HDP Kapatma Davasında Yeni Gelişme

Halkların Demokratik Partisi, (HDP) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılması istemiyle açılan davada yazılı savunmasını Anayasa Mahkemesine sundu.

01.06.2021-19:05 - (Son Güncelleme: 05.11.2021-21:08) HDP Kapatma Davasında Yeni Gelişme

Halkların Demokratik Partisinin kapatılma davası devam ediyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haziran ayında dava ile ilgili hazırladığı ikinci iddianameyi Anayasa Mahkemesi kabul etmişti. Bugün ise HDP dava kapsamında savunmasını Anayasa Mahkemesine sundu. Ardından sözlü savunma gerçekleştirilecek. Halkların Demokratik Partisi, (HDP) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılması istemiyle açılan davada yazılı savunmasını Anayasa Mahkemesine sundu. Anayasa Mahkemesi, 21 Haziran'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianameyi kabul etmiş ve 843 sayfalık iddianamede 451 partili hakkında siyasi yasak istenmişti. HDP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davası kapsamında Anayasa Mahkemesi'nden savunma için 4 ay ek süre talep etmişti. Anayasa Mahkemesi, partinin ek süre talebi üzerine geçtiğimiz aylarda toplanmış ve 7 Eylül'den itibaren HDP'ye savunma için 60 gün, haklarında siyaset yasağı istenen kişiler için de tebligattan itibaren 30 gün ek süre vermişti. HDP'ye verilen süre 7 Kasım tarihinde son bulacakken, parti yetkilileri kapatma davasıyla ilgili olarak bugün AYM'ye ön savunmasını sundu.

HDP’NİN KAPAMA DAVASI SÜREÇİ NASIL DEVAM EDECEK?

Kapama davası kapsamında savunmasını Anayasa Mahkemesine sunan HDP, şimdi kritik süreci bekliyor. Savunmasını Anayasa Mahkemesine sunduktan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geri görüş bildirisi bekleyecek olan HDP, ardından da yetkililere sözlü savunma yapacak. Parti tarafından verilen ön savunma sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Ardından bu görüş HDP'ye gönderilecek. Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu sürecin ardından raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmî Gazete'de yayımlanacak.

KAPATMA DAVASI SÜREÇİNDE NELER YAŞANMIŞTI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ‘Kimse, özellikle hukukçular iradesini hiç kimseye bırakamaz. Herkes vicdanlarıyla kanunlara uygun karar vermek zorunda. Vicdanını, reyini bir başkasına teslim eden insandan zaten hukukçu olmaz. Devlet bununla mücadele ediyor. Halen yargının içinde var mıdır, onu bilemiyorum ama takip edilmesi gerekir. Her zaman uyanık olmak lazım. Öyle bir yapı her zaman devletin içine sızabilir. Tedbir almak lazım diye düşünüyorum’ dedi.

HDP KAPATMA DAVASINDAKİ İDDİANAMEYİ TEKRAR HAZIRLIYORUZ

İddianameyi tekrar hazırladıklarını belirten Şahin, ‘Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki dosya sayısı 700 binlere dayanmıştı. Geçen yıl 5 Haziran'da göreve başladım. Pandemi ortamında 283 bin 411 dosya vardı. Şu anda bize her ay 20 bin civarında dosya geliyor. Bu, bir yılda yaklaşık 200 bin daha dosya gelmiş demektir. Temmuz ayında yeni binaya taşınacağız. Milletimize vaat ediyorum yılbaşında bu sayı 100 binin altına inecek. Gelecek sene bu günlerde bir röportaj gündeme gelse 50 ila 60 bin civarında dosya sayısı olabilir diye düşünüyorum. 283 binden 130 binli rakamlara düşürdük. Pandemi oldu, ülkede birçok kurum mesaisini azaltarak çalıştı, çalışmadığı günler oldu ama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hastalığa yakalananlar hariç, pandemide hiç etkilenmedi diyebilirim’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal