Erzincan'da gece gündüz süren çalışmalar 7. gününde: Kayıp işçileri bulma umutları hâlâ canlı!

Maden ocağındaki toprak kayması sonrasında kaybolan 9 işçiyi bulmak için yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Çalışmalara, toprağın kaydığı dere yatağı ve manganez ocağı alanında yoğunlaşarak devam ediliyor. Bölgede çok sayıda iş makinesinin kullanıldığı alanda, dere yatağı ve İliç alanındaki toprak, kamyonlar aracılığıyla maden sahasındaki eski mermer ocağı bölgesine taşınıyor.

19.02.2024-14:11 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-17:14) Erzincan'da gece gündüz süren çalışmalar 7. gününde: Kayıp işçileri bulma umutları hâlâ canlı!

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi bulma çalışmaları hızla devam ediyor. Çöpler köyündeki maden ocağı sahasındaki arama çalışmaları, 7. gününde de titizlikle sürdürülüyor. Bölgede arama çalışmalarına AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından 2,700'e yakın personel katılıyor. Arama ve kurtarma faaliyetlerini koordine etmek üzere İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ve AFAD Başkanı Okay Memiş, sahada bulunarak çalışmaları yakından takip ediyor. Çalışmalarda etkili olan yağışlara rağmen ekipler, kararlılıkla kayıp işçilere ulaşma çabalarını sürdürüyor.

Arama kurtarma faaliyetleri, geniş bir teknolojik altyapı kullanılarak sürdürülmektedir. 802 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, ve metale duyarlı 5 yer altı radarı gibi yüksek teknolojik cihazlar kullanılarak Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında aramalar gerçekleştirilmektedir. Ekipler, toprak altında kalan işçilere ulaşmak için olası bölgeleri belirlemekte ve bu bölgeleri havadan ve karadan tam donanımlı cihazlarla tarayarak arama faaliyetlerini yürütmektedir. Bu süreçte teknolojik olanaklar, ekiplere daha hızlı ve etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlamaktadır.


210 bin metrekarelik alan inceleniyor

Toprak yığınlarının planlama doğrultusunda tahliyesi devam ediyor. Dere yatağı ve liç alanından alınan toprak, planlama doğrultusunda kamyonlar aracılığıyla aynı maden sahası içinde bulunan manganez ocağının yanındaki eski mermer ocağı bölgesine taşınıyor. Ekipler, 210 bin metrekarelik alanı 8 bölüme ayırmış durumda ve bu alanları termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları başta olmak üzere gelişmiş teknolojik araçlarla havadan ve karadan tarayarak çalışmalara destek veriyor. Bu yöntemlerle, toprak altında kalan işçilere ulaşma çabaları daha hızlı ve etkili bir şekilde sürdürüldüğü bildirildi.


2 ana noktada çalışmalar yoğunlaştırıldı

Kayıp işçileri bulma çabaları, ekiplerin iki ana noktaya yoğunlaşmış durumda. 6 işçinin, bölgedeki dere yatağına kayan toprak kütlesinin içinde olduğu, diğer 3 işçinin ise manganez ocağının içinde bulunduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırılıyor. Manganez ocağında 1,5 milyon metreküpe yakın toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor. Heyelan riskine karşı güvenlik tedbirlerinin alındığı bölgede ayrıca toprak ve su analizleri de yapılmakta olduğu açıklandı.

Yaşanan faciada 6 kişi gözaltına alınmıştı

İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için başlatılan çalışmalarda, toprak kaymasıyla ilgili soruşturmada 6 zanlı tutuklanmıştı. Tutuklanan zanlılar arasında firmanın Kanadalı yöneticisi de bulunurken, şirketin Türkiye'deki müdürü C.D. de dahil olmak üzere 3 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal