HDP'li PKK destekçisi Figen Yüksekdağ kimdir? Nereli ve mesleği ne?

HDP'li Figen Yüksekdağ hakkında bilgiler merak ediliyor. Birçok kişi Figen Yüksekdağ'ın kim olduğunu ve asıl mesleğini merak ediyor. Peki, Figen Yüksekdağ kimdir, nerelidir? Figen Yüksekdağ'ın asıl mesleği ne? İşte detaylar...

16.07.2022-16:40 - (Son Güncelleme: 16.07.2022-16:40) HDP'li PKK destekçisi Figen Yüksekdağ kimdir? Nereli ve mesleği ne?

HDP'li PKK destekçisi Figen Yüksekdağ'ın hayatı merak ediliyor. Peki, Figen Yüksekdağ kimdir, kaç yaşındadır? Figen Yüksekdağ'ın biyografisi haberimizde...

Figen Yüksekdağ biyografisi

1971 Adana Yumurtalık doğumlu olan Figen Yüksekdağ, ilkokul eğitimini Yumurtalık'ta, lise eğitimini de Adana Ceyhan'da almıştır. Lise eğitimi alırken kadın hareketi çalışmalarına başlayan Yüksekdağ, 1992'de Adana'daki 1 Mayıs gösterilerinde tutuklanarak bir ay cezaevinde kalmıştır. Özgür Gençlik, Atılım ve Sosyalist Kadın dergilerinde yazarlık ile editörlük yapan Yüksekdağ, 1998'de Atılım Gazetesi'nin yayın kuruluna katıldı.

Yüksekdağ, aktif siyasete 2002'de kurulan Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nda başlamış ve aynı sene bağımsız Adana Milletvekili Adayı olarak seçime katılmıştır. 2004'te üstlendiği Merkezi Sözcülük görevini, 21 Eylül 2006 tarihinde başlayan Gaye Operasyonu'nda tutuklanana kadar devam ettirdi. Bir yıl kaldığı cezaevinden çıkınca Emekçi Kadınlar Derneği'nin kuruluş sürecinde yerini aldı. 2009 yılında Kutsiye Bozoklar'ın cenazesine gittiği gerekçesi ile tekrar tutuklanarak altı ay hapis yattı. Tahliye olunca, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Kuruluş Kongresi'nde, partinin ilk genel başkanı oldu.

15 Ekim 2011 tarihinde kurulan Halkların Demokratik Kongresi hareketinin kurucu üyelerinden olmuştur. HDK'nin kuruluşu ile devamında Halkların Demokratik Partisi çatışında yürütülen partileşme sürecinde ESP'yi genel başkanlık düzeyinde temsil etmiştir. 22 Haziran 2014'te HDP II. Kongresi'nde Selahattin Demirtaş'la beraber partinin Eş Genel Başkanlığına seçilmiştir.

 figen yüksekdağ

Haziran 2015'teki ve akabinde gerçekleştirilen Kasım 2015'teki milletvekili genel seçimlerinde Van milletvekili seçilmiştir.

HDP'li Figen Yüksekdağ'ın eski ülkücü olduğuna dair haberlerin yayınlanması üzerine bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ülkücülerin bir faydası olmuşsa mutluluk duyarım" dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen terör soruşturmalarında, önceden çağrılmış olmasına rağmen ifade vermeye gitmediği gerekçesi ile 4 Kasım 2016 tarihinde Ankara'da bulunan evinden gözaltına alınarak Diyarbakır'a gönderilen Yüksekdağ ay gün tutuklanmıştır. Tutuklandıktan sonar Kocaeli F Tipi Cezaevine götürülmüş ve vekilliği düşürülmüştür.

9 Mart 2017 tarihinde kesinleşmiş olan hapis cezasından dolayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından siyasî partiler kanununun "terör eyleminden mahkûm olanların siyasi partilere üye olamayacaklarına" dair hükmü gereği parti üyeliği düşürüldü. HDP milletvekilleri, Yüksekdağ'ın parti üyeliği ve eş genel başkanlık görevinin düşürülmesi kararını tanımadıklarını açıkladı.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal