Hazine ve Maliye Bakanı 3 noktayı işaret etti: Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyebiliriz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yeni ekonomi modelimizin ana hedefi, yatırım, üretim ve istihdamı artırmak. Veriler büyümede 2022 yılının ilk çeyreğinde %6-7 gibi bir rakama işaret ediyor" şeklinde konuştu.

13.05.2022-16:24 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-16:37)

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda gündemdeki konulara ilişkin konuştu. Konut desteğinin ardından fırsatçılara tepki koyan Nebati "Sütten ağrı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Konut paketi açıklanmadan önce tüm önlemleri aldık. Konut destekleri sonrası astronomik fiyat artışı yapanlara asla göz yummayacağız." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı 3 noktayı işaret etti: Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyebiliriz

Bakan Nebati ihracatta 240 milyarın aşıldığına dikkat çekti ve bu çeyrekte yüzde 7’lik bir büyümenin yakalanabileceğine işaret etti. Nebati, Başta salgın olmak üzere yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen ülkemizin büyüme ve ihracattaki muazzam başarısı dünya tarafından samimi olarak takdirle karşılanıyor. 2020'de dünya küçüldü biz büyüdük. İlk çeyrekteki öncü göstergeler büyüme oranının dengeli şekilde devam ettiğini gösteriyor. İhracatta 240 milyar doları aştık, 250 milyar dolara doğru ilerliyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 101.9. Bu iyi bir rakam. Mart ayı itibarıyla toplam istihdam 30 milyon kişiye ulaştı. Bu veriler büyümenin bu çeyrek 6-7 gibi bir rakamla devam ettireceğine işaret ediyor. Ekonomimiz üretiyor, ihraç ediyor, istihdam oluşturuyor. Kime rağmen salgın, savaş ve öldük, bittik, yandık, bu işler iyi gitmeyecek diyenlere rağmen. Makro ekonomik istikrarı sağlamak üzere biliyorsunuz.” dedi.

20 Aralık itibariyle uygulamaya konan Türkiye Ekonomi Modelinin temel noktasının üretimden geçtiğini vurgulayan Nebati, “Türkiye Ekonomi Modelini 20 Aralık itibarıyla hizmete sunduk. Modelimiz serbest fiyat ekonomisi kurallarından taviz vermeden finansal istikrarı kalıcı olarak sağlayarak ilgili tüm kurumlarla eşgüdüm içerisinde tasarlandı. Modelimizin odak noktasında üretim, yatırım, ihracat, istihdam ve bunların tamamının artmasıdır. Bununla birlikte cari açık sorunu kalıcı olarak çözmeyi küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmayı hedefliyoruz. Böylece enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurlarındaki oynaklığı dengelemekle kalmadık, mevduattaki vadeyi uzattık.” değerlendirmelerinde bulundu.

Fahiş fiyat artışlarına önlem

Konut sektöründeki gelişmelere de değinen Bakan Nureddin Nebati, “Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçulğuça asla izin vermiyor, bunun için gereken tüm önlemleri alıyor, almaya devam ediyoruz. Arz güvenliği konusunda yeni politikaların oluşturulmasını kararlaştırdık. Vatandaşımızın alım gücünü eskisinin üzerine çıkaracağız. Bu hafta konut sektörüne yönelik üç paket ile konut arzını artırıyor, vatandaşlarımızın uygun finans yöntemi ile konuta erişimini artırıyoruz. Astronomik fiyat artışlarıyla suistimal etmeye çalışanlara asla göz yummayacağız. Konut fiyatını paket açıkladıktan sonra artıranların hepsi tek tek tespit edildi. Sütten ağrı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Konut paketi açıklanmadan önce tüm önlemleri aldık.” şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı 3 noktayı işaret etti: Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyebiliriz

Bakan Nebati açıklamalarını şu ifadelerle bitirdi:

“Biz bir işlem yaparken vatandaşın rahat etmesi için yapıyoruz. Birilerinin suistimalde bulunarak kısa günün kârı diyerek bizi aldatmasına izin vermeyeceğiz. Bunu yapanlar bilsinler ki ensenizdeyiz. Vatandaşın konuta ihtiyacı var. Konut üreticisinin finansmana ihtiyacı var. Tüm koşullarımızı en ideal noktaya çekecek şekilde hesaplarını yaparak yolumuza devam ediyoruz. Siz değerli paydaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz.

KOBİ'ler için 35 milyon TL olan limit 100 milyon TL'ye, KOBİ dışında 250 milyon TL'den 350 milyon TL'ye limit artışı yaptık. Yüzde 14 bizim hedeflediğimiz oran değil. Bize de düşüyorsa güncel her türlü talebi gerek mevzuatta ikincil düzenlemelerle yasalarla hızlı şekilde Meclis'in katkılarıyla önünüzü açıyoruz. Bankalarımızın finans sektöründeki payının yüzde 86 olması bankalarımızı da mutlu etmiyor, bizi de. Dolayısıyla önünüz yolunuz açık. Konut isteyene konut, GES isteyene GES, imalat isteyene imalat, bunun için varız.”

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal