlemleri'' kısmına girilir.

- Sorgulanmasını istediğiniz dosyanın numarası tarih ile beraber aratılır.

Devamında ise ödeme işlemleri kredi kartı ile yapılarak işlem tamamlanır.

İcra dosyası kapatma

İcra dosyasına itiraz etme

İcra dosyasının açılmasıyla beraber ödenecek tutarın nakit olarak verilmesi gerekir. Aksi durumlarda ise borçlunun taşınmazlarına el konularak haciz işlemleri başlatılır. Fakat her icra dosyası da haklı değildir. Kişiler kendini haklı görüp haksızlığa uğradığını düşünüyorsa icra dosyasına itiraz etme hakkı vardır. Avukatının itiraz dilekçesi ile itiraz işlemleri başlatılır. Dilekçenin gerekli yerlere ulaşmasıyla beraber ücra dosyası durdurularak incelemeye alınır.

Kapak borcu ödenen icra dosyası ne zaman kapanır?

İcra sürecinin devamlılığı söz konusu iken kapak borcunun tamamen kapatılmasıyla beraber icra dosyası da hemen kapanmış olur. Bu durumlarda ise icra mahkemesine avukatınız ile müracatınız gerekebilir. Başvuru için istenen tutarın yatırılmasıyla beraber icra dosyası 1-2 hafta içerisinde tamamen kapatılır. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal