Ham bal nedir, diğer ballardan ayıran özellikleri nelerdir? Ham bal besin değeri ve faydaları

Diğer ballara göre daha pahalı olan ham balın özellikleri saymakla bitmiyor. Filtreleme ile pastörizasyon işlemleri görmeyen ham balın özellikleri merakla araştırılıyor. Peki, ham bal nedir, özellikleri nelerdir? Ham balın faydaları nedir? İşte detaylar...

23.06.2022-18:00 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-18:00) Ham bal nedir, diğer ballardan ayıran özellikleri nelerdir? Ham bal besin değeri ve faydaları

Ham bal, filtreleme ile pastörizasyon işlemi görmeyen baldır. Filtreleme işlemleri balın içerisindeki polen, propolis gibi içerikleri ayrıştırarak besin ögelerini öldürür. Bundan dolayı ham balın diğer ballara göre daha fazla faydası vardır.

Ham balın faydaları nelerdir?

Ham bal, mide hastalıkları, yara ve yanıklar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.

Yara ve yanık tedavilerinde kullanılması için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nce onaylanan bal ürünleri vardır. Son zamanlarda artış gösteren antibiyotik direnci, baldaki antimikrobiyel özelliklerden yararlanılmasını tekrardan gündeme getirmiştir.

 ham bal nedir

Ham baldaki besin değerleri nelerdir?

Amerikan Tarım Bakanlığı Gıda Verileri Merkezi araştırmaları, 100 gr balda 304 kg kalori olduğunu ortaya koymuştur. Bu enerjinin temel kaynağı şekerdir. 100 gr balın içinde 82,1 gr şeker vardır. Söz konusu şekerin çoğu fruktoz ile glikozdan oluşur. Ayrıca balda, 17,3 gr su, 0,3 gr protein ile 0,2 diyet lifi de vardır.

Balın içerisinde yoğun olarak bulunan mineral ve vitaminlerse; bakır, demir, riboflavin, potasyum, çinko, B6, selenyum, folik asittir.

Ham balı diğer ballardan ayıran özellikler nelerdir?

Ham bal, polen gibi besin ögeleriyle muhafaza edildiği için buğulu ve saydam bir görüntüsü vardır. İçerisindeki besin ögeleri daha fazla olduğu için ham bal diğer ballara göre daha besleyici ve sağlıklıdır.

 ham bal içeriğindeki besinler

Hal balda bulunan bileşenler nelerdir?

- Arı poleni

Arı poleninin ağrı kesici özelliği vardır. Bundan dolayı da ham bal yaraları kolay iyileştirir.

- Propolis

Propoliste, B,C,E vitaminleri ve magnezyum, potasyum oldukça fazladır.

- Antioksidan

Ham balda antioksidan özellikli flavonoidler ile fenolik asit vardır. Bunlar kansere sebebiyet veren oksidatif stresi azaltır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal