Akkuyu NGS’de yeni aşamaya geçildi: Daha verimli çalışması sağlanacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1. ünitesinde nakliye kilidi tasarım konumuna yerleştirilirken kilidin nükleer malzemelerin ve reaktör bölmesi ekipmanlarının bölgeye taşınmasını daha güvenli hale getireceği bildirildi.

02.05.2024-10:58 - (Son Güncelleme: 02.05.2024-17:38) Akkuyu NGS’de yeni aşamaya geçildi: Daha verimli çalışması sağlanacak

Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılaması beklenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşası devam ediyor. Santralin 1. ünitesinde nakliye kilidi tasarım konumuna yerleştirilirken kilidin nükleer malzemelerin ve reaktör bölmesi ekipmanlarının bölgeye daha güvenli şekilde taşınacağı belirtildi.

Daha verimli çalışması sağlanacak

AA’da yer alan habere göre; Nakliye kilidi, Akkuyu NGS'nin kritik bir bileşeni olarak öne çıkıyor. Silindirik yapısıyla oldukça büyük ve ağır bir ekipman olan bu kilidin, reaktör bölmesinin sızdırmazlığını sağlama görevi var. Her iki tarafı kapalı olan kilidin ağırlığı 260 tonu aşıyor ve çapı 7 metreyi buluyor. Kapılarının dönüşümlü olarak açılmasıyla, reaktördeki işlemler için gerekli ekipmanlara güvenli bir erişim sağlanıyor.

Akkuyu NGS uzmanları, bu nakliye kilidi sayesinde birinci ünitenin işletilmesi ve bakımı için gerekli olan buhar jeneratörleri, reaktör üst parçası, ana sirkülasyon pompaları, birincil devre boru hatları ve diğer yüksek teknolojili ekipmanlara güvenli bir şekilde ulaşabiliyorlar. Ayrıca, nakliye kilidi, kullanılmış nükleer yakıt içeren konteynerlerin ve taze yakıt varillerinin taşınması için de kritik bir rol üstleniyor.

Akkuyu NGS’de yeni aşamaya geçildi: Daha verimli çalışması sağlanacak

Bu önemli ekipman, özel erişim kontrol sistemleriyle donatılmış durumda ve sadece yetkili personelin iç mekana erişimine izin veriyor. İyonlaştırıcı radyasyon dedektörleri de güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için kilidin içine yerleştirilmiş durumda.

Ön gerilme testleri başlayacak

Bu teknolojik gelişme, Akkuyu NGS'nin daha etkin ve güvenli bir şekilde işlemesine katkı sağlayacak. Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, bu önemli adımın, projenin başarıyla devam ettiğini gösterdiğini belirterek, ekipmanın ön gerilme testlerine başlamayı planladıklarını ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal