FIFA'dan Yeni Ofsayt Sistemi Geliyor!

FIFA'nın bir süredir geliştirmekte olduğu 'Yarı Otomatik Ofsayt' sistemi, bugün oynanacak olan Tunus ile Moritanya arasındaki maçta uygulamaya konuluyor.

30.11.2021-14:58 - (Son Güncelleme: 30.11.2021-15:11) FIFA'dan Yeni Ofsayt Sistemi Geliyor!

FIFA'nın yöetiminde düzenlenen Asya ve Afrika'dan 12 Arap ülkesinin katılımı ile Katar'da gerçekleştirilecek. FIFA Arap Kupası, bugün Tunus ve Moritanya arasındaki maç ile başlıyor.

YARI OTOMATİK OFSAYT SİSTEMİ GELİYOR

Turnuva, 2022 yılı 18 Kasım günü Katar'da başlayacak Dünya Kupası organizasyonunun mini bir testi olması yanında uzun süreden beri FIFA'nın üzerinde çalıştığı yarı otomatik ofsayt teknolojisinin de ciddi olarak test edileceği ilk turnuva olarak yer alacak.
VAR sisteminin uygulanmaya başlamasıın üzerinden 5 yıl geçmesine karşın sistemin en çok tartışılan taraftalarının başında ofsayt çizgisinin çekiliş şekli geliyor. VAR görevi yapan hakemin operatör yardımı ile belirlediği noktalar sonrasında sistemin otomatik olarak çizdiği çizgi özellikle santimlik ofsaytlarda tüm uygulayıcı ülkelerde büyük tartışmalara neden oldu. Bunun nedeni sistemde insan unsuru önemli big görev oynuyor. Fakat bu çizgilerin çekilmesi sırasında yaşanan zaman kaybı da yoğun tepki gören bir başka durum.

FIFA YENİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRDİ

Ofsayt kuralının değiştirilmesi önerisine (Arsene Wenger önerisi) kadar giden bu tartışmaların ardından VAR konusunda şu anda tek yetkili kurum olan FIFA, sistemin yaratıcısı Hawk-Eye firmasını ofsaytta yeni bir teknoloji geliştirmesi için göreve çağırdı. Firma yapılan uzun çalışmaların ardından geçtiğimiz zamanlarda sistemin uygulamaya hazır hale geldiğini ve 2022 Dünya Kupası'nda kullanılabileceğini bildirdi.

FIFA YENİ SİSTEMİ DENEYECEK

Katar'da oynanacak olan Dünya Kupası öncesi yeni sistem test edilmeye başlandı. En ciddi testler ise 3-12 Şubat'ta yapılacak. Testin son aşamasını ise meşhur hakem Collina yapacak. Bütün bu çalışmaların tamamlanmasının ardından FIFA'nın sisteme onay vermesi halinde ilk olarak dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan Dünya Kupası'nda resmi olarak kullanacak.

YENİ OFSAYT SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Özel kameraların sisteme aktarıldığı futbolcunun topa dokunuş anını içeren görüntü gerçek zamanlı olarak çizgi çekilmiş şekilde VAR merkezine gönderilecek. Bununla birlikte ofsaytı tespit eden VAR, hemen hakemi uyaracak böylece zamanda büyük bir tasarruf sağlanacak ve insan unsuru devrede olmayacak.

NEDEN YENİ SİSTEM YARI OTOMATİK?

Yeni geliştirilen sistemde ofsaytı görüntüde otomatik tespit etse de futbolcuların aktif alanda olup olmadıklarının söz konusu olduğu durumlarda ise monitöre gidecek maçın hakemi tarafından ofsayt tespiti yapılacak. FIFA bu neden sebebiyle sistemi yarı otomatik olarak adlandırma yoluna gitme kararı aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal